Světlá nad Sázavou nebude kupovat podíl v tamní poliklinice

0
111
svetla_nad_sazavou
Foto: Vital

Město Světlá nad Sázavou na Havlíčkobrodsku nebude odkupovat od soukromé firmy Vital podíl v tamní poliklinice. Potvrdil to starosta František Aubrecht [nestraník za KDU-ČSL]. Jednání o odkupu ukončil vlastník polikliniky.

Má totiž jiného zájemce… A to přesto, že zastupitelstvo města již schválilo výdej 20 milionů korun právě na odkup obchodního podílu a aktivity soukromé společnosti Vital včetně veškerého majetku. Ten zahrnuje především polikliniku s lékárnou. Nyní je ale vše jinak.

„Jako zastupitelé jsme dostali oznámení stávajících jednatelů společnosti Vital, že ukončují jednání ve věci odkupu obchodního podílu. Mají jiného vážného zájemce, který bude zachovávat budovu jako zdravotnické zařízení,” řekl starosta města Aubrecht.

Ten ještě loni hodnotil plánovaný obchod následovně: „Kývli jsme na nabídku i z toho důvodu, abychom měli jistotu, že polikliniku nezíská nějaký třetí subjekt a nedojde poté k omezení lékařské péče, či dokonce přestavbě budovy v ubytovnu.“

Podle původní domluvy mezi společností Vital a městem měly na město společně s majetkem přejít i veškeré smlouvy s lékaři, kteří působí ve zdravotním středisku. Právě zachování provozu ordinací bylo důvodem, proč vedení města reagovalo na původní nabídku odkupu.

Zdravotnické zařízení v Lánecké ulici

Zdravotnické zařízení v Lánecké ulici ve Světlé nad Sázavou vzniklo v roce 1984 a nahradilo polikliniku v Komenského ulici. Nejprve patřilo pod Okresní ústav národního zdraví [OÚNZ] Havlíčkův Brod jako pobočka obvodního zdravotnického zařízení poliklinika Ledeč nad Sázavou. V roce 1994 se středisko zprivatizovalo a od té doby ho provozuje společnost Vital, s.r.o. Firma provozuje v prostorách polikliniky radiodiagnostickou ordinaci. Ostatní lékaři a lékárna fungují jako samostatné subjekty. Na poliklinice sídlí také pobočka České průmyslové zdravotní pojišťovny a společnost Interkonsult, s.r.o.

Nabídku na převzetí polikliniky dostala radnice na podzim loňského roku s odůvodněním, že současní majitelé jsou již v důchodovém věku a nemají pokračovatele.

„Pracovali jsme na smlouvě o převodu podílu za nějakých podmínek, které se ladily. Zatím jsme schválili finanční objem, ale smlouvu jsme měli jen v pracovní verzi. Uzavřená měla být do 30. června,” přibližuje situaci Aubrecht.

Kromě polikliniky jsou v sedmitisícové Světlé nad Sázavou ordinace ještě v areálu skláren a domově důchodců, další ordinace je na náměstí. Zatím se nepodařilo obsadit ordinaci internisty, která je prázdná už tři roky. Náhradu ve městě nemá ani ordinace dětské lékařky, která skončila loni.

Lidé v Aši jsou bez zdravotní péče. Prezident Pavel z toho přestal i mluvit

Na poliklinice Vital ve Světlé nad Sázavou mají své zastoupení obory praktické lékařství pro dospělé, praktické lékařství pro děti, ortopedie, interní lékařství, rehabilitace, kožní lékařství, ORL – ušní, nosní, krční, stomatologie a rentgenové pracoviště.

Světlá nad Sázavou: Co říkají místní

Kdo se o chod zdravotního střediska postará, samotní obyvatelé města příliš neřeší.

„Hlavní je, aby ve Světlé lékaři byli a dál sloužili pacientům. Pak už je jedno, kdo vlastní budovu,“ uvedl loni pro server iDnes Pavel Brázda.

Zdravotní péče o děti se v ČR rozpadá. Upozorňuje na to už i ÚZIS

„Když to všechno bude fungovat, nezáleží, kdo bude majitelem. Ale to, že středisko kupuje město, obecně považuji za dobrý krok. Je to záruka, že všechny zdravotnické služby tu zůstanou a mohly by se třeba rozšiřovat,“ řekl další z obyvatel města Jaroslav Kučera.

Místní vědí, že poliklinika není ve Světlé nad Sázavou jediným místem, kde sídlí lékaři. Několik ordinací funguje také v areálu skláren nebo v domově pro seniory. Jedna ordinace pak sídlí přímo na náměstí Trčků z Lípy.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here