Labouristé slibují postavit britské zdravotnictví zase na nohy

0
64
labouriste
Foto: NHS

Labouristé se zavázali postavit britské veřejné zdravotnictví opět na nohy. O dva miliony každý rok chtějí navýšit počty výkonů a finančně motivovat zdravotníky, aby pracovali více i mimo pracovní dobu. To stejné ale říkali už konzervatisti.

Labouristická strana v minulém týdnu ve Velké Británii suverénně zvítězila v tamních parlamentních volbách, když získala většinu v 650členné Dolní sněmovně v počtu 412 mandátů. Konzervativci pod vedením expremiéra Rishiho Sunaka získali jen 121 mandátů.

Svou strategii, jak dostat britské veřejné zdravotnictví [National Health Service, NHS] do běžného chodu bez stávek personálu, dlouhých čekacích dob a s dostupnou primární péčí, zveřejnila Labouristická strana ve svém volebním programu, manifestu.

„V prvním kroku zajistíme v Anglii nárůst výkonů ve veřejném zdravotnictví o dva miliony výkonů každý rok,“ píší v něm v kapitole věnující se veřejnému zdravotnictví labouristé.

Za úkol to dostal nový britský ministr zdravotnictví a sociální péče, jedenačtyřicetiletý Wes Streeting. Toho si do vlády vybral v pořadí 58. britský premiér, vystudovaný právník a šéf Labouristické strany Keir Starmer.

„Dosáhneme toho tak, že budeme motivovat zaměstnance k zajišťování vyšetření pacientů i mimo pracovní dobu,“ uvádí labouristé, jak navýší výkony a zkrátí čekací doby.

Wes Streeting: Britské zdravotnictví a sociální služby rozbili konzervativci

Řešení tlaku na zdravotní a sociální služby spatřují labouristé v lepším propojení a provázání těchto dvou oblastí v regionech takzvaně pod jednu střechu. S tím, že co nejvíce pacientů se má léčit mimo nemocnice, ideálně v domácím prostředí.

„Proto vyzkoušíme Neighborhood Health Centres [sousedská zdravotní střediska, pozn. red.] tak, že spojíme stávající služby, jako jsou rodinní lékaři, praktické sestry, pečovatelé, fyzioterapeuti, paliativní péče a specialisté na duševní zdraví, pod jednu střechu,“ slibují.

Labouristický manifest toho slibuje hodně

Labouristé chtějí reformovat rovněž pečovatelské služby a zavést národní pečovatelskou službu s jednotnými standardy. Od té si slibují jednotnou a rovnoměrně dostupnou péči v celé zemi.

„Naše nové standardy zajistí vysoce kvalitní péči a trvalou udržitelnost. A dále zajistí, že se poskytovatelé budou chovat odpovědně,“ píší ve svém manifestu.

V Británii čekají lidé na operaci kyčlí roky. A nejen na ni  

Národní pečovatelskou službu pak více propojí s NHS, tedy systémem veřejného zdravotnictví především v oblasti následné péče. Nakonec britští labouristé slibují zajistit i dohodu o spravedlivých mzdách pro pracovníky v sociálních službách. I těch je v zemi nedostatek, který ještě umocnil brexit a následný odchod části pracovníků z ciziny ze země.

Pořadníky s čekateli na výkony chtějí v Británii nově sdílet mezi nemocnicemi v regionu a spolupracovat chtějí i se zařízeními mimo veřejný sektor. Především v oblasti diagnostiky, ale i léčby pacientů. Ti by na neakutní výkony neměli čekat déle než 18 měsíců od doporučení specialisty.

Pro posílení personálu ve zdravotnictví navrhují labouristé lépe organizovat směnnou práci a zdravotní péči lépe provázat se sociální péčí, aby pacienti strávili co nejméně času v institucionálním zařízení. Slibují i nábory nových pracovníků a jejich průběžné proškolování.

Britské zdravotnictví nahlodalo už i Roda Stewarta

Posílit chtějí i přístrojové vybavení v nemocnicích tak, aby se pacienti dostávali k vyšetřením včas a jejich léčba začala co nejdříve.

„Příliš mnoha úmrtím na rakovinu by se dalo předejít včasnější diagnostikou. NHS má méně diagnostických skenerů na osobu než jiné země. Přičemž mnoho přístrojů funguje ještě dlouho poté, co by mělo,“ upozorňují.

Do praxe slibují pořídit více moderních diagnostických přístrojů a více využívat umělou inteligence [AI].

„Díky čemuž se dříve odhalí především onkologické nálezy a zachrání se více životů,” píše se v manifestu.

Z rentgenu vyčte AI mnohá zdravotní rizika. Ale příliš se nevyužívá

Finanční prostředky na jejich pořízení shromáždí labouristé v novém fondu zvaném „Fit For the Future“. Díky němu se má až zdvojnásobit počet CT a dalších diagnostických přístrojů.

Labouristé hovoří o zásadní reformaci zdravotnictví

Upozorňují zároveň, že k tomu ale nepostačí pouze investice do veřejného zdravotnictví. Společně s finanční podporou se musí celé veřejné zdravotnictví v Británii zásadně zreformovat, dodávají. Zda kvůli tomu dojde ke zdražení pojištění, nebo k zavedení jiných forem daní, už se nová britská vláda ale nevyjadřuje.

Labouristické reformy podle manifestu posunou NHS od současného modelu, který se zaměřuje na pozdní diagnostiku a léčbu, nově k modelu s důrazem na prevenci a sdílení zdravotních a sociálních služeb v místních komunitách.

„Využijeme sílu technologií, jako je umělá inteligence, k transformaci zaměřenou na rychlost a přesnost diagnostických služeb. Tím zachráníme tisíce životů,“ nastiňují směr labouristé.

Británie v řešení kolapsu zdravotnictví využije inovace

A stejně jako v jiných evropských zemích Českem nevyjímají akcentují i britští labouristé význam prevence v zajištění udržitelných veřejných zdravotních služeb.

„Prevence bude vždy lepší a levnější než léčba. Musíme tedy přijmout preventivní opatření v oblasti veřejného zdraví, abychom se vypořádali s největšími zabijáky a podpořili a navedli lidi, aby žili déle a zdravěji,“ tvrdí labouristé pod vedením Starmera.

Konkrétně se chystají zpřísnit dostupnost tabákových výrobků tak, aby si je nemohly budoucí generace již vůbec legálně koupit. Do nemocnic plánují zavést programy pro odvykání kouření a zostřit se chystají pravidla propagace vapování a dalších návykových látek, hlavně co se týče dostupnosti pro děti a mládež. Stejně tak hovoří o zákazu reklamy na nezdravé pokrmy. To kvůli vysokému podílu obézních dětí a mládeže v zemi. A větší regulace se zřejmě dotkne i prodejů energetických nápojů.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here