Hubne se v kuchyni! Ve fitku se dodělávají svaly, říká fitness influencerka

0
1031
fitness
Pravidelně cvičí i 19letý Nicolas Panster, který se potýká se skoliózou. Proti ní mu pomáhají rehabilitační cviky. Kromě toho cvičí i ve fitness centru. Říká, že ho cvičení baví, že se cítí silnější a v lepší kondici než kdy dříve. / Foto: Archiv Nicolase Panstera

Fitness influenceři na sociálních sítích přitahují stále více lidí, kteří chtějí se sebou takzvaně něco dělat, nejčastěji se začít pořádně hýbat. Cvičit s influencery stejně jako i bez nich má své přínosy. Ne každý ale správně začne nebo u cvičení vydrží. 

Certifikovaná fitness trenérka Soňa Parke je jednou z těch, kteří inspirují své sledující k pravidelnému pohybu a zdravému stravování. Online ukazuje cviky jak z fitness centra, tak z venkovního prostředí. Její hlavní myšlenkou je, že každodenní malé kroky směrem ke zdraví jsou lepší než jednorázové intenzivní cvičení.

„Nejčastěji se mnou cvičí holky mezi 20 až 40 roky a pak hodně maminy, které ještě nemají děti odrostlé. Pár manažerů, pro které pracuji, mají spíš takové ´mindfulness´ setkání zaměřené na práci s dechem, ale obecně je mužů spíš pomálu,“ říká pro Zdravé Zprávy Soňa Parke.

Na otázku redakce, proč s ní lidé vlastně cvičí, odpovídá: „Chtěli by být silnější. Ve smyslu, že by chtěli pevnější tělo, na které se můžou víc spolehnout. Takže ani tak ne nutně dostávám zadání na zlepšení daných partií těla jako spíš na výchozí dobrý pocit. Ale samozřejmě klasika typu pěkný zadek a ruce, co na nich nic ‚nemává‘, slýchám běžně.”

Příběhy lidí, pro které se nejen fitness stalo koníčkem

Petr Brodský [26] začal cvičit, protože trpěl nadváhou. Kvůli ní ho v minulosti ostatní často i šikanovali. Cvičí doma, v práci, prostě všude, kde může. Fitness influencery nesleduje, fitness se věnuje sám. Často běhá, boxuje a provozuje i další sporty. Dokonce se stal profesionálním boxerem.

„Od doby, kdy jsem se cvičení začal věnovat a vzdělávat se, pochopil jsem své tělo a vím, jak s ním pracovat. Podle mě by měl každý umět vnímat své tělo a jeho potřeby,“ říká pro Zdravé Zprávy.

V České republice trpí nadváhou a obezitou až 66 procent dospělých a stále jich přibývá. Možných příčin nadváhy a obezity je hned několik. Ať už jde o genetickou výbavu, nedostatek pohybu, či špatné stravovací návyky.

Pravidelně cvičí i Nicolas Panster [19]. To proto, že se potýká se skoliózou. Proti ní mu pomáhají rehabilitační cviky. Kromě toho ale cvičí i ve fitness centru. Cílí na lepší kondici. Říká, že ho cvičení baví, že se cítí silnější a v lepší kondici než kdy dříve.

„Cítím, že síla se posouvá, totéž i kondička. A hlavně ta skolióza je téměř vyléčená. Ke cvičení mě motivovalo, že jsem chtěl hlavně zesílit a cítit se celkově lépe. Což se nakonec podařilo,“ vysvětluje Nicolas pro Zdravé Zprávy.

Na světě žije osm miliard lidí. Více než miliarda jich je obézní

Skolióza postihuje lidi všech věkových kategorií. Příčiny jejího vzniku jsou u 80 procent případů neznámé. Mezi příznaky nemoci patří například bolesti zad, únava při stání nebo chůzi, viditelné zakřivení páteře a asymetrie ramen nebo boků.

Dalším z těch, kteří se vrhli na cvičení, a které Zdravé Zprávy oslovily, je Natálie Troupová [28]. Ta usilovala o to, aby si zpevnila tělo po porodu. Cvičila již v minulosti a byla spokojená, bavilo jí to.

„Teď řeším celulitidu na stehnech a povolenou kůži na břiše po porodu. Posiluji s činkami. Běhám a pěstuji i takzvané crossfit cviky,“ říká s tím, že cvičením chce docílit opět pevného těla a zlepšit si svou fyzickou kondici.

„Jdu do posilovny buď s trenérem, nebo cvičím doma podle videa. Když nepočítám období těhotenství a mateřství, tak jsem měla vždy pevnou postavu. Teď se mi víc zakulatil zadek, ale také, jak cvičím, vidím pokroky. Krůček po krůčku toho zvládnu o něco víc,“ popisuje.

Jak začít cvičit? Všechno je “v hlavě”

Podle trenérky Soni Parke cvičení musí lidi hlavně bavit. Což mimo jiné znamená, že si ho nesmějí zprotivit v momentě, kdy se pro něj rozhodnou, a začnou ho praktikovat.

„Zásadní je najít si správný způsob cvičení, vhodný výběr pohybu nebo parťáka. Důležité je i začít v takových dávkách, které člověk snese. To je třeba 20 minut 3x týdně,“ vysvětluje pro Zdravé Zprávy a zdůrazňuje, že je docela k ničemu se jeden den v roce „sedřít ve fitku“, ale jinak se celý rok „povalovat u televize“.

„Lidé si musí najít takové cvičení, které by je bavilo dlouhodobě, třeba celý rok. A to znamená začít pozvolna, ale nepřestat,“ říká.

Zdravé klouby: To nejlepší, co může člověk pro sebe udělat, je cvičit

Podle ní „je všechno v hlavě“. Tvrdí, že člověk se musí chtít doopravdy cítit dobře, mít tělo, ve kterém mu je dobře. Což, jak ale dodává, většina lidí doopravdy nechce. A tak jim dlouhodobě nefunguje ani členství ve fitness centru, ani osobní trenér, ani sledování influencerů na sociálních sítích.

„Zdravý životní styl vypadá tak, že člověk doopravdy chce být zdravý a jde si za tím. Důležité je být ukázněný. To je nejen se hýbat, ale i se nepřecpávat cukrem, smaženým, pít vodu, ne alkohol. A také jíst jen tolik, kolik doopravdy potřebuji, dobře spát a dýchat nosem,“ popisuje trenérka Parke.

Také dodává: „Hubne se v kuchyni! Ve fitku se pak dodělávají svaly, případně se nakopává metabolismus pořádnou dávkou pohybu. Hlavní je, aby to ten člověk vydržel, ne aby udělal co nejvíc zdravých kroků naráz.“

Karolína Machová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here