Kdo je narcista, nejspíš jím i zůstane, zjistili švýcarští vědci

0
3516
narcis
Ilustrační foto: Pixabay.com

Narcističtí lidé se stávají s věkem pro ostatní lidi snesitelnější. Píše to server BBC News s odkazem na novou studii Institutu psychologie univerzity ve švýcarském Bernu. Podle ní se narcista/ka může “polepšit”, ale narcistou/kou stejně zůstane.

Výsledky studie publikoval již časopis Psychological Bulletin, který uvedl, že aktuální data vychází z údajů z 51 minulých studií. Ty zkoumaly 37 247 účastníků ve věku od 8 do 77 let. A jaký je výsledek? I když pocit vlastní nejvyšší důležitosti u narcistních lidí s věkem oslabuje, nikdy zcela nezmizí.

„Ti, kteří byli v dětství více narcističtí než jejich vrstevníci, měli tendenci zůstat takovými i jako dospělí,“ uvádí BBC.

Přičemž všichni můžeme občas vykazovat nějaké narcistické rysy. Avšak lékaři tento termín používají k popisu specifického typu poruchy osobnosti, kterou rozdělují do tří skupin.

  • Narcisté, kteří se cítí nadřazení nad ostatní lidi a velice touží po obdivu.
  • Antagonističtí narcisté ostatní vnímají jako soupeře. Jsou bez empatie.
  • Neurotičtí narcisté, kteří se stydí, jsou nejistí a přehnaně citliví na kritiku.

Server BBC uvádí, že narcista se stal často urážkou lidí, které ostatní vnímáni jako obtížné nebo nesympatické. Obecně se má za to, že narcismus nebo narcisismus charakterizuje člověka s přehnaným obdivem k sobě samému. Takový jedinec často vystupuje arogantně a nemá dostatečné pochopení pro druhé. Psychiatři a psychologové hovoří o narcistické poruše osobnosti [Narcissistic Personality Disorder, NPD].

„Ačkoli se definice liší, narcisté mají společný pocit, že jsou lepší nebo si zaslouží více než ostatní lidé. Což by ostatní mohli popsat jako aroganci a sobectví,“ konstatuje BBC.

Co o narcismu zjistila nová studie

„Zkoumali jsme, jak se mění narcistní prvky u lidí v průběhu času. Z našich dotazníků vyplynulo, že skóre narcismu obecně klesá s věkem. Změny však byly mírné a pozvolné,“ uvedl vedoucí výzkumník studie a lékař Ulrich Orth z Universität Bern.

Podle něj nejde o nijak překvapivé zjištění. I když se totiž lidé v čase mění, v základu zůstávají stejní. Pokud bychom si mohli pomoci slovy českého spisovatele Karla Čapka, mohli bychom jeho slova parafrázovat tímto Čapkovým výrokem.

„Člověka nepředěláš, jenom se ti vybarví,“ uvedl Čapek nikoli v souvislosti s narcismem, ale v souvislosti s takzvaným převlékáním kabátů.

Podle něj platí následovné: „Kdo byl slušný, byl slušný vždycky; kdo byl věrný, je věrný i teď. Kdo se točí s větrem, točil se s větrem i dřív. A kdo myslí, že teď přišla jeho chvíle, myslel vždy jen na sebe,” psal zkraje minulého století Karel Čapek.

Vytvářet pozitivní interakce je jednodušší, než si myslíme

Jeho slova se tak podle závěrů studií naplňují také u narcistů, jak BBC potvrdil psychiatr Tennyson Lee z londýnské Deancross Personality Disorder Service. I když přidal i dobrou zprávu jak pro narcisty, tak i jejich okolí.

„Ta nová studie o narcistech je dobře provedená a užitečná. Dobrá zpráva je, že narcismus obvykle klesá s věkem. Špatnou zprávou je, že toto snížení není příliš velké,” řekl a dodal: „Nečekejte, že se narcismus v určitém věku dramaticky zlepší – to ne.“

Podobně se vyslovil Ulrich Orth: „Je jasné, že někteří se změní silněji, ale obecně byste nečekali, že někdo, koho znáte jako velmi narcistického člověka, se úplně změní, když se s ním po několika letech znovu setkáte.”

Zdravý a nezdravý narcismus

I podle autorů studie není v případě narcismu vše jen černobílé. Ulrich Orth uvedl, že některé narcistické rysy se někdy ukazují jako užitečné. Za příklad uvedl profesní kariéru nebo úspěchy u opačného pohlaví.

„Ale po delší dobu jsou důsledky většinou negativní, kvůli konfliktům, který narcismus způsobuje,“ upřesnil s tím, že tím trpí partneři, děti, přátelé i kolegové narcistů.

Obdobně to vidí psycholožka Sarah Daviesová, která napsala knihu o tom, jak opustit narcistu. I ta říká, že narcismus způsobuje nepohodu u blízkých osob narcistů.

„Narcisté mají tendenci závidět a žárlit na ostatní. Ostatní vykořisťují a manipulují s nimi,” řekla a dodala: „Neprožívají výčitky svědomí, necítí se špatně a ani nemají smysl pro zodpovědnost jako ostatní.”

Cyril Höschl: Štěstí je, že jsem si nezapomněl vzít boty

Zároveň ale upozorňuje, že ne každý, kdo se nám nelíbí, je hned narcista. Za příklad dala svou kamarádku, kterou okradl její přítel, aniž by to považoval za špatné. A také s ní přestal komunikovat.

„To ale nemusí nutně znamenat, že její přítel byl zuřivý narcista,“ řekla s tím, že možná byl ještě „něco docela horšího“.

Podle Daviesové patří mezi příznaky narcistů neustálé drama, protože vyhledávají chaos a konflikty. A také skutečnost, že se nikdy upřímně neomluví, a neustále obviňují ostatní.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here