Evropská komise dál neříká vše ve věci nákupu vakcín proti covidu

1
1752
covidu
Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová by ráda Komisi vedla i v dalších letech. Nákupy vakcín proti covidu prozatím ale docela nevysvětlila. / Foto: EK

Evropská komise [EK] neposkytla veřejnosti dostatečný přístup ke smlouvám o nákupu vakcín proti covidu-19, které uzavřela s farmaceutickými společnostmi v době pandemie. Rozhodl o tom dnes [17.7.] Tribunál Soudního dvora EU.

Informaci přinesla agentura Reuters. Ta uvedla, že unijní soud v Lucemburku potvrdil námitku podanou europoslanci proti postupu unijní exekutivy při uzavírání smluv. Mezi nesrovnalostmi, na které unijní soud poukázal, bylo “částečné” odmítnutí zveřejnit prohlášení o neexistenci střetu zájmů unijních zastupitelů. A to těch, kteří jsou odpovědní za vyjednávání nákupů vakcín proti covidu s farmaceutickými společnostmi.

Skupina europoslanců podnikla právní kroky poté, kdy jim EK odmítla poskytnout úplný přístup ke smlouvám na vakcíny proti covidu-19. Jde o smlouvy, které EK uzavřela s výrobci vakcín. Unijní soud verdikt oznámil den před hlasováním v Evropském parlamentu. Právě na něm se šéfka Komise Ursula von der Leyenová uchází o své znovuzvolení.

Korupce v EU. Otázky vyvolávají i vakcíny proti covidu

Vyjednáváním von der Leyenové se šéfem farmaceutické společnosti Pfizer Albertem Bourlou o nákupech vakcín proti covidu-19 se na jaře začal zabývat Úřad evropského veřejného žalobce [EPPO]. Vyšetřovatelé EPPO případ převzali od belgických žalobců. Ti von der Leyenovou vyšetřovali kvůli “překračování kompetencí, mazání důležitých dat, jako byly její SMS s výrobci vakcín, korupci a střetu zájmů”.

Otázky kolem toho, jak byla smlouva s Pfizerem vyjednána, pronásledují šéfku Evropské komise dlouhodobě. První podezření přinesl list The New York Times [NYT]. Ten uvedl, že si vyměňovala zprávy se šéfem této farmaceutické firmy v době přípravy obřího kontraktu z května 2021. Vakcín si EU od Pfizeru objednala stovky milionů a dvojice si podle NYT volala a vyměňovala zprávy asi měsíc. Tato “osobní diplomacie sehrála v dohodě velkou roli”.

Leyenová zůstává v šetření nákupu vakcín proti covidu

První informaci o textových zprávách mezi von der Leyenovou a výkonným ředitelem Pfizeru Bourlou přinesl deník New York Times v dubnu 2021. Bylo to v předvečer podepsání největšího unijního kontraktu na dodávku 1,8 miliardy dávek vakcíny Comirnaty výrobců BioNTech a Pfizer. Pokud by došlo k dodání celého sjednaného množství, pak by hodnota kontraktu činila 35 miliard eur [cca 850 mld. Kč].

Výdaje za covidové vakcíny šplhají k 20 miliardám

V lednu 2022 obvinil ombudsman EU Komisi ze špatného postupu kvůli tomu, že neprověřila textové zprávy s odvoláním na svobodu požadování informací. Aniž by EK potvrdila existenci těchto zpráv, odpověděla, že „dočasné a pomíjivé dokumenty nearchivuje.“ Uvedla, že jejich vyhledávání by nepřineslo žádný výsledek.

V listopadu téhož roku Evropský dvůr auditorů zveřejnil zprávu, která uvádí, že EK odmítla zveřejnit detaily o osobní roli von der Leyenové z jednání o kontraktech s firmou Pfizer.

Rozpočtový orgán zjistil, že se šéfka EK z osobní iniciativy odchýlila od předchozích jednání o nákupech vakcín. Místo toho, aby se opírala o vyjednávající týmy. Na rozdíl od ostatních kontraktů Komise odmítla poskytnout soudu dokumenty o předběžném jednání o této specifické dohodě.

Výbor pro covid-19 vakcíny rovněž prověřoval

V reakci na toto oznámení belgická socialistka z Evropského parlamentu Kathleen van Bremptová uvedla, že se musí prověřit „několik aspektů“ kontraktu s firmou Pfizer. To včetně „textových zpráv předsedkyně Komise”. A dále skutečnost, že ve věci podle ní “neexistují žádné papírové záznamy o předběžných jednáních.“

EK objednala vakcíny Pfizeru, ale už ne od AstraZeneky

Van Bremptová tehdy předsedala speciálnímu výboru Evropského parlamentu ve věci covidu-19. Přičemž jak unijní ombudsman, tak člen Evropského dvora auditorů, kteří před výborem vystoupili, odpovídali na dotazy týkající se textových zpráv.

 „Výbor pro covid-19 bude celou záležitost pozorně sledovat,“ uvedla tehdy van Bremptová.

Avšak člen zdravotnické sekce Evropské unie zástupcům EK sdělil, že „v tomto stadiu nemůže věc komentovat“. Otázka, zda šéfka EK zachránila Evropu tím, že vyjednala vakcíny od amerického výrobce, nebo naopak Evropu poškodila kvůli netransparentním postupům, tak zůstává nadále nezodpovězena.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. Ursula jako první zničila německou armádu a nyní jde ničit celou Evropu.Češi přijdou na řadu od začátku roku 2027 kdy emisní povolenka zatíží pohonné hmoty,zemní plyn,stavební materiál,výroba potravin….Fiala jen mlčí a bude do voleb 2025 mlčet dál.Kdyby řekl celou pravdu tak celou pětidemolici potopí a ve volbách by propadli.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here