Nouzi o klienty lázně nemají, poptávka je obrovská

0
1788
lazne
Foto: Lázně Klimkovice

Zájem o lázeňskou rehabilitační péči je v Česku veliký a stále roste. Například Sanatoria Klimkovice na Ostravsku mají třikrát větší poptávku, než činí jejich kapacita. Roli v tom sehrává větší informovanost lidí a zájem lidí o lázně.

V loňském roce přijala do péče Sanatoria Klimkovice 6 352 dětských a dospělých klientů. Vedoucí příjmové kanceláře sanatorií Magdalena Sochová řekla, že až na ojedinělé situace nepamatuje dobu, kdy by lázně měly nouzi o klienty. Letošní rok je podle ní ale značným převisem poptávky výjimečný.

„Denně nám chodí cca 30 návrhů, a my jsme schopni umístit maximálně deset dospělých. I u dětských pacientů je poptávka nad míru, ale je to nižší než na dospělé léčebně, odmítáme asi 20 procent návrhů,” přiblížila zájem o lázeňskou péči Sochová, která v lázních pracuje téměř 30 let.

Zájem o lázeňskou péči podle ní roste mimo jiné proto, že pacienti jsou lépe informovaní. Více si dokážou zjistit o možnostech péče. A také chtějí po úrazech, operacích nebo s vrozeným onemocněním zlepšit kvalitu svého života.

Lázně Klimkovice investují

Podle ředitele sanatorií Jozefa Dejčíka se zařízení nadále chtějí profilovat jako léčebné lázně s vysokou mírou specializace na koncept intenzivní neurorehabilitace pro pacienty s neurologickými deficity.

„Teď jsme před obdobím rozsáhlejších investic. V letošním roce začínáme investicemi do přístrojové techniky zaměřené na posílení neurorehabilitačních programů,” řekl Dejčík.

Léčebny dospělých se podle něj týkají investice v objemu přibližně pět milionů. U dětské léčebny jde o částku kolem 1,5 milionu korun.

„Přístroje jsou zaměřené na rozvoj pohybu a chůze, případně na vylepšení jemné motoriky u pacientů se získaným poškozením mozku,“ nastínil směr investic Dejčík.

Stejně je to v dětské léčebně, kde se nově pořizované přístroje zaměří především na vylepšení jemné motoriky pacientů s dětskou mozkovou obrnou.

Neurorehabilitace dětem s obrnou skutečně pomáhá

Lázně chystají i rekonstrukci pokojů s 30 lůžky odborného léčebného ústavu dospělých.

„Je to investice za zhruba 12 milionů korun a bude zaměřena na kompletní rekonstrukci pokojů a polohovacích postelí. Následně v roce 2026 bychom obdobnou investici zhruba za 14,5 milionu realizovali na dětské léčebně, kde je taky 30 lůžek odborného léčebného ústavu,” řekl ředitel.

Klimkovickými sanatorii za 30 let existence prošlo 160 tisíc pacientů. Současná kapacita dospělé léčebny je 330 klientů, v dětské léčebně 220 klientů. Pečuje o ně asi 350 zaměstnanců. Od roku 2009 vlastní lázně ostravská společnost AquaKlim.

Klimkovice léčí jodobromovou vodou

O stavbě nových lázní na Ostravsku s léčbou jodobromovou vodou rozhodla vláda již v polovině 70. let minulého století. Zařízení mělo zajistit náhradu za karvinské Lázně Darkov, kde panovaly obavy, že je nevratně poškodí dlouhodobá těžba uhlí. To se nakonec nestalo, ale nové lázně v Klimkovicích přesto vznikly.

Nejvhodnější pro nové jímací vrty se ukázala ostravská okrajová část Polanka nad Odrou. Kvůli čistému vzduchu ale vybrali odborníci pro výstavbu lázní nakonec hýlovský kopec v Klimkovicích. Jodobromová voda se do lázeňského místa proto vede od vrtů v Polance zhruba dvanáctikilometrovým potrubím.

Sanatorium Pálava u Brna dostalo zelenou. Má peníze i podporu vlády

Po změně režimu počátkem 90. let, když vláda rozhodla o zrušení již schválené finanční dotace, se ocitla stavba lázní v ohrožení. Novým investorem se stala Česká státní pojišťovna Praha, která prosadila revizi architektonického výrazu lázní.

Stavba započala na konci roku 1991. Nové lázně se slavnostně otevíraly v červenci 1994 a první pacienti do lázní v Klimkovicích přijeli o několik dní později. Zájem o léčbu v těchto sanatoriích od počátku ovlivnila jejich dětská léčebna, která umožňovala pobyt malých pacientů i s rodiči. Což u nás byla před 30 lety úplná novinka.

Léčebné lázně Jáchymov koupil Ali Fardan z Emirátů

V 90. letech minulého století rehabilitovalo v klimkovických lázních každoročně přes 4 500 pacientů. V roce 2004 poprvé počet pacientů překročil pět tisíc. Od roku 2014 bylo hostů s výjimkou dvou covidových let 2021 a 2022 každoročně již přes šest tisíc. Největší počet pacientů dosud lázně přijaly v roce 2017, kdy do nich dorazilo 6 582 lidí.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here