Šéf lékařů Kubek chce víc než jen Hegerovo memorandum

0
415
lekaru
Milan Kubek, dlouholetý prezident ČLK / Foto: Archiv Zdravé Zprávy

Garantované platy lékařů v nemocnicích podle výše jejich vzdělání a praxe by neměly podle nového požadavku České lékařské komory [ČLK] zahrnovat osm hodin přesčasů týdně.

Ministerstvo zdravotnictví změnu odmítá. Podle něj by pojišťovny vyšla na desítky miliard korun. Nový požadavek ČLK vyplývá z dopisu jejího prezidenta Milana Kubka. Ten adresoval ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi [TOP 09]. V něm Kubek ministra žádá, aby do příští schůzky jeho tým namodeloval navýšení nákladů v případě, že by se do garantovaných platů nemocničních lékařů nezahrnoval osmihodinový přesčas. Jednání Komory a dalších zapojených stran je v plánu na čtvrtek 18. července.

„Všichni pracovníci mají stanoveny platy či mzdy za 5denní pracovní týden. Návrhy zaměstnavatelů a ministerstva, aby u lékařů byly platy stanoveny za 6denní pracovní týden, jsou nesmyslné,“ píše prezident ČLK ve zmiňovaném dopise.

65 000 až 130 000 Kč budou nová zákonná minima pro platy lékařů

Taková podmínka podle něj mimo jiné popírá princip dobrovolnosti přesčasové práce. Podle dohody mezi Komorou, odbory a ministerstvem zdravotnictví z loňského prosince se mají platy nemocničních lékařů v základu pohybovat od 1,5 až trojnásobku průměrné mzdy podle stupně dosažené kvalifikace a délky praxe. Vedení ČLK nyní žádá k novele zákoníku práce přiložit speciální tarifní tabulku pro zdravotníky.

„Naším cílem je prosadit tabulku velmi jednoduchou, která bude garantovat nepodkročitelný minimální příjem pro lékaře v závislosti na kvalifikaci a praxi. A zároveň umožní zaměstnavatelům flexibilně navyšovat platy klíčovým zaměstnancům tak, jak ředitelé požadují,“ píše dále šéf lékařů.

Nový požadavek lékařů ministr Válek odmítá

Ministr Válek nový požadavek šéfa lékařů odmítá s tím, že jde o změnu nad rámec uzavřené dohody loni v prosinci. Navíc takový krok, kdy by se do garantovaných platů nezahrnoval osmihodinový přesčas, by podle něj vytvořilo tlak na zdravotní pojišťovny. A jejich hospodaření by se rázem ocitlo v červených číslech.

„Dovolte mi Vás tedy zároveň upozornit, že Vaše nové požadavky nad rámec prosincové dohody, jdoucí do desítek miliard korun ročně navíc oproti plánovaným výdajům, není možné ve stávajícím finančním rámci realizovat bez úhradového upřednostnění nemocničního segmentu na úkor všech ostatních segmentů,“ odpovídá ministr Válek prezidentu Kubkovi v otevřeném dopise.

Válek: Navýšení platů lékařů podle dohody vyjde na miliardy

Dodává, že při jakémkoli jiném scénáři se dostane zdravotní pojištění do obrovského deficitu. Čímž by muselo dojít ke zvýšení daní nebo odvodu na zdravotní pojištění, píše ministr Válek v odpovědi.

„Žádám Vás, abyste tyto skutečnosti bral v potaz a nežádal nesplnitelné,“ vyzývá zároveň prezidenta Kubka.

Přikládá i citaci z prosincového memoranda, která se týká garantovaných platů nemocničních lékařů. A která vychází z takzvaného Hegerova memoranda z roku 2011.

Čl. 3 memoranda o úpravě poměrů ve zdravotnictví ze 17. února 2011:

„S předpokladem zvyšování efektivity zdravotnického systému a v souladu s reformními kroky bude průměrný plat lékaře v přímé úměře na dosažené kvalifikace a praxi 1,5násobku až 3násobku průměrné mzdy v národním hospodářství ČR vyhlášené ČSÚ za rok a dva roky předcházející. (Při dosažení podmínky limitace objemu přesčasové práce na úrovni evropského standardu, tedy maximum 8 hodin přesčasové práce týdně.).“

Lékařům šestidenní pracovní týden nikdo nenařizuje

Prezidenta Kubka v dopise dále upozorňuje, že prosincová dohoda, ani Hegerovo memorandum, na jehož naplnění se loni v prosinci zapojené strany dohodly, nenařizuje šestidenní pracovní týden.

„Návrh Ministerstva zdravotnictví stanovuje nepodkročitelný příjem samozřejmě pro pětidenní pracovní týden,“ reaguje na Kubkova slova v dopise.

Shoda na jednotném odměňování v nemocnicích se zatím nenašla

A stanovuje jej v takové výši, aby při odsloužení průměrně 8 hodin služeb týdně dosáhl 1,5 až trojnásobku průměrné mzdy v národním hospodářství dva roky zpětně, uvádí ministr Válek. V žádném případě podle něj nejde o povinnost pracovat šest dní v týdnu.

„Jde pouze o implementaci Hegerova memoranda tak, jak bylo uzavřeno. A jak se na něj odkazuje prosincová dohoda,“ dodává.

Závěrem připomíná, že jde o společné uznání ministerstva zdravotnictví, zdravotnických odborů a České lékařské komory a její sekce mladých lékařů. A to zní, že při tomto rozsahu práce bude lékaři garantován určitý nepodkročitelný příjem.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here