Když bude třeba, Jurečka rozšíří zákaz prodeje na všechny svátky

3
4456
zakaz_prodeje
Marian Jurečka bojuje za pracovníky nejen obchodních center. / Foto: Úřad vlády ČR

Pokud dojde na jednání o zrušení zákazu prodeje o některých svátcích, což prosazuje ODS, lidovci načtou pozměňovací návrh, který naopak zákaz prodeje vztáhne na všechny svátky bez výjimky.

Uvedl to dnes [3.7.] po jednání vlády předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. A na dotaz novinářů k návrhu ODS pak řekl: „Takovýto návrh ze strany poslanců ODS nepodpoříme, náš přístup je k tomu dlouhodobě konzistentní.“ 

Omezení maloobchodního prodeje, které se dnes vztahuje na osm z celkem třinácti svátků, by jeho strana ráda rozšířila na všechny svátky bez výjimky. To proto, aby se pravidla pro prodeje v těchto dnech volna sjednotila. A byl v nich konečně pořádek. Tedy, aby se ve všech svátcích plošně zavřelo. Pak by lidé podle Jurečky neřešili, v který konkrétní svátek mají obchody otevřeno, a v který naopak povinně zavřeno. Zároveň slíbil, že pokud se návrh dostane do druhého čtení, pak k němu načte jeho strana pozměňovací návrh. A ten zákaz prodeje vztáhne na všechny svátky bez výjimky.

„Pokud to jde do druhého čtení, tak já jasně říkám, že my za lidovce načteme pozměňovací návrh, který to rozšíří na všechny státní svátky. A myslím si, že pokud to takto do projednání půjde, tak to má reálnou šanci i projít,“ řekl odhodlaně místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Jurečka.

Dodal, že sleduje postoje poslanců napříč Sněmovnou. A myslí si, že má tento návrh reálnou šanci na schválení. Rovněž reagoval i na argumenty předkladatelů z ODS. Podle nich by zrušení zákazu prodejů o svátcích prospělo státní kase. Avšak podle Jurečky situace v evropských státech, kde jsou maloobchodní prodeje zakázány často nejen o svátcích, ale třeba i o nedělích, avšak neukazuje na zhoršení výkonu jejich hospodářství.

Ministři práce a zdravotnictví se na zákazu neshodnou

Naopak taková úprava podle Jurečky ukazuje na vyspělou kulturní společnost. A jako lidovecký politik zmínil i to, že lidé v prodejních provozech mají svůj osobní rodinný život. A také, že i oni chtějí trávit čas se svými blízkými.

Naprosto opačný přístup k návrhu na zrušení zákazu maloobchodního prodeje o svátcích zaujímá jeho vládní kolega, a i resortem blízký spolupracovník, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09. Ten naopak společně s ODS urputně podporuje podaný návrh na zrušení zákazu prodejů o svátcích.

„Jasně říkáme, že stát nemá co nakazovat občanům, jak mají trávit státní svátky, ani prodejcům, jak mají mít během státních svátků otevřeno. A hodláme to prosazovat i na půdě Parlamentu,“ vyslovil se na sociální síti X letos v dubnu poté, kdy vláda zaujala k návrh neutrální stanovisko. Zatímco ministr Válek navrhoval souhlasné stanovisko.

Za Piráty se dnes k návrhu na zrušení prodejní doby o některých svátcích vyjádřil jejich předseda a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Tomu na rozdíl od poslanců ODS, TOP 09 nebo naopak KDU-ČSL stávající rozložení otevírací doby o svátcích vyhovuje. A nic by na něm neměnil.

„Já jsem přesvědčen, že to nastavení, a teď mluvím za Piráty, je odpovídající,“ vyjádřil se k otázce zakázat, nebo nezakázat prodeje o svátcích Bartoš.

Rovněž zmínil, že i v zahraničí, například v sousedním Německu, taková omezení platí již delší čas a funguje to.

„Já si myslím, že důležité je v životě vnímat ten work-life balance,“ uvedl v souvislosti s povinným uzavíráním prodejen.

Zákaz prodeje a termín work-life balance

Termín work-life balance znamená udržování rovnováhy mezi prací a rodinným, respektive soukromým životem. Což podle odborníků přispívá k udržování rodinných vztahů i celkové osobní spokojenosti lidí.

Závislost na nakupování trápí hlavně ženy

Diskutovaný zákon nyní zakazuje maloobchodním prodejnám o ploše nad 200 metrů čtverečních prodávat až na některé výjimky na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smějí mít obchody otevřeno nanejvýš do poledne.

Ze zákazu vyjmuté lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích a nádražích a prodejny v nemocnicích. Mimo maloobchodní prodejny se zákaz týká například i bazarů, zastaváren a výkupen odpadu.

 –VRN–

3 KOMENTÁŘE

      • Voliči vymřeli, pro mladé jsou fosílie a zbytku toho nemají moc co nabídnout. Vidím to dost jednoznačně. Ale úplně zmizet nemusí, když se jim podobní v jedno spojí.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here