Repelentní náramky hmyz neodpudí, zjistil Státní zdravotní ústav

0
326
repelentni_naramky
Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Na slabou nebo vůbec žádnou ochranu před komáry a klíšťaty repelentními náramky upozorňuje letos stejně jako loni Státní zdravotní ústav [SZÚ]. Doporučuje použít klasické repelenty s jasně uvedenou účinnou látkou.

Plastové nebo gumové repelentní náramky různých barev lákají k použití při ochraně před hmyzem nejen děti, ale i dospělé. Bývají často pastelově barevné, s obrázky nebo s barevnými potisky. Problém ale je, že oproti klasickým repelentům není vůbec jistá jejich účinnost. Zjistili to odborníci Státního zdravotního ústavu [SZÚ].

„Syn si na internetu vybral náramek proti komárům a klíšťatům zelený s dinosaury, dcera béžový s palmami, vyšly mě na 800 korun. A náramky nefungují, nebo alespoň ne proti komárům na naší zahradě,“ popisuje zkušenosti s repelentními náramky pětačtyřicetiletá Eva z vesnice ve středočeském Polabí.

Náramky chtěla své děti ochránit před komáry hlavně o prázdninách, kdy venku pobývají často do večera a domu přicházejí poštípané od komárů.

„V srpnu si je měly vzít s sebou na tábor k Berounce. Naštěstí jsme je nejdříve vyzkoušeli, syn přišel domů poštípaný, jako by žádnou ochranu nepoužil,“ popisuje paní Eva s tím, že nezbývá nic jiného než děti vybavit ověřenými repelenty.

Repelentní náramky otestoval i SZÚ. A dopadlo to stejně

Z popudu veřejnosti loni otestovali repelentní náramky, které mají jejich uživatele ochránit před komáry i klíšťaty, odborníci Státního zdravotního ústavu [SZÚ]. A výsledky potvrdily zkušenosti paní Evy.

Volaly nám opakovaně například maminky dětí, které vybavily své ratolesti náramky proti komárům na dětský tábor, ale děti se jim vrátily celé poštípané. Některé výrobky slibují na obalech několikatýdenní ochranu proti poštípání, a to i při cestách do tropických oblastí,“ popisuje důvody testování repelentních náramků vedoucí Národní referenční laboratoře pro dezinsekci a deratizaci SZÚ Martin Kulma.

Evropa se musí připravit na šíření tropických virů

Pracovníci SZÚ tak vyrazili do obchodů a nakoupili v nich čtyři běžně dostupné náramky od různých firem. Následně je otestovali v kleci s desítkami komárů. Jejich cena se pohybovala v jednotkách stokorun za každý jeden náramek. Některé z otestovaných náramků slibovaly dokonce až osmitýdenní účinnost. A to nejen proti komárům a klíšťatům, ale třeba i proti blechám. Podle výrobců přitom stačí náramky navléknout na ruku, při větším množství komárů pak jeden na ruku a jeden na nohu.

„Osobně jsem si všechny testované náramky navlékla na ruku a tu vložila do testovací klece, kde máme k tomu účelu speciálně připravené testovací komáry. Je jich tam až kolem padesáti. Když to popíšu jednