Humanitární dávka Ukrajincům vzroste s koncem bezplatného bydlení

14
21519
humanitarni
Foto: Pixabay.com

Zvýšit humanitární dávku, kterou u nás pobírá asi 97 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, navrhuje od srpna Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV]. Navýšení zdůvodňuje koncem bezplatného nouzového bydlení pro Ukrajince od září.

Od srpna by se měly zvednout částky na bydlení, které se započítávají při stanovení výše podpory. Změna vyplývá z připravovaného vládního nařízení o započitatelných nákladech na bydlení. Dokument ještě musí schválit kabinet. Vybírat přitom bude ze dvou variant navýšení, které předložil resort práce a sociálních věcí. Úprava má podle něj lidem s dočasnou ochranou umožnit najít si jiné bydlení poté, co stát přestane od září poskytovat dlouhodobé bezplatné nouzové ubytování.

„Jelikož ode dne 1. 9. 2024 již nebudou mít cizinci s dočasnou ochranou možnost bezplatně bydlet v nouzovém ubytování, je potřeba jim prostřednictvím humanitární dávky, primární pomoci pro tuto skupinu obyvatel, upravit částky započitatelných nákladů na bydlení tak, aby si byli schopni uhradit své náklady na bydlení na trhu s bydlením,” zdůvodňuje navýšení podpory pro ukrajinské běžence MPSV.

Podle něj je nutné částky zvednout alespoň jeden měsíc před ukončením bezplatného ubytování. To znamená ideálně s platností již od srpna.

Ukrajincům s hendikepem vzroste dávka na téměř 12 tisíc Kč

Uprchlíkům, kteří mohou pracovat, hradí stát za stávající situace nouzové ubytování v zařízeních nejvýše po dobu pěti měsíců. Bez omezení ho pak zajišťuje a platí takzvaným zranitelným osobám. Od září zajistí stát bezplatné ubytování už jen nově příchozím Ukrajincům. To na dobu prvních třech měsíců. Pokud tedy nepůjde o zmiňovaný okruh zranitelných osob.

Dlouhodobé bezplatné ubytování pro uprchlíky skončí

Podle údajů Ministerstva vnitra ČR [MV ČR] pobývalo v Česku [k 13.7.] 362 100 lidí s dočasnou ochranou z Ukrajiny. Z nich 91 700 jsou děti a mladiství do 18 let. Přibližně 14 200 z těchto uprchlíků bylo ve věku 65 a více let. Asi 60 procent z 256 200 osob v aktivním věku tvořily ženy.

Na Ukrajinu odveze běžence i zdravotní dopravní služba

Podle podkladů k nařízení v Česku humanitární dávku pobírá celkem 97 000 lidí. Z nich 66 000 podle dokumentu spadá do skupiny zranitelných osob. To jsou děti, studenti, těhotné ženy, lidé nad 65 let, invalidé a pečující o děti do šesti let věku a o postižené.

Humanitární dávku stát přiznává uprchlíkům s příjmem nižším než je životní minimum a stanovenými náklady na bydlení. Ty teď v evidovaném bytě na měsíc činí u zranitelného 6 000 korun a u ostatních 3 000 korun, v jiném bydlení pak pro zranitelné 4 800 a pro ostatní 2 400 korun. Posuzuje se nanejvýš pět lidí. K součtu těchto nákladů se při posuzování nároku a stanovení výše připočítává životní minimum. Dávka odpovídá rozdílu sečtené částky a příjmu.

Humanitární dávka poroste o jednotky tisíc

Podle prvně navrhované varianty by se v evidovaných bytech od srpna zranitelným započítávalo 8 000 korun a ostatním 5 000 korun. V jiném bydlení pak 6 400 a 4 000 korun. Zohlednily by se nejvýš tři osoby. Ve druhé variantě by v evidovaném bytě i v ostatním bydlení připadalo na zranitelného 6 000 korun a na ostatní 4 000 korun. V potaz by se bralo až pět osob.

Češi přijali nejvíc uprchlíků z Ukrajiny na obyvatele

Změna v navýšení humanitární dávky na jedné straně přinese úsporu resortu vnitra, které by již nezajišťovalo bezplatné nouzové bydlení v tak velkém rozsahu. Odhadovaná úspora na straně MV ČR by se pohybovala kolem 140 až 160 milionů korun měsíčně.

Na druhou stranu resort práce a sociálních věcí bude po navýšení humanitární dávky potřebovat 133 milionů korun navíc v případě schválení první varianty. Druhá varianta navýšení značí růst nákladů o 116,6 milionu korun. Vnitro by mohlo tedy ročně snížit své výdaje o 1,68 až 1,92 miliardy, resort práce naopak zvýšit o 1,4 až 1,6 miliardy Kč.

Organizace shání 1,35 mld. Kč na integraci Ukrajinců v Česku

Výhrady k návrhům vzneslo ministerstvo financí, odbory, ale i konsorcium sedmnácti organizací pro práci s migranty a také veřejný ochránce práv. Konsorcium již dříve žádalo vládu o plán řešení pro ty, kteří od září žádné bydlení nenajdou. Zástupci konsorcia varovali před bezdomovectvím ukrajinských uprchlíků. Podle ombudsmana hrozí rozšíření práce takzvaně načerno, vykořisťování, a dokonce vynucené předčasné návraty na Ukrajinu.

 –ČTK/RED–

14 KOMENTÁŘE

    • Mám 46 rokov odrobených v slávnej čsr.Aky prínos su ukrajinci so svojimi luxusnymi autami a svojou aroganciou.Mám s nimi skúsenosti mal som prvú ženu ukrajinku!!!4eská vlada nech emigruje na ukrajinu pri svojej kvalifikácii len na pomocné prace spolu s hl.zásobovačom.

    • Napíšu ti to asi tak.Hlavně si nezačni s Ukrajinkou nebo ti její partner ušmikne pytlíka.Tento případ už se stal.Tak si raději dávej pozor.

  1. Kolik máme u nás nemocných dětí, kterým pojišťovny nechtějí léčbu proplatit, dělají se na dětí sbírky a na druhé straně čtu jak se chudákům vězňům zvýší kapesné a o Ukáčkách ani nepíšu. Moje dítka pracují ve firmě, kde jsou Ukrajinky. Naši zaměstnanci když není práce musí jít domů a jsou na 60-ti % mzdy, ale Ukáčky jsou ve firmě, i když pro ně nemají práci, ale ony potřebují DĚNGY aby mohly jezdit na Ukrajinu. A naši zaměstnanci musí s penězi 60 % vyjít. Navíc by to byla “diskriminace”. Jak říkávala naše stařenka “haňba pluť a fialový hnus”.
    Nebo myslíte že mám špatný názor a špatně vidím (ale to mám prosím po operaci obou očí !).

    • Je to přesně tak. Na Doniu se vybírá pro české nemocné děti, ale na ukrajinské dává stát nesmyslně vysoké položky. Všechno mají zadarmo, proto jsou tady a na dovolenou vyjíždějí na Ukrajinu. Opravdu směšné.

    • Je to pravda, na nás domácí Čechy peníze nemají, ale na ty druhé například Ukrajince mají…?!
      Tohle přece není normální !!! 😡

  2. Jo,vážení tady v tomhle státě nefunguje nic.Pro naše lidi nic,pro cizí jo.A jak to dopadne? Budeme makat jak barevný,platit obří daně aby to stát mohl nacpat jinejm.A že napíšeme jen pravdu to není o nějakém podnecovani k násilí.Davky se zvýší Ukrajincům,co Češi? Stát zapomíná že se má v prvé řadě starat o svůj lid? No v čele s Fialou ten už dávno zapomel na své voliče,kterým sliboval že nebude zvyšovat daně,řekne se,mají přece nárok,pracují tady a k čemu to jako bude? Že jich přijde ještě víc? Když někdo dava ale bohužel ne ze svého ale z peněz daňových poplatníků tak se ty ruce natahuji dobře,že? Nehledě k tomu že “vlada”to je akorát banda podvodníků a vyžírků,dělají si co chtějí,a ještě rozhoduji o nás bez nás?👎

  3. Ale oni si je zaslouží .. vždyť, když je nám ouvej, naposledy 1968, tak přispěchají na pomoc .. i teď nás chrání před zlým Rusem ..

