Nakažených černým kašlem ubylo, stále ale jde o vysoká čísla

1
156
cernym
Foto: Freepik.com

V minulém týdnu se v Česku potvrdilo 838 nových nákaz černým kašlem. To je oproti předchozímu týdnu pokles o 200 případů. Nicméně stále jde o vysoká čísla. Za celý loňský rok se u nás černým kašlem nakazilo 494 osob.

Údaje o vývoji nemocnosti černým kašlem zveřejnil Státní zdravotní ústav [SZÚ] s odkazem na data z Informačního systému infekčních nemocí [ISIN]. V minulém 27. kalendářním týdnu do systému přibylo 838 nových případů černého kašle. O týden dříve to bylo 1 038. Od začátku roku do systému přibylo celkem 23 127 případů černého kašle.

„Podle počtu případů podle prvních příznaků, který je klesající již od 19. kalendářního týdne, předpokládáme podobný příznivý vývoj i během prázdninového období,“ hodnotí vývoj zástupci Oddělení epidemiologie infekčních nemocí CEM a Oddělení biostatistiky SZÚ.

Nemoc se podle nich nadále nejvíce šíří mezi mládeží ve věku 15-19 let. U dětí do jednoho roku života je od začátku roku hlášeno již 344 případů onemocnění pertusí. Za poslední týden jich přibylo dvanáct.

„Připomínáme, že onemocnění pertusí u dětí do jednoho roku života je odrazem cirkulace infekce v dospělé populaci,“ dodávají zástupci SZÚ.

Nejmenší děti jsou proti závažnému průběhu onemocnění chráněné zhruba 14 dní po druhé dávce očkování proti pertusi.

„Mějte to na mysli, když jste v kontaktu s miminky a necítíte se být úplně fit,“ dodává SZÚ.

Stejně tak lidé se slabším zdravím a chroničtí pacienti mají být podle doporučení zástupců SZÚ obezřetnější, případně zvážit přeočkování proti černému kašli.

Podhlášenost nákaz černým kašlem je vysoká

I přes mírný pokles počtu nových nákaz v mezitýdenním srovnání zdravotníci neočekávají v následujících letních měsících výrazný ústup nemocnosti. Černý kašel se bude v populaci podle jejich předpokladů nadále udržovat. To i kvůli častějším kontaktům na dovolených. Významnou roli v šíření nemoci podle nich sehrává i vysoká podhlášenost onemocnění.

„Podhlášenost onemocnění je a bude tak s velkou pravděpodobností značná, protože se řada případů nákazy do ISIN z nejrůznějších důvodů nedostane. A skutečný stav v populaci se odlišuje od našich zveřejňovaných dat,“ říkají odborníci.

Před černým kašlem ochrání kojence mateřské protilátky

V minulém týdnu se podle ISIN nakazilo dvanáct dětí ve věku do jednoho roku. Nikdo v souvislosti s nákazou černým kašlem minulý týden nezemřel. Letos v souvislosti s černým kašlem dosud zemřelo šest osob. Z celkového počtu 23 127 letošních nákaz dostalo očkování podle údajů v ISIN 17 256 lidí, 1 737 osob se proti pertusi neočkovalo a u 4 134 osob informace o vakcinaci chybí.

O nutnosti přeočkování do letoška nikdo nevěděl

Podle odhadu SZÚ je u nás až 90 procent vnímavé populace k nákaze černým kašlem. Před nemocí je ochrání pravidelné přeočkování. Prodělaný černý kašel stejně jako očkování a přeočkování zajišťuje podle vakcinologů ochranu na dobu čtyř až dvanáct let. Na což však širokou veřejnost do letošní epidemie černého kašle nikdo neupozorňoval.

V České republice se proti černému kašli povinně očkuje jen v dětském věku. V rámci hexavakcíny získají ochranu kojenci a batolata. Později ve věku 10-11 let se přeočkovávají předškoláci, to ale až od roku 2009.

„Očkování u školních dětí jsme zavedli, protože jsme zaznamenávali stále více nemocných z řad adolescentů. Tyto statistiky poukázaly na fakt, že očkování poskytuje časově omezenou ochranu na čtyři až dvanáct let a je tudíž nutné přeočkovávat,“ uvedla již dříve epidemioložka SZÚ Kateřina Fabiánová.

Vakcinace podle ní snižuje pravděpodobnost onemocnění a zabraňuje případnému závažnému průběhu nemoci.

„Dospělí očkováním navíc minimalizují přenos černého kašle na nejmenší děti,“ poukazuje na další důvod přeočkování v pozdějším věku lékařka.

Očkování kojenců, dětí a mládeže

Zatímco kojenci a děti se kolem desátého roku života očkují povinně u svých pediatrů, dospělí si musí přeočkování ohlídat sami. Jenže, jak potvrdila i infektoložka z Fakultní Nemocnice Bulovka Zuzana Blechová, o nutnosti přeočkování proti černému kašlu mladí a ani starší ročníky obvykle neví.

„Tady vidím problém. Často se v ordinaci setkávám s mladými dospělými, kteří o nutnosti přeočkovat se vůbec nevědí. Přitom právě v této věkové skupině máme nejvíce pacientů. Zároveň se jedná o budoucí rodiče, kteří nemocí můžou ohrozit své novorozené dítě,“ uvedla s tím, že černý kašel prodělá člověk v průměru 2-3krát za život.

Vakcíny proti černému kašli pojišťovny dospělým uhradí příští rok

Obrat k lepšímu by mohl nastat od příštího roku, pokud přeočkování proti černému kašli vstoupí do úhrad ze zdravotního pojištění. Počátkem letošního června doporučila tuto úhradu zavést Ministerstvu zdravotnictví ČR [MZ ČR] Národní imunizační komise.

Podle ředitele odboru ochrany veřejného zdraví Matyáše Fošuma by pojišťovny hradily dospělým očkovací látku dvakrát, a to jednou před dosažením věku 65 let a podruhé v období po něm. Těhotné by se takzvaně na pojišťovnu očkovaly proti pertusi při každé graviditě. Pokud by se pro takovou ochranu samy rozhodly.

–VRN–

1 komentář

  1. Vizitka ukrajinské lékařské péče už z doby před válkou. U nás již neznámé choroby přišly s migranty i uprchlíky. Prý se válčí už i v Užhorodu.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here