Fenomén Vobořil: I po odchodu z protidrogové politiky v ní zůstane

0
340
odchodu
„Pan Vobořil nebude mít v pozici národního protidrogového koordinátora pokračovatele. My jsme přesvědčeni, že agenda je rozpracovaná tak daleko, že ji lze řídit na expertní a úřednické odborné úrovni tak, jak je nastavena struktura na úřadu vlády," uvedl po jednání vlády premiér Petr Fiala. Foto: Úřad vlády ČR

Pozice národního protidrogového koordinátora zůstane po odchodu Jindřicha Vobořila [ODS] neobsazena. Uvedl to [10.7.] po jednání vlády premiér Petr Fiala [ODS]. Agendu povede vládní odbor protidrogové politiky a radit mu bude Vobořil.

Společně s vládním protidrogovým odborem budou v rozpracované práci pokračovat podle Fialy i experti. Z čehož lze usuzovat, že do agendy a změn v oblasti protidrogové politiky bude nadále zasahovat Vobořil i po svém odchodu k letošnímu 31. srpnu. Premiér totiž při zveřejnění informace [9.7.] o jeho odchodu uvedl, že Vobořil zůstane nadále působit jako jeho expertní poradce.

„Protože si Jindřicha Vobořila vážím a jsem si vědom jeho odborných znalostí. Těší mne, že bude nadále působit v pozici expertního poradce a jeho znalosti z oblasti závislostí budeme moci využívat i nadále,” uvedl.

Zároveň po jednání vlády ve středu 10. července řekl, že vláda nejmenuje po odchodu Jindřicha Vobořila z pozice národního protidrogového koordinátora jeho nástupce.

„Pan Vobořil nebude mít v pozici národního protidrogového koordinátora pokračovatele. My jsme přesvědčeni, že agenda je rozpracovaná tak daleko, že ji lze řídit na expertní a úřednické odborné úrovni tak, jak je nastavena struktura na úřadu vlády,” vysvětlil vládní strategii v oblasti řízení politiky závislostí premiér Fiala po včerejším jednání kabinetu.

Vobořil v protidrogové politice zůstane i po svém odchodu

Podle jeho slov je agenda v oblasti závislostí natolik rozpracovaná, že ji může dál vést odbor protidrogové politiky úřadu vlády s experty.

Odbor protidrogové politiky úřadu vlády, pod který spadají oddělení koordinace a financování a národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti, vede Lucia Kiššová. Ta by měla Vobořila nahradit na pozici výkonného místopředsedy Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí.

Adiktologové i dětští praktici odmítají komercializaci konopí

Ke svému konci ve funkci národního protidrogového koordinátora Vobořil uvedl, že v posledním roce řešil mnoho složitých témat. A dále, že čelil tlaku některých velkých industrií. V oblasti drog, alkoholu, hazardu a tabáku se totiž pohybuje v ČR okolo 1,2 bilionu korun, uvedl v této souvislosti.

„Na tlak, nefér hry a podpásové jednání či osobní výhrůžky, kterých za poslední rok nebylo málo, od jednotlivců i z nejrůznějších legálních i nelegálních industrií jsem za předchozí léta samozřejmě byl zvyklý. A mám takzvaně pro strach uděláno,“ nastínil atmosféru prostředí kolem národního protidrogového koordinátora.

Protidrogový odbor se na MZ ČR nepřesune, potvrdil Fiala

Ve své pozici Vobořil pracoval hlavně na rozvolnění trhu s konopím v Česku. Přesněji na zavedení regulovaného trhu s konopím pro rekreační účely. Podílel se i na zavedení nového seznamu takzvaných psychomodulačních látek. Na něj by vláda zařazovala stimulační látky, jako je například kratom. Ale i mnoho jiných psychoaktivních látek.

Protidrogový koordinátor Vobořil odchází, smutní hlavně Piráti

Na oznámený odchod Vobořila reagovala výzvou Asociace poskytovatelů adiktologických služeb [APAS]. V ní premiéra a vládu její zástupci vyzvali, aby zaručili a zajistili, že protidrogový odbor zůstane nezávislý. A to, že nadále setrvá pod vládu. Tím vyjádřili opakované obavy z toho, že by se agenda protidrogové politiky přesunula pod ministerstvo zdravotnictví. I o tom se totiž v minulosti, konkrétně v době, kdy protidrogovou politiku v zemi vedla Jarmila Vedralová, uvažovalo. Tím by podle zástupců APAS ale mohlo dojít k oslabení agendy a zastavení připravovaných změn.

„Nedochází k žádné změně. K žádnému přesunu na jiný orgán, ani k vytváření ničeho jiného,” ubezpečil Asociaci a další do protidrogové agendy zapojené subjekty premiér.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here