  4. K tomu je potřeba ještě připočíst plně hrazenou lékařskou péči , která má velký dopad na hospodaření zdravotních pojišťoven. Jak bylo nedávno zveřejněno, jejich rezervy se povážlivě tenčí- od kdy?- od roku 2022…o tomto se v mainstreemových mediích velmi cudně mlčí , pochopitelně , ale toto bude mít dopad na omezování dostupnosti hrazené zdravotní péče v blízké budoucnosti, nebo se -jak údajně uvažuje ministerstvo zdravotnictví, se navýší odvody na zdravotní pojištění zaměstnanců.

    • No to je Síla j pracoval i v Holandsku a tady jsem měl náhradní volno a přesto mi nás soud Ostrava mi zakazsl že nemůžete brát dva důchody Holandsku to potvrdila že to mají Češi vyplatit jelikož jsem na invalidním vozíku tak toho moc nevěřím a tady, někdy nekdo dostanete zadarmo bydlení a ostatné hnus ???????s pozdravem Martin

  5. Problém je zdravotní péče o cizince,která zatěžuje zdravotní systém.Je tu však vymyšleno řešení,navýšíme min. mzdu na 28000 kč a hned se bude platit odvod na zdravotní pojištění mnohem vyšší než dnes.A bude hned na bezplatnou péči pro cizince.Proč se navyšovalo povinné ručení(kvůli zvýšení limitu max. škody)???Pro zaplacení škod ukrajinských vozidel z našeho systému.A tak je to se vším.Pro Ukrajinu všecko….Prosím,už se lidi chyťte za nos a při volbách vypráskejte tuto ukrajinskou pětidemolicii.Až se dozvíte za měsíc jak dopadne Green Deal po Česku tak budete jenom čumět.Emisní povolenky na benzín,naftu,zemní plyn,stavební materiály budou pouze ekologické,zákaz uhlí…Např.u benzínu bude navýšení od roku 2027 o 10 kč/l a u nafty ještě více.Toto navýšení má být opakované!Cena benzínu a nafty poroste neustále každým rokem abychom přešli na elektro…..Tento stát nemůže dlouhodobě uživit a zdravotně zaopatřit půl milionu Ukrajinců.Jelikož dostanou status dlouhodobého pobytu tak už nebudou pod statusem “uprchlík” a EU nám tu bez pardonu začne vozit muslimské migranty.Pětidemolice tento stát během svého hrůzostrašného čtyřletého působení naprosto zničí.

  6. Ničeho si neváží Ukrajinci,chlastaj v parcích a grilují a po nich zbyde jen bordel od flašek vodky plechovkoveho piva a i třeba půlka kuřete a jiné maso a zelenina a na lavičkách sedí a jsou pod nimi vajgly a slunečnicové semínka a pistácie ořísky,jsou jak vši a mi to po nich musíme uklízet a to je každý den, ať táhnou od kuď přišli když se tady neumí chovat.Dělám u jedné z firem který má na starosti parky a dětská hřiště kde to uklízíme v Plzni a je to masakr,kdo to nedělal neví o čem to je to mi věřte

  7. Na Ukrajině je dost území kde se nebojuje tak proč nejsou tam,no protože je tam nechtějí jsou problémový tak jdou za socialnimi dávkami tady,tihle pitomci s petikoalice jim daji co chtějí a hyčkaji si je tady ale proč nat tim zůstává rozum stát.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here