Ministerstvo nabízí detailní informace o označování potravin

0
131
potravin
Ilustrační foto: Redakce Zdravé Zprávy

Sérii informačních karet s různými druhy potravin, na kterých jsou podrobně a přitom srozumitelně vysvětleny údaje z potravinových etiket, připravilo pro spotřebitele Ministerstvo zemědělství ČR [MZe ČR].

Infografika cílí na vzdělávání veřejnosti. Ministerstvo chce s její pomocí usnadnit lidem nákupy jídla, případně je informovat o složení, kvalitě, skladování nebo původu potraviny.

Letáky obsahují vysvětlení údajů na etiketách například mléčných výrobků, masných výrobků, sýrů, ovoci a zelenině. Blíže se zaměřují i na informace u pečiva, džemů, uzenin, těstovin, vajec, medu, nealkoholických a alkoholických nápojů a o hmyzu coby potravině.

[Zdroj: MZe ČR]

MZe ČR do série přidalo i kartu věnující se podrobnějšímu vysvětlení tabulky výživových údajů. Ty povinně uvádí každá potravina. A rovněž kartu, která se zabývá potravinami, na kterých spotřebitel nalezne zemi původu.

„Infografiku jsme připravili pro spotřebitele. Ti si ji mohou vytisknout nebo stáhnout do mobilu. Kdykoliv si tak mohou porovnat informace na potravinových etiketách a rozhodnout se i dle těchto údajů, co si nakoupí,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný [KDU-ČSL].

[Zdroj: MZe ČR]

Lidé se z karet například dozvědí, že použité alergenní složky v potravinách výrobce v jejich seznamu povinně zvýrazňuje. To proto, aby si jich spotřebitel jasně všimnul. Případně, že z čísel na skořápkách vajec lidé vyčtou, zda pocházejí ze snůšky ve výběhu, v hale, v kleci nebo z ekologického chovu.

Infokartičky sníží plýtvání potravinami, míní Výborný

Infografika vychází z karet, které již dříve MZe ČR zveřejnilo. Jen je doplnilo o nové údaje. Teď karty v publikaci Označování potravin pro spotřebitele – Infografiky detailně popisují a vysvětlují, co vše je uvedeno na obalu konkrétního druhu potraviny a co to znamená.

[Zdroj: MZe ČR]

„Myslím, že kartičky s údaji mohou pomoct i ke snižování plýtvání s potravinami. Protože lidé získají potřebné informace, jaký výrobek je pro ně podle svých vlastností, složení, původu či kvality nejvhodnější,“ řekl k nové kampani ministr zemědělství Marek Výborný.

[Zdroj: MZe ČR]

Ministerstvo do informační kampaně přidalo i kartu, která spotřebitelům podrobně vysvětluje tabulku výživových údajů, kterou na potraviny povinně umisťují jejich výrobci. A rovněž kartu, která se zabývá potravinami, na kterých spotřebitel nalezne zemi původu.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here