Se zdravotní pomocí Ukrajině chce Česko pokračovat i po válce

4
2196
Ukrajine
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek při bilaterálním jednání s ukrajinským ministrem zdravotnictví Viktorem Ljaškem. / Foto: Úřad vlády ČR

S pomocí Česka Ukrajině v její poválečné rekonstrukci se počítá i ve zdravotnictví. Půjde například o výstavbu zdravotnických zařízení a zajištění vybavení pro ně, včetně přístrojů. A podpořit chce Česko Ukrajinu i v rozvoji digitalizace.

V podpoře a pomoci ukrajinskému zdravotnictví chce Česká republika pokračovat i v době po skončení války. Oboustrannou spolupráci podepsal v úterý [16.7.] na česko-ukrajinském mezivládním setkání ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] s ukrajinským ministrem zdravotnictví Viktorem Ljaškem formou Memoranda o porozumění mezi oběma resorty.

„Dnes jsme s ministrem zdravotnictví Ukrajiny Viktorem Ljaškem podepsali Memorandum o porozumění, ve kterém jsme oba potvrdili zájem na spolupráci našich resortů v několika konkrétních oblastech,“ informoval na síti X po jednání ministr Válek.

Jmenovitě uvedl pomoc při léčbě ukrajinských občanů v českých zdravotnických zařízeních, spolupráci v oblastech prevence a veřejného zdraví. Rovněž chtějí obě strany zapracovat na integraci ukrajinského zdravotnictví do zdravotnických systémů Evropské unie. Což souvisí i s tím, že Česko podporuje přístupová jednání Ukrajiny s Evropskou unií [EU].

Obnova zdravotnické infrastruktury na Ukrajině

Dále se počítá s podporou a pomocí zemi v době po skončení války, do níž se zapojí nejen veřejné instituce, ale i soukromý sektor, tedy české firmy. Podílet se mají na výstavbě a modernizaci tamní zdravotnické infrastruktury. A rovněž pro ni zajistit moderní přístroje a další vybavení.

„Dnešní jednání nebylo jen proklamativní, ale navážou na něj i zcela konkrétní kroky. Například ustavení tematických pracovních skupin, které budou rozvíjet další spolupráci našich zemí ve zdravotnictví,“ uvedl k výsledkům bilaterálního setkání ministr Válek.

Součástí memorandem stvrzené česko-ukrajinské spolupráce je podle ministra rovněž sdílení informací v oblasti telemedicíny, umělé inteligence a kyberbezpečnosti.

Ministr Válek dnes projedná léčbu Ukrajinců v českých nemocnicích

Rozšířit chtějí obě strany i pomoc ve zdravotnictví, kdy by se do českých nemocnic přijímali k léčbě ukrajinské děti, civilisté, ale i zranění vojáci. I v této oblasti nabídla česká vláda Ukrajině další pomoc. Za což jí vyjádřil díky ukrajinský předseda vlády Denys Šmyhal.

„Velmi si toho vážíme a ceníme a tato spolupráce pokračuje dál,“ uvedl k léčbě ukrajinských občanů v Česku po úterním setkání premiér Šmyhal.

Stejně tak české vládě poděkoval za nabídku pomoci s léčbou ukrajinských dětí po raketovém útoku na kyjevskou nemocnici v minulém týdnu. A premiér Šmyhal ocenil i podporu, která se dostává ukrajinským běžencům přímo v Česku.

Ukrajina je příležitost i pro české firmy

Prohlubující spolupráci napříč segmenty mezi Českem a Ukrajinou po jednání vlád obou zemí vyzdvihl premiér Petr Fiala [ODS]. Uvedl, že z ní těží nejen Ukrajina, ale také Česká republika.

„Náš export na Ukrajinu je o čtvrtinu vyšší než v předválečných letech,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání s členy ukrajinské vlády premiér Fiala.

Čtvrtinový nárůst vývozu oproti rokům před ruskou invazí na Ukrajinu podle něj nezahrnuje věci týkající se obranného průmyslu. Pak by byl totiž mnohem větší.

„Spolupráce mezi našimi zeměmi je velmi široká. A není to spolupráce, která by byla jednostranná,“ dodal s tím, že nespočívá jen v české pomoci směrem k Ukrajině.

Ukrajinské pacienty přijaly nemocnice ve 22 zemích Evropy

Objem českého exportu na Ukrajinu dosáhl loni více než 35 mld. Kč a meziročně se zvýšil o 41 procent. Za letošních prvních pět měsíců činí nárůst dalších 15 procent.

Ukrajina podle Fialy představuje prostor i pro české firmy, pro jejich investice a zavedení výroby na jejich území, zdravotnictvím nevyjímaje. Již nyní český soukromý sektor pomáhá s obnovou tamní kritické infrastruktury včetně energetiky a dopravy, které poničila válka.

Fiala: V pomoci Ukrajině bude ČR pokračovat

K pomoci Ukrajině pak uvedl, že v ní bude Česká republika nadále pokračovat.

„My si i dobře uvědomujeme, že bojuje za bezpečnost Evropy a za demokratické uspořádání světa,“ řekl s tím, že to je třeba podporovat a dělat vše pro to, aby Ukrajina ve válce zvítězila.

V této souvislosti zmínil i již započatý výcvik ukrajinských vojáků na českém území.

„V letošním roce to bude 1 700 lidí,“ řekl s tím, že celkem už tímto výcvikem prošlo kolem šesti tisíc vojáku z Ukrajiny.

Zraněných ukrajinských vojáků budou statisíce, říká Hynek Čech

Rovněž připomněl českou muniční iniciativu, do které se finančně zapojilo patnáct zemí.

„První dodávky už jsou na místě,“ dodal.

„Díky tomu budeme na Ukrajinu pravidelně dodávat desítky tisíc kusů velkorážní munice,“ upřesnil s tím, že v této aktivitě chce česká vláda pokračovat i v příštím roce.

Veronika Táchová

4 KOMENTÁŘE

  1. Pětifialové prasata hnát před soud! Tady lidi čekají na ozařování půl roku a blízcí vozí své na ozařování až 60 km daleko na vlastní náklady a vláda plánuje tento podraz budovat na Ukrajině nemocnice nebo vybavovat zařízením.Jste normální nebo se mstíte svým občanům za to,že ODS byla odstavena více let od státního cecíku a nyní to doháníte co to jde.Hlavně,že se staráte aby nám vše zdražilo od benzínu,plynu a potravin pod pláštíkem zvaný Grenn Deal…V Polsku žádné zdražení nechystají tak nám konečně přestante lhát!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here