Dr. Max, BENU a Devětsil žádají větší zapojení lékárníků do zdravotní péče

0
481
peci
Lékárny s dostatečným zázemím mohou nabídnout víc než jen výdej léků. / Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Asociace provozovatelů lékárenských sítí [APLS] aktualizovala své cíle. Jako hlavní definuje rozšíření pravomocí lékárníků. Za důvod uvádí propady ve standardní zdravotní péči v Česku. 

„Čeští lékárníci smějí oproti svým kolegům v zahraničí poskytovat mnohem méně odborných služeb,“ konstatuje ve své zprávě APLS.

To podle zástupců APLS už nyní nese negativní dopady na kvalitu základní poskytované zdravotnické péče. Za příklad dávají například nízkou proočkovanost obyvatel. Přičemž v jiných zemích, se lidé nechávají očkovat v lékárnách proti různým nemocím.

Vzhledem ke komplexnímu charakteru, nepřetržitému průběhu a rozsahu vzdělávání odborných pracovníků v lékárnách se vyloženě nabízí kompetence těchto zdravotnických pracovníků využít k posuzování běžných zdravotních obtíží pacientů,“ říká předseda představenstva APLS Petr Doležal [BENU ČR].

Doplňuje, že lékárny jsou prvním dostupným zdravotnickým zařízením. Klientům i pacientům se v nich může dostat jak některých vyšetření, očkování, ale i doporučení u samoléčby, prevence nebo doporučení navštívit svého lékaře. Což je podle něj třeba využít. Zvlášť za situace, kdy v primární péči v České republice dochází k propadům z důvodu jejich prohlubující se nedostupnosti.

Problémy v primární péči jsou zjevné

APLS hlavně upozorňuje na přetrvávající a prohlubující se problémy v primární péči v Česku. Tím prvním je nízká proočkovanost populace. Podle ní na to má vliv i to, že se nijak nezvyšuje hustota očkovacích míst. Proto asociace apeluje, aby i v Česku mohly lékárny, podobně jako v řadě jiných států Evropy poskytovat vakcinační služby.

Nakažených černým kašlem ubylo, stále ale jde o vysoká čísla

Dalším problémem je podle lékárníků demografická situace u praktických lékařů. Praktici jsou dnes klíčoví pro preventivní prohlídky i očkování. Ale praktikům je v průměru pětapadesát let, v roce 2030 jich plná třetina bude v důchodovém věku. Už dnes by se bez přesluhujících důchodců tato základní síť lékařské péče zhroutila, uvádí APLS. Jejich úbytek by přitom podle ní mohli v některých ohledech eliminovat právě lékárníci.

Zdravotní péče o děti se v ČR rozpadá. Upozorňuje na to už i ÚZIS

Lékárníci by mohli také výrazněji přispět k záchytu civilizačních nemocí, tvrdí síťové lékárny, podle kterých dnes sice mohou asistovat při samoodběrech vzorků kapilární krve, ale dělají to ve velmi komplikovaných podmínkách. Limitují je i striktní pravidla určující dispozice lékárny, které někdy znemožňují vyčlenit patřičný prostor pro konzultační místnosti, kde by bylo možné provádět různá vyšetření.

APLS ve své zprávě dokonce zmiňují, že zanedbanou prevenci v podobě chybějícího screeningu vidí dnes zřetelně u diabetu, kterým u nás trpí milion lidí. A včasný záchyt by opět mohli pomoci řešit lékárníci a lékárny, uvádí zástupci asociace síťových lékáren.

APLS aktualizuje od května 2024 své programové cíle

S ohledem na tuto situaci APLS aktualizovala od května 2024 své programové cíle. Tato aktualizace cílů vede APLS k formulaci následujících požadavků pro síťové lékárny:

  • Rozšiřování spektra poskytovaných služeb v lékárnách vedoucích k posilování prevence, včasnému záchytu onemocnění a očkování v lékárnách.

MZ ČR stáhlo zákon na očkování lidí v lékárnách a u zubařů

  • Významné posílení kompetencí a výkonu profesí lékárníka a farmaceutického asistenta k aktivnímu podílu na poskytování kvalitní preventivní péče. 
  • Podpora spolupráce zdravotnických profesionálů vedoucí ke komplexnímu charakteru poskytované péče.

„Personál našich lékáren je čím dále více školený k poskytování kvalifikované asistence pro řadu preventivních programů poskytovaných obyvatelstvu v lékárnách, a to nejenom na základě zahraničních zkušeností,“ tvrdí Jan Žák, místopředseda představenstva APLS a generální ředitel společnosti Česká lékárna holding [Dr. Max].

APLS sdružuje více než 900 lékáren [35 % všech lékáren] v České republice s přibližně 3 700 lékárníky. To je zhruba 55 procent všech lékárníků v zemi. Zároveň obsluhují zhruba 60 procent pacientů s recepty na předpis. I tento trh čeká na změny v podobě Rx výdeje léků pacientům. Asociace se skládá z provozovatelů lékáren Dr. Max, BENU a Devětsil.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here