Ministr Válek dnes projedná léčbu Ukrajinců v českých nemocnicích

28
35362
ukrajinskym
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek chce při dnešním setkání se svým ukrajinským protějškem jednat o možnostech sdílení dat obou zemí a o dalších možnostech léčby ukrajinských pacientů v českých zdravotnických zařízeních. / Foto: Úřad vlády ČR

Se svým ukrajinským protějškem Viktorem Ljaškem chce ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] na dnešním [16.7.] setkání jednat o léčbě pacientů z Ukrajiny v českých zařízeních. Dále i o sdílení zdravotních dat mezi oběma státy.

Členové kabinetu Petra Fialy [ODS] se dnes [16.7.] setkají u společného jednacího stolu s ukrajinskou vládou v Praze. Navazují tím na mezivládní setkání v Kyjevě v říjnu 2022. Hovořit mají především o spolupráci v oblastech obrany, migrace a energetiky. Dále o zapojení českých firem do poválečné obnovy Ukrajiny a také o další spolupráci v mnoha oblastech zdravotnictví.

„Cílem je posílit spolupráci nejen mezi veřejnými sektory obou zemí, ale i spolupráci v rámci soukromého sektoru,” uvedl k plánovým mezivládním konzultacím ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Konkrétně se svým ukrajinským protějškem Viktorem Ljaškem chce ministr Válek mluvit o možnostech sdílení informací v oblasti telemedicíny, umělé inteligence a kyberbezpečnosti. Vedoucí tiskového oddělení resortu Jan Řežábek uvedl, že věnovat se mají oba ministři i tématu léčby ukrajinských občanů v českých zdravotnických zařízeních. A tomu, jak propojit ukrajinský zdravotní systém se zdravotními systémy Evropské unie.

Ministr Válek se setká s ukrajinským protějškem Ljaškem

Ministři mají debatovat i o možné spolupráci v oblasti prevence a veřejného zdraví. Dále o zajištění dalších dodávek zdravotní humanitární pomoci do válkou zasažených regionů Ukrajiny. V řešení jsou rovněž další investice do rekonstrukce, modernizace, ale i přístrojového vybavení ukrajinských nemocnic.

Vláda schválila zdravotní pomoc pro Ukrajinu za 15,57 mil. Kč

Česká strana zajišťuje Ukrajině velkou podporu i v mnoha oblastech zdravotnictví již od prvních týdnů po ruské invazi v únoru 2022. Do země od začátku válečného konfliktu posílá kamiony s léky, zdravotnickým materiálem, přístroji a další zdravotní podporou. V zemi pomáhají i čeští zdravotníci včetně chirurgů a anesteziologů, kteří na Ukrajinu vyrážejí pomáhat se záchranou zraněných pacientů. Stejně tak české nemocnice přijaly do péče nespočet ukrajinských občanů včetně vojáků k rekonvalescenci.

Zraněných ukrajinských vojáků budou statisíce, říká Hynek Čech

Pominout nelze ani přijetí statisíců ukrajinských běženců českými občany, kdy se jim v Česku dostává plně hrazené péče z veřejného zdravotnictví ve stejném rozsahu, jako mají čeští občané. A válečným běžencům z Ukrajiny se v Česku dostává i sociální pomoci prostřednictvím bezplatného ubytování a humanitární dávky, na kterou mají nyní nárok po dobu několika měsíců od příchodu do ČR. Děti, studenti, zdravotně hendikepovaní, pečující a senioři pak dávku pobírají bez časového omezení.

Humanitární dávka Ukrajincům vzroste s koncem bezplatného bydlení

Podle údajů Ministerstva vnitra ČR [MV ČR] pobývalo v Česku [k 13.7.] 362 100 lidí s dočasnou ochranou z Ukrajiny. Z nich 91 700 jsou děti a mladiství do 18 let. Přibližně 14 200 z těchto uprchlíků bylo ve věku 65 a více let. Asi 60 procent z 256 200 osob v aktivním věku jsou ženy.

Zdravotní pomoc nabídl Ukrajině i prezident Pavel

V reakci na ruský raketový útok na několik ukrajinských měst v minulém týdnu, při němž jedna z raket zasáhla budovu dětské nemocnice v Kyjeve, nabídl český prezident Petr Pavel ukrajinské straně možnost přijmout do Česka k léčbě děti z této nemocnice. Udělal to při setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským ve Washingtonu na summitu NATO. Zelenskyj slíbil nabídku předat ukrajinskému ministru zdravotnictví Ljaškovi.

Ruské rakety dnes zabíjely v kyjevské dětské nemocnici

Ministr Válek s ukrajinským ministrem zdravotnictví Ljaškem jednal již na konci října 2022 při české ministerské delegaci v Kyjevě. Tehdy Česko potvrdilo, že se chce podílet také na obnově zdravotnického systému Ukrajiny. Za zásadní část pomoci označil zajištění dostatku léků a nastavení spolupráce lékařských fakult. Ministr Ljaško tehdy na Česko apeloval, aby se nesnažilo získávat pro práci ve své zemi ukrajinské zdravotníky. Ti by totiž Ukrajině dříve či později chyběli.

–VRN/ČTK–

28 KOMENTÁŘE

  1. Tak tak, je třeba léčit za naše peníze ukrajince… Zatímco na české občany se sbírají víčka z PET-co se musí ucvakávat z flašek díky skvělému EU nápadu, aby nešly sundávat.

    • Mám za to, že to je pouze představa ministra Válka. Zatím však nevyřešil problémy s platy lékařů a hrozí i stávky. Takže je poněkud naivní představa, že v ČR budeme ještě léčit Ukrajince, když není jisté, zda vůbec bude mít kdo léčit ….

