Multivitaminy život neprodlouží a někdy mohou i uškodit

0
713
zivot
Foto: Freepik.com

Každodenní užívání multivitaminů zdraví zvlášť neposiluje. Dokládá to analýza 400 tisíců zdravých dospělých. Výsledky ukázaly, že lidem takové doplňky stravy život neprodlužují. Dokonce mohou mírně zvyšovat riziko předčasného úmrtí.

O analýze amerických vědců blíže informuje britský list The Guardian s odkazem na výsledky rozsáhlé studie.

Výzkumníci ve Spojených státech analyzovali zdravotní záznamy téměř 400 000 dospělých bez závažných dlouhodobých onemocnění. To proto, aby zjistili, zda každodenní užívání multivitaminů v jakékoliv formě snižuje riziko úmrtí v průběhu následujících dvou desetiletí.

A ukázalo se, že lidé denně konzumující multivitaminy spíše, než že by žili déle, měli nepatrně vyšší pravděpodobnost, že ve sledovaném období zemřou. To ve srovnání s těmi, kteří multivitaminy neužívali. Vyšší riziko úmrtí může podle vědců odrážet škodlivost multivitaminů. Anebo trend, kdy lidé začínají užívat denní multivitaminy v době, kdy už se u nich objeví závažné onemocnění.

Prodej multivitaminů je byznys, zdraví ale moc neposílí

Multivitaminové doplňky stravy přitom užívají nemalé počty lidí především v rozvinutých zemích. Téměř polovina dospělých v Británii užívá multivitaminy nebo doplňky stravy jednou týdně nebo častěji. Ve Spojených státech užívá multivitaminy třetina dospělých v domnění, že si posílí zdraví a předejdou rozvoji nemocí. Hodnota celosvětového trhu s těmito doplňky se odhaduje na desítky miliard dolarů ročně.

Závěry analýzy 400 tisíc osob o účincích multivitaminů:
  • Multivitaminové doplňky nesnižují riziko úmrtí.
  • Lidé užívající multivitaminové doplňky vykázali mírně vyšší riziko úmrtnosti než ti, kteří je neužívali.
  • Multivitaminy užívá každý třetí dospělý v USA, jejich přínos pro zdraví ale není doložený.

Kloubní výživy se dobře prodávají, ale často uživatele i klamou

Zatímco například přirozené potravinové zdroje betakarotenu, jako jsou hrášek, špenát, mrkev, meruňky či broskve, ochraňují organismus před rakovinou, doplňky stravy s betakarotenem mohou podle výzkumníků naopak zvyšovat riziko rakoviny plic a srdečních onemocnění. Což naznačuje, že v doplňcích stravy chybí důležité složky.

Železo, které se přidává do mnoha multivitaminů, může podle vědců zase vést k jeho nadbytku v těle. A zvýšit tak riziko kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky a demence.

Multivitaminy život neprodlužují, lepší jsou vitaminy

Doktor Neal Barnard z Univerzity George Washingtona uvedl, že vitaminy jsou pro zdraví užitečné ve specifických případech. V minulosti například zachraňoval námořníky před kurdějemi vitamin C. Proto na moře vyráželi vždy jen se sudy s nakládaným zelím.

Betakaroten, vitaminy C a E a zinek zřejmě zpomalují věkem podmíněnou makulární degeneraci. To je onemocnění, které oslabuje zrak a často vede až k jeho ztrátě převážně u seniorních lidí.

SZÚ upozorňuje na účinky kurkumy v doplňcích stravy

Platí také, že vitaminy mohou být prospěšné, aniž by snižovaly riziko předčasného úmrtí. Předběžná studie z roku 2022 prokázala, že multivitaminy mohou zpomalit pokles kognitivních funkcí ve stáří. K doložení tvrzení ale je zapotřebí dalšího výzkumu.

Přesto všechno “multivitaminy ale příliš slibují”, říká doktor Barnard.

„Hlavní je, že multivitaminy nepomáhají. Vědecké poznatky nejsou k dispozici,” dodal.

Místo užívání multivitaminů doktor Barnard doporučuje lidem jíst zdravé potraviny, které poskytují organismu přirozené a zdraví prospěšné živiny. Stejně tak i vlákninu. Mnohé z nich navíc omezují nasycené tuky a cholesterol.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here