Brněnské CKTCH nevyjde na 2 miliardy, ale na 2,4 miliardy Kč

0
717
miliardy
Dnešního poklepávání základního kamene výstavby nového Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie v Brně se zúčastnil premiér Petra Fiala i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. / Foto: Úřad vlády ČR

Výstavbu Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie v areálu FN Brno v Bohunicích dnes [4.7.] oficiálně zahájil premiér Petr Fiala [ODS]. Náklady na stavbu se ale oproti loňským plánům zvýšily ze 2 mld. Kč na 2,4 miliardy korun.

Slavnostního poklepání základního kamene nového sídla Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie [CKTCH] se společně s premiérem zúčastnil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09], který rovněž pochází z oblasti moravské metropole. Kladívek se ale chopili i další politici a manažeři spojení s výstavbou nového Centra.

„Tady v Bohunicích se vytváří, myslím, že i evropsky, významné a unikátní centrum, které propojuje nejrůznější typy oborů. Biomedicínský výzkum, fakultní nemocnici, nové centrum farmakologie i univerzitní kampus Masarykovy univerzity,“ vyzdvihl místo výstavby nového Centra premiér Petr Fiala.

Vše dohromady vytváří podle jeho slov neuvěřitelnou synergii a sílu. A uvedl: „Je to centrum, které snese nejpřísnější srovnání i z mezinárodního hlediska.”

Mimo to, že nové prostory navýší kapacity Centra a zkrátí čekací doby na operace stejně jako na transplantace uvedl, že výstavba má být hotova již příští rok. Ředitel CKTCH Petr Němec uvedl, že první pacienti se v nově vystaveném zařízení začnou léčit na začátku roku 2026, tedy přespříští rok.

Premiér Petr Fiala při dnešní návštěvě brněnské fakultní nemocnice předal společně s generálním ředitelem společnosti ČEPRO Janem Duspěvou dětské klinice brněnského popáleninového centra šek v hodnotě 217 tisíc korun.

Částka čtvrt milionu korun, kterou mezi sebou vybrali zaměstnanci ČEPRA, pomůže dětskému oddělení Kliniky popálenin a plastické chirurgie v Brně-Bohunicích. Finance využijí na rehabilitační pobyty a zdravotní pomůcky,“ řekl při předávání šeku Fiala.

Částku zaměstnanci ČEPRA a obchodní partneři po skončení MS v ledním hokeji získali díky dražbě dresů a přileb členů národní hokejové reprezentace.

Náklady vzrostly o 400 mil. Kč na 2,4 miliardy Kč

Ještě loni na konci října hovořilo vedení Centra o celkových nákladech na výstavbu nové budovy ve výši 2 miliard korun. Dnes při poklepávání základního stavebního kamene uvedlo vedení nemocnice, že celkové náklady dosahují částky 2,4 miliardy korun. Z toho 1,5 mld. korun pokryjí dotace z Národního plánu obnovy [NPO]. Na zbývající část půjdou peníze ze státního rozpočtu a z vlastních zdrojů Centra.

Nyní funguje CKTCH v pronajatých prostorech brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny [FNUSA], které však nevyhovují současným potřebám zařízení. A nedovolují ani rozšíření kapacity provozu.

„Samostatně naše centrum funguje od roku 1991. Dnes jsme druhým největším transplantačním centrem v Česku. A za tu dobu vzrostl počet pacientů i čekací doba na zákroky,“ vysvětlil potřebu výstavby nového a vlastního zařízení ředitel Centra Petr Němec.

Transplantační centrum v Brně vypsalo tendr na sídlo za 2 mld. Kč

Současně s tím se podle něj zvyšuje i průměrný věk operovaných pacientů, kteří tak často trpí i dalšími onemocněními.

„Výkony jsou tak komplexnější, což přináší vyšší nároky,” dodal Němec.

Vedení Centra už pracuje na náboru nových zaměstnanců

Ročně lékaři Centra provedou přes tisíc operací srdce a transplantují zhruba 130 orgánů, často srdce, játra a ledviny. Opět ale, jak uvedl ředitel Němec, naráží v poskytované péči na kapacitní možnosti.

„S ohledem na kapacity lůžek už více operací provádět nemůžeme. Stále ale ještě narůstá počet transplantací, což je dobře, protože pacientů na čekacích listinách je více než těch, které můžeme transplantovat,“ vysvětlil.

Společně s tím přibývá i ambulantně sledovaných pacientů. To až exponenciálně, podotkl.

„Spolu s tím bychom také rozšířili tým. A to jak zdravotníků, tak podpůrných pracovníků,” plánuje i navýšení personálních kapacit.

Premiér a další politici zahájili stavbu center MOÚ za miliardu korun

Umístění nového centra zvažovalo vedení nemocnice i v areálu FNUSA. Podle Němce je v něm ale už nyní hustá zastavěnost. Proto se jako vhodnější místo pro jeho výstavbu ukázaly pozemky v Bohunicích v sousedství tamní psychiatrické kliniky.

Stávající projekt počítá se sedmi nadzemními a dvěma podzemními podlažími. Pod budovou bude také sedmatřicet geotermálních vrtů a na střeše se počítá s umístěním fotovoltaické elektrárny. Centrum bude mít čtyři operační sály, to je o jeden sál víc než dosud. Plánovaný počet lůžek vzroste z 90 na 125 a počet lékařů ze stávajících šedesáti nově na 70. Na zajištění personálu pracují manažeři nemocnice již nyní. Ředitel Petr Němec odhaduje navýšení objemu péče přibližně o 15 procent.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here