Protidrogový koordinátor Vobořil odchází, smutní hlavně Piráti

0
363
voboril
Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil skončí ve své vládní funkci k 31.8. Na jeho odchodu se dohodli předsedové vládních stran. / Foto: ODS

Na odstoupení Jindřicha Vobořila [ODS] z postu národního protidrogového koordinátora se dohodli předsedové vládních stran. Z funkce odstoupí k 31.8. Uvedl, že v poslední době “čelil výhrůžkám a nátlaku od industrií”.

Stejně jako v pozicí národního protidrogového koordinátora skončí Vobořil ke stejnému datu i jako výkonný místopředseda Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí. O jeho odchodu informoval v úterý [9.7.] Úřad vlády ČR [ÚV ČR].

„Přijal jsem rozhodnutí pana Vobořila skončit ve funkci vládního koordinátora pro protidrogovou politiku,“ uvedl k odchodu svého stranického kolegy v tiskové zprávě ÚV ČR premiér Petr Fiala [ODS].

Zároveň dodal, že s ohledem na odborné znalosti a zkušenosti Jindřicha Vobořila bude nadále působit jako jeho expertní poradce.

„A jeho znalosti z oblasti závislostí budeme moci využívat i nadále,” dodal Petr Fiala.

Případného nástupce Vobořila vládní činitelé nezmiňují. Vobořil zastával pozici národního protidrogového koordinátora již v letech 2010 až 2018. Poté ho vystřídala za vlády Andreje Babiše [ANO] Jarmila Vedralová. Vobořil se do funkce vrátil v únoru 2022, kdy již vládu vedl jeho stranický kolega Petr Fiala.

Sám Jindřich Vobořil se ke svému odchodu vyjádřil následovně: „V posledním roce jsem řešil mnoho složitých témat a čelil tlaku některých velkých industrií. V oblasti drog, alkoholu, hazardu a tabáku se totiž pohybuje v ČR okolo 1,2 bilionu korun.“ 

Tříleté dítě vypilo e-liquid s HHC, voněl po mangu

„Na tlak, nefér hry a podpásové jednání či osobní výhrůžky, kterých za poslední rok nebylo málo, od jednotlivců i z nejrůznějších legálních i nelegálních industrií jsem za předchozí léta samozřejmě byl zvyklý. A mám takzvaně pro strach uděláno,“ nastínil atmosféru prostředí kolem národního protidrogového koordinátora Jindřich Vobořil.

Vobořil prosazoval regulovaný trh s konopím

Vobořil jako protidrogový koordinátor pracoval hlavně na rozvolnění trhu s konopím v Česku. Podílel se i na zavedení nového seznamu takzvaných psychomodulačních látek, na který by vláda zařazovala stimulační látky, jako je například kratom. Ty by nebyly zakázané, ale regulované. Například tak, že se smí prodávat jen na vymezených místech a pouze zletilým osobám. K zavedení seznamu psychomodulačních látek přijala vláda loni v srpnu souhlasné stanovisko.

V Akčním plánu politiky v oblasti závislostí pro roky 2022 až 2025 počítal Vobořil i se zavedením přísně regulovaného trhu s konopím. V dokumentu rovněž vyčíslil případné roční inkaso daně z konopí, to až na dvě miliardy korun. Při zahrnutí příjmů z případných prodejů licencí a exportu by podle Akčního plánu dosáhly příjmy až čtyři miliardy korun.

Schyluje se k legalizaci konopí? Výnos daně mají být 2 mld. Kč

Na druhou stranu ze zavedení regulovaného trhu s konopím pro rekreační účely vyjadřovali obavy mnozí odborníci především ze zdravotnictví. Obávali se, že na takový krok není zdravotní systém v Česku dostatečně připravený. Především co do kapacit psychologické a psychiatrické podpory a pomoci.

„Psychiatrů nám ubývá, nemáme dostatek nových a v situaci, kdy nám hrozí nárůst nějaké další komplikace, nárůst závažné klientely, tak by to mohl být problém se zajištěním i bazální péče minimálně pro ty závažné psychiatrické poruchy,“ uvedl na sněmovním kulatém stolu „Marihuana a budoucnost této drogy v ČR“ primář Kliniky adiktologie 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice [VFN] v Praze Petr Popov.

Ten patří k uznávaným specialistům na léčbu návykových nemocí a v oboru se pohybuje přes třicet let.

Z odchodu Vobořila smutní hlavně Piráti

Z odchodu Jindřicha Vobořila z pozice národního protidrogového koordinátora vyjádřili především někteří z členů vládní Pirátské strany. Její předseda Ivan Bartoš na sociální síti X uvedl, že Vobořil patřil ke špičkovým odborníkům na problematiku závislostí a má za sebou velký kus práce.

„Ať už jde o posílení prevence, efektivní racionálně nastavenou regulaci návykových látek včetně regulovaného trhu s konopím, aby se například omezila dostupnost pro děti a mladistvé či ilegální trh,“ uvedl Bartoš.

Dodal, že doufá, že nástupce Vobořila bude mít stejnou odbornost a stejné kvality.

Vobořil, Piráti a obchodníci spojili síly. Postavili se za kratom

K odchodu protidrogového koordinátora se vyjádřila na sociální síti X i další členka Pirátské strany Jana Michailidu.

„Jindřich přinesl do naší politiky inovativní přístupy, které měly reálný pozitivní dopad na životy lidí. Jeho zapojení v evropských i globálních strukturách bylo klíčové pro mezinárodní spolupráci, kterou budeme v příštích letech potřebovat více než kdy jindy,“ napsala ve svém příspěvku s tím, že s Vobořilem spolupracovali v předchozích letech především v oblasti úpravy psychomodulačních látek, dekriminalizace a regulace konopí.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here