Jednání o platech lékařů skončilo, šéf lékařů hrozí protesty

0
11639
lekaru
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se svým náměstkem Václavem Pláteníkem odpovídá na dotazy novinářů po jednání s Českou lékařskou komorou a odbory. K dohodě ohledně navýšení platů a mezd nedošlo a lékaři opět hovoří o protestech. / Foto: MZ ČR

Na růstu platů a mezd lékařů se ve čtvrtek [17.7.] Ministerstvo zdravotnictví [MZ ČR] s Českou lékařskou komorou [ČLK] nedohodly. Další jednání plánují v srpnu. Resort říká, že na nároky lékařů nejsou peníze, ti hovoří o vyšším pojistném.

Zástupci lékařů nehodlají ustoupit od svého nového požadavku na to, aby se do garantovaných příjmů nezahrnoval osmihodinový přesčas za týden. Ministerstvo zdravotnictví zase tvrdí, že takový krok není součástí Hegerova memoranda, na jehož naplnění se strany dohodly loni. A pode ministerstva nejsou na takový požadavek ani peníze. Podle jeho propočtů by vyšel až na 53 miliard korun ročně.

„Práce zdravotníků je nedílnou, a řekl bych nejdůležitější, součástí zdravotní péče. Pokud nejsou peníze na uhrazení zdravotní péče v reálných cenách, tak je třeba hledat řešení,” řekl po jednání [18.7.] na MZ ČR prezident ČLK Milan Kubek.

Vyšší platy lékařů vykryje vyšší pojistné, navrhuje Kubek

Dále uvedl, že stát může platbu za státní pojištěnce navýšit [nad rámec pravidelné valorizace zohledňující ekonomický vývoj, pozn. red.], je to na rozhodnutí politiků, dodal šéf ČLK.

„Je to i diskuse o sazbách veřejného zdravotního pojištění. Protože ty se stanovily před více než 30 lety v době, kdy jsme měly úplně jinou populaci. Naše stárnoucí populace vyžaduje mnohem více zdravotní péče,“ argumentuje pro zvýšení sazeb zdravotního pojištění Kubek.

Současná péče o seniorní populaci je tak podle něj mnohem nákladnější. I s ohledem na pokrok v medicíně a používání moderních léčebných metod.

I přes další nedohodu vyjádřil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] na sociální síti X naději, že se obě strany přeci jen dohodou.

„Další jednání se zdravotníky je za námi a byť jistá sporná místa přetrvávají, tak jsem přesvědčen, že nakonec dojdeme ke shodě. Shodli jsme se, že prosincová dohoda, která se mj. odkazuje na Hegerovo memorandum, je rámcem, ve kterém se pohybujeme. A nyní je nutné najít kompromis, který je zároveň finančně udržitelný pro systém zdravotního pojištění,“ napsal ministr Válek.

Zdravotní pojišťovny jdou do minusu. Nadvýběry pojistného nejsou

Přidal i to, že veškeré závěry bude vyžadovat souhlas vlády i parlamentu.

„Což se, jak věřím, podaří napříč celým politickým spektrem,“ dodal Válek.

Takzvané technické jednání nad konkrétními parametry a čísly bude 9. srpna. A 29. srpna je v plánu jednání se všemi stranami, dodal ministr.

Kubek už zase hrozí protesty

Garance minimální odměny zdravotníků byla součástí dohody z loňského prosince, která ukončila protesty lékařů. A pohybuje se od 1,5 do trojnásobku průměrné mzdy v národním hospodářství za předchozí dva roky. To podle kvalifikace a délky praxe lékaře.

To nyní znamená asi 65 000 korun pro absolventa, pro lékaře s dokončeným vzděláním a deseti lety praxe téměř 109 000 korun. Lékař s 30letou praxí pak dostane podle nových podmínek 130 000 korun. Což odpovídá trojnásobku průměrné mzdy.

Od těchto částek by se odvíjela i odměna nelékařských pracovníků nemocnic. Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR [OSZSP] po čtvrtečním jednání uvedl, že požaduje minimální tarifní plat zdravotní sestry ve výši průměrné mzdy. Loni vyjednané zvýšení podle jeho předsedkyně Dagmar Žitníkové všechny sestry nedostaly.

Návrh ministerstva zdravotnictví rovněž odmítají zástupci lékařů. Prezident Kubek ho označil za “mrtvý”.

„My jsme ochotní srovnávat příjmy zdravotníků s průměrnou mzdou před dvěma lety. Ale nejsme ochotni přistoupit na to, že do základních příjmů zdravotníků bude zahrnuto určité množství přesčasové práce,” uvedl k požadavku Kubek.

Zdravotní pojišťovny letos hospodaří v červených číslech

Náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník [KDU-ČSL] argumentuje, že právě to ale obsahuje takzvané Hegerovo memorandum. Dohoda z roku 2011, na níž se obě strany dohodly loni v prosinci.

„Když uvidíme, že ta jednání nikam nevedou, tak zvolíme jiné metody vyjednávání,” dodal Kubek.

Šéf lékařů Kubek chce víc než jen Hegerovo memorandum

Zároveň ale dodal, že za nejlepší protest lékařů považuje ten, který se nekoná.

„Byl bych rád, aby si druhá strana pamatovala na situaci z konce loňského roku a abychom se něčemu takovému vyhnuli,” dodal.

Příští rok odhadují podle analýzy pojišťovny příjmy veřejného pojištění v objemu 515,6 miliardy korun, meziročně o 4,15 procenta vyšší. Ministerstvo tak nabízí na platy zdravotníků v nemocnicích růst o necelé procento nákladů celého systému. S navýšením plateb za státní pojištěnce, které se od letošního roku řídí automatickou valorizací podle vývoje ekonomiky, ministerstvo nepočítá.

–ČTK/RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here