Z darování krve už se automaticky nevylučují gayové

0
81
darovani_krve
Ilustrační foto: Pixabay.com

Z darování krve se nově vynechávají lidé, kteří měli v posledních čtyřech měsících anální pohlavní styk s novým partnerem. To bez ohledu na jejich pohlaví a sexuální orientaci. Darovat krev tak nově mohou i homosexuální muži.

Změnu přináší nové znění vyhlášky Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] s platností od letošního 1. července. Od úpravy, která nově dovoluje darovat krev při splnění podmínek i homosexuálním mužům, si ministerstvo slibuje rozšíření skupiny dárců krve. Muži mající sex s muži se dosud považovali za rizikovou skupinu dárců krve.

„Naše metodika zohledňuje požadavek na individuální posouzení rizik vázaných na sexuální aktivity u každého zájemce o darování, aniž by bylo kritériem pohlaví nebo sexuální orientace dárce,” řekl k úpravě ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Změny podle jeho slov resort přijal ve spolupráci se Společností pro transfuzní lékařství ČLS JEP. A vycházejí i z mezinárodních doporučení amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv [FDA].

Darování krve vylučuje anální sex v posledních 4 měsících

Podle upravené ministerské vyhlášky transfuzní stanice z dárcovství krve vyřadí osoby, které měly v posledních čtyřech měsících anální pohlavní styk s novým partnerem nebo více partnery. To bez ohledu na to, zda se při něm chránily, či nikoliv. Sexuální orientace a pohlaví už se při darování krve neřeší.

„Už dnes ale fungují pravidla posilující bezpečnost příjemců odebrané krve. Takže pro příjemce se nic nemění a jejich maximální bezpečnost je zachována,“ ubezpečil veřejnost ministr Válek.

Dárci kostní dřeně zachraňují životy

Společně s úpravou se tak zřejmě změní i jedna z otázek v dotazníku, který vyplňují lidé před samotným darováním krve. A tou je, zda provozovali nebo provozují sex mezi muži. V dotazníků dobrovolníci odpovídají i na mnohé další otázky týkající se především jejich zdraví. Například, zda měli v posledních sedmi dnech přisáté klíště, jaké užívají léky či jaké nemoci prodělali v posledních šesti měsících. Zdravotníci se budoucích dárců v dotazníku dále ptají, zda mají nové tetování, piercing i na jejich cestovatelskou minulost. A také na to, zda se cítí být zdraví.

S úpravou znění vyhlášky se tak otevírají dveře k darování krve i homosexuálním mužům. Tím, jak uvádí ministerstvo zdravotnictví, se narovnají práva této menšiny s většinou a skončí jejich diskriminace. Změna by tak mohla k dárcovství přivést i více lidí, upozorňují zástupci resortu.

Úprava vyhlášky narovnává práva menšin

Registr pravidelných dárců krve dnes čítá podle údajů Českého červeného kříže [ČČK] asi 220 tisíc dárců krve a plazmy. Ročně do registru přibude přibližně 30 tisíc nových dárců.

„Celkový počet dárců krve by měl dle doporučení odborníků činit alespoň 300 000 a počet prvodárců by měl činit cca 35 tisíc ročně, aby se pokryl přirozený úbytek daný věkem či nemocemi a posílil se celkový počet dárců,“ přibližuje stav ČČK.

Podle průzkumu mezi nemocnicemi se trvající nedostatečnost počtu dárců krve negativně projevuje na zásobování krví. A často vede k odkládání některých výkonů.

„A situace v této oblasti se v posledních letech zhoršuje,“ dodávají zástupci ČČK, kteří každoročně oceňují bezpříspěvkové pravidelné dárce krve a jejích složek.

Světový den dárců krve láká k darování, v ČR krev chybí

Při darování krve se odebírá ze žíly asi 450 ml krve, což přístroj zvládne u většiny dárců za deset minut. Odebraná plná krev se obvykle dále zpracovává na její jednotlivé složky – červené krvinky – krevní destičky – krevní plazmu. Anebo se jen doplní protisrážlivým roztokem a podává se pacientovi.

Zpracovaná takzvaná krevní konzerva vydrží čerstvá asi jen pětatřicet dnů. I to je důvod, proč je nutné, aby lidé chodili darovat krev do jedné z nemocničních transfuzních stanic pravidelně. Plnou krev ženy darují nanejvýš 4krát za posledních dvanáct měsíců, muži až pět krát za stejnou dobu.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here