Výbor pro dobro v Rakousku rozdělil první miliony eur

0
44
vybor_pro_dobro
Mluvčí Výboru pro dobro / Foto: Hanna Fasching

Dědička zakladatele společnosti BASF a farmaceutické firmy Boehringer Mannheim Marlene Engelhornová rozdá 25 milionů eur [cca 630 mil. Kč] na financování dobročinných projektů. Pomáhá jí v tom Výbor pro dobro.

Pro správné rozdělení peněz Engelhornová sestavila takzvaný Výbor pro dobro, který projekty, jež se ucházely o podporu, posoudil a schválil. Jeho členové jich nakonec vybrali 77 a konkrétní jména všech příjemců podpory zveřejní na podzim. Oznámili to představitelé výboru Elisabeth Kleinová, Dietmar Feuerstein, Kyrillos Gadala, Angelika Tafernerová a vedoucí projektu Alexandra Wangová. Přesto už jsou někteří „výherci“ v „dobročinné loterii“ veřejně známí.

„Výbor pro dobro by tímto rád dal příklad ostatním bohatým lidem,“ říká členka výboru Elisabeth Kleinová, která jinak pracuje jako prodavačka v Horním Rakousku.

Podle ní přispět na bohulibé účely prostřednictvím pečlivě vybraných projektů v soutěži mohou i ostatní superboháči. Cílem projektů by podle ní měla být snaha o co největší rozvoj daného regionu.

„Chudoba vás oslabuje a oslabení vede do chudoby,“ říká další člen Výboru Dietmar Feuerstein, důchodce z Vorarlbergu.

Rakouská multimilionářka rozdělí dědictví v bohulibých projektech

Ocenil, že podpořené projekty míří na podporu postižených lidí a těch, kteří žijí v bídě a například i bezdomovce. Důležitou otázkou pro 50členný výbor se stala rovněž ochrana žen před násilím, dodal Feuerstein. Výbor podpořil různé organizace pro ženy, ale i neslyšící nebo fotbalové kluby. Týká se to například Lebenshilfe, Neuenerhaus a dalších. Finance zamíří ale i do odborných institucí, jako jsou Tax Justice Network, Attac Austria, Momentum Institute a World Inequality Lab.

Co přesně schválil Výbor pro dobro

Významnou roli ve výběru projektů sehrála také příroda a ochrana klimatu. Peníze získají projekty na udržení biodiversity a na podporu zachování dostupné a zdravé výživy ve společnosti. Mezi tyto organizace patří Naturschutzbund, Kontext Institute, Asociace Noemovy archy, ÖBC-Via Campesima a Land schafft Leben.

Pro teprve 17letého žáka Kyrillose Gadalla z Vídně, nejmladšího člena Výboru, je totiž nejdůležitější právo na bydlení. Výbor proto podpoří organizace, které usilují o dosažitelné bydlení a poskytují pomoc nájemníkům.

Mezi nimi jsou HabiTAT, Initiative Gemeinsam Bauen a Mieter-Interessengemeinschaft. Výbor přidělil podporu také institucím Teach for Austria, Frei.Spiel a škole v Aufbruchu.

„Přístup ke vzdělání je v Rakousku ovlivněný možnostmi rodiny,“ uvedl Gadalla a dodal: „Děti, které nepocházejí z dobře situovaných rodin, trpí ztíženým přístupem ke vzdělání už od dětství.“

Stranou nezůstali ani migranti. Výbor podpoří jazykové kurzy a přístup k lékařské péči. Mezi projekty jsou ale i takové, jež míří na pracovní podmínky lidí, kteří 24 hodin pečují o nemocné. Výbor tak podpoří organizace jako Integrationshaus, Volkshilfe a IG24.

Pomáhá se chudým a nemajetným. Ne milionářům, říká domácí pečující

Upevnění demokracie, klesající účast ve volbách a rostoucí rozčarování z politiky byla další témata, kterým Výbor věnoval pozornost, jak uvedla Angelika Tafernerová, úřednice z Dolního Rakouska. Proto část prostředků dostanou asociace Interact, Vídeňské fórum pro demokracii a lidská práva. Část jich půjde na dovybavení volebních místností a tisk plakátů.

Celkem Výbor vybral 77 projektů

50členný Výbor svým složením téměř dokonale reprezentoval rakouskou společnost v otázce věku, příjmů, pohlaví, regionu, velikosti sídel, vzdělání, profese, původu a přístupu k přerozdělování bohatství. Zasedal celkem šest týdnů a zkoumal přerozdělování bohatství v Rakousku. V otázce, jak rozdělit 25 milionů eur, „Výboru pomáhal tým moderátorů, vědců a odborníků z různých oborů,“ vysvětlila vedoucí projektu Alexandra Wangová.

„Rozmanitost výběru je stejně pestrá, jako členové Výboru. Peníze dostanou jak velké, tak malé organizace, nové i zavedené. Co ale mají všechna rozhodnutí společné je, že chceme silnější společnost. Chceme, aby se všem žilo lépe, chceme podpořit diskriminované,“ vyjmenovala zacílení podpořených projektů.

Pan kardinál Vlk nám řekl, sestry, dělejte, co můžete

K výběru projektů se vyjádřila i Marlene Engelhornová, která jejich podporu zafinancuje částí svého miliardového dědictví.

„Velká část mého dědictví, k němuž jsem přišla díky tomu, kde jsem se narodila, mně dala moc, která se neslučuje s demokratickými principy. Nyní bude v souladu s demokratickými hodnotami rozdělena,“ řekla.

Zároveň vyjádřila díky všem 50 členům Výboru za jejich práci, která nespočívala jen v rozdělování peněz, ale také v řešení dopadů nerovnoměrného rozdělování bohatství.

„Podpořili debatu o demokracii, o spravedlivých daních a sociální nerovnosti. Přispěli tak ke zviditelnění těchto témat a přitáhli pozornost mezinárodních médií,“ uvedla Engelhornová s tím, že i politici by se mohli podpořenými projekty inspirovat při správě věcí veřejných.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here