  2. Kolik peněz nás zase bude stát návštěva vedení Ukrajiny u nás ? Nedovedu odhadnout, protože by mne z toho jeblo ! Rozdávejte ze svého, z vašich nekřesťanských platů a neodírejte běžný lid – jaká je průměrná výše platů a jaká je skutečnost ! Staré pořekadlo říká – bližší košile než kabát -, ale naše moudré hlavy ve vedení státu to asi nikdy neslyšely nebo trpí zapomnětlivostí (zkrátka už zblbli z funkcí).
    A vy, co jste volili tuto sebranku si každé ráno nafackujte nebo požádejte o tuto službičku souseda či známého. K volbám jste si vzali doklad totožnosti, volební lístek ale to hlavní – rozum, ten jste nechali doma.
    Tak to aspoň vidím já.

    • Papaláši nikdy ze svého rozdávat nebudou. To je jako si myslet, že jejich potomci by např.šli na Ukrajinu aktivně bojovat do zákopů. Kdo měl za komančů modrou knížku kromě postižených, nemocných, atd.? Ti co měli známé na patřičných místech, potomci papalášů, atd. hlavně měšťáci.

  3. Ať již celá vláda i s uk… [red. upr.] táhnou! Nejsem proti pomoci, ale co je moc je moc! Naši občané čekají na operace měsíce i roky, na děti se dělají sbírky, ale ekonomičtí běženci u nás budou mít žně! Jak dlouho si necháme od vlády a EU kálet na hlavu! Už bylo dost! A zžádný samet!

  4. Jojo nhlavně budeme léčit tuhle sebranku co jezdí v luxusních autech a nosí luxusní oblečení a na naše pacienty budeme dělat sbírky to jsme to dopracovali Vládo děkujeme……

    • …ano, vládo děkujeme a jděte někam, však vy víte kam…., tam kde sluníčko nesvítí. Ale vlastně, vždyť ta naše vláda si nezaslouží ani to poděkování a když, tak jedině ze slušnosti.

  5. Bravo tady budeme léčit pakáž co jezdí v luyusních vozech a nosí luxusní oblečení a na naše lidi musíme uspořádat sbírku.Děkujeme vládo….

  6. Ať si je p.Válek léčí ale hlavně za své.Je to nehorázné.Pro naše není a pro Ukroše má Fiala vše.Sprostota nic víc.Ať táhne na UA tam bude ještě více vidět

  7. Není už té Ukrajiny dost?? Při vší úctě k obyčejným lidem, co na ten nesmyslný konflikt doplatili..Od začátku kovidu doposud není čas na naše lidi, co to potřebují, ne na ty, chtějí válku a zabíjení.

    • A takový Nutelový FIala (a jeho poskoci z vlády a z ODS) nám pak bude tvrdit, že UKáčka jsou finančním přínosem pro náš stát, že svými výdělky přispívají do státní pokladny ! Je třeba posoudit 2 zásadní věci : 1. kolik peněz nás UA stojí (se vším všudy), 2. kolik peněz do pokladny přinesou. Domnívám se, že varianta č. 2 bude hrubo převyšovat variantu č. 1. Nebo mám špatné politické myšlení ????

      • To je ale rychlost, že ? Musel jsem se zasmát na ten Váš termín, ne Vám, ale pokládám si otázku : je to vůbec k zasmání, není to k breku ? Odpovím si sám, ano, je !

  8. Válek a celá fialová pětikoalice jsou pr… [red. upr.] a doufám, že se už na ně vaří voda! Tady na východě ČR se čeká na chemoterapii půl roku a znám několik případů kdy se toho lidé nedožili. V současnosti vím několik případů kdy manžel vozí manželku na ozařování 60 km daleko aby nemuseli čekat půl roku až přijdou tady v místě bydliště na řadu.A to chce ten gauner Válek tady ošetřovat Ukrajince? Boží mlýny melou pomalu ale jistě! V to můžete věřit pětifialové pr… [red. upr.]!

  9. Až budou léky pro naše děti,dospělé,
    až budou peníze pro samozivitelky,penzisty,
    až budou léčit naše děti na které nebudeme sbírat víčka,tak potom můžou léčit Ukacka

  10. Předpokládám, že vláda našla nové finanční zdroje a posílila současné zdravotnické služby, jinak jsou to kecy v kleci. Jinak dle rádia Jerevan,. léky u nás prý všechny jsou , jen Válek neví, kde .

  11. Pětislepenec přivede tento stát k bankrotu. Nás je totiž 4x míň nez Ukrajinců,nemůžeme se starat o sebe a ještě o infrastrukturu Ukrajiny. Na to nemá ani bohaté Švýcarsko! Válku na Ukrajině způsobily USA tak ať si platí za problémy,které způsobili. Celé NATO jen “pracuje” jak vyostřit konflikt nejlépe v jadernou válku. USA “schované” v bezpečí za oceánem se smějí hloupým evropským politikům jak slouží zájmům USA i za cenu zničení celé Evropy. Náš prezident je úplně největší ostuda. Akorát shání munici a eskaluje konflikt,který se nás vůbec netýká!

  12. Josef, naše vláda má obyčejné lidi kašle , hlavně ať platíme různé daně z každé blbosti
    Fialová vláda máš doslova dře z každé vydělané peníze a ničí živnostníky a Ukrajinci se u nás mají dobře i líp než český občan. A mají přednost po všech stránkách. To jsme teda jako český národ dopadly. Děkujeme Fialově vládě.

  13. Ideální by bylo, kdyby Válek v rámci dohody se svým ukrajinským protějškem absolvoval v případě potřeby léčebný pobyt v nějaké ukrajinské nemocnici. Možná by to znamenalo, že si od něho tato těžce zkoušená země konečně pomůže…

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here