Premiér Petr Fiala je poučený investor. Investuje do domů pro seniory

0
3211
Fiala
Premiér Petr Fiala na exkurzi v Domově sociální péče Tmavý důl. / Foto: SPOLU

Seznam Zprávy [SZ] se v nedávném článku “Premiér Fiala nakoupil dluhopisy za dva miliony. Měl na to poradce” podívaly na majetková přiznání politiků. A přinesly zajímavá zjištění. Některá se týkají i premiéra Petra Fialy [ODS]. 

Jedním z nich je třeba to, že při správě svých financí a majetku premiér využívá služeb finančního poradce. A ten mu poradil, aby investoval dva miliony korun do dluhopisů realitní společnosti, která v Brně a okolí investuje mimo jiné do domů pro seniory. Jinak řečeno do nemovitostí, v nichž budou nabízet služby domovy se zvláštním režimem.

Avšak nejen to ukázal článek SZ. Mimo jiné z něj vyplynulo, že příjmy tuzemských čelních politiků – stejně jako těch nečelních ve veřejných funkcích – mají s průměrnou hrubou měsíční mzdou ve výši 43 941 korun, kde medián činí 36 651 korun, jen málo společného.

„Z přiznání Fialova vládního týmu dále můžeme vyčíst, že pozici nejvíce majetného člena v něm zaujímá ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. I loni měl vysoké příjmy – vedle platu ministra měl ještě další příjem převyšující 10,74 milionu, zároveň však také investoval do své domácnosti,“ píší Seznam Zprávy.

Zodpovídají i otázku, jak nakládá s takovými příjmy hvězda hnutí STAN a nadějný kandidát na českého eurokomisaře, ideálně s energetickou agendou.

„Koupil si novou kuchyni za 471 tisíc, obleky a košile za 232 tisíc, elektroniku za 220 tisíc nebo pračku a myčku za 69 tisíc. Vedle toho splácel tři hypotéky v celkovém objemu 12,54 milionu korun,“ píše server.

Ministr Síkela, někdejší šéf Slovenské spořitelny [Erste Group, pozn. red.], ale i podle nich dosahuje nadprůměrných příjmů každoročně. Za loňský rok vykázal příjem bezmála jedenáct milionů korun. To bez příjmů pramenících z jeho pozice ministra průmyslu a obchodu a dalších s tím souvisejících funkcí.

Investor premiér Petr Fiala

Seznam Zprávy rovněž upozornily na investice premiéra Petra Fialy [ODS] do dluhopisů společnosti s ručením omezeným T – DEVELOPMENT. Premiér si totiž podle nich loni zainvestoval v řádu jednotek milionů korun. Rozšířil s pomocí hypotéky portfolio svých nemovitostí o další byt v Brně za 4,2 milionu korun. Rovněž investoval dva miliony korun do 24 milionové emise dluhopisů společnosti, která v Brně a okolí spravuje nemovitosti.

  • Záložnu Fialy a jeho kamarádů nakonec uzavře centrální banka

Dluhopisy T – DEVELOPMENT – při značné míře rizika – nabízejí pevný úrok 7,3 procenta ročně. Nabídce, kterou premiérovi doporučil finanční poradce, se dá důvěřovat. Uvedená společnost má ve správě 428 nemovitostí za více než 4,21 miliardy korun. Investorům u svých dluhopisů nabízí pevný úrok 7,3 procenta ročně v půlroční výplatě. Dluhopisy jsou určené pro omezený okruh lidí, jelikož mají relativně nízký maximální objem prostředků.

Struktura nemovitostního portfolia brněnského s.r.o.

[Zdroj: T – DEVELOPMENT] 

Zajímavé ale je i to, do čeho premiér Fiala prostřednictvích svých dluhopisů investuje. Je to výstavba a renovace bytových a rodinných domů v Brně a jeho okolí. A dále i do výstavby polyfunkčních domů včetně výstavby a renovace objektů určených pro sociální lůžka.

Konkrétně jde například o domov pro seniory o kapacitě 42 lůžek v brněnské ulici Cacovická za 82 000 000 korun. Anebo o dům s pečovatelskou službou s kompletním zázemím s počtem 115 lůžek v Ivanovicích na Hané za 230 milionů korun.

Vláda chce plně legalizovat doplatky za pobytové sociální služby

V portfoliu společnosti jde spíše o ojedinělé projekty, převažují spíše luxusní reality. Nicméně to ukazuje na aktuální trend, kdy do sociální oblasti vstupují soukromé subjekty, aby doplnily nedostatečně státem sanované zdravotní a sociální služby. Souvisí to i s tím, že pojišťovny aktuálně začaly nabízet takzvané pojištění dlouhodobé péče.

V něm si lidé budou platit pojištění, aby měly peníze na pobytové sociální služby ve chvíli, kdy je budou potřebovat. Nabídka reaguje na nedostupnost sociálních služeb v Česku. A rovněž počítá s dalším stárnutím populace. To akceleruje poptávku po nemovitostech, které splňují požadavky na poskytování sociální péče. Zkrátka a dobře, Petr Fiala postupuje jako poučený investor. Anebo jinak: Premiér správně dal na dobrou radu svého finančního poradce o tom, co udělat s volnými dvěma miliony korun.

Pojištění dlouhodobé péče nově nabízí Simplea a Ambeat Group

Totiž: Český nemocniční systém má mnoho akutních lůžek, ale málo lůžek následné péče a takzvaných sociálních lůžek. Do roku 2050 přitom stoupne v Česku počet seniorů nad 65 let na 3,1 milionu lidí. Což je třikrát více lidí závislých na péči než dosud. A tím pádem bude odhadem v ČR chybět až 70 tisíc sociálních lůžek. Jediný způsob, jak tento vývoj zvládnout, leží v transformaci stávajících lůžkových kapacit a zapojení soukromého kapitálu.

Pár slov o T – DEVELOPMENT s.r.o.

Společnost T – DEVELOPMENT vznikla v roce 2010 za účelem správy části majetku soukromých investorů. V současné době mimo jiné vlastní lukrativní pozemek v Brně – Husovicích, který chce využít k výstavbě výškové polyfunkční budovy. V oblasti realizace nemovitostních investic má bohaté zkušenosti. Specializuje se na fyzické osoby a „sní“ o tom, že klientům nabídne vlastní nemovitostní fond.

  • Spolu s cenami nemovitostí přirozeně porostou i ceny nájmů

Na svých stránkách blíže popisuje i to, jak postupuje v investicích. Předně si vybírá nemovitosti, které jsou v horší technické kondici a jejich majitelé nemají zájem se o ně starat. Podle zástupců společnosti jde o celosvětově oblíbené aktivum pro konzervativní investory. Totiž, že i přes všechny krize a výkyvy na trzích si vždy obhájilo pozici nejspolehlivějšího způsobu zhodnocení finančních prostředků.

„Bydlení je základní lidskou potřebou a bude mít vždy hodnotu. U investiční nemovitosti nemůže nastat situace, kdy by ztratila dramaticky svou hodnotu, na rozdíl od investice do akcií, investičních certifikátů a obdobných finančních nástrojů, protože se stále jedná o zajištěnou investici fyzickým objektem,“ definují svůj náhled na investování ti, jimž loni svěřil dva miliony korun i český premiér Petr Fiala.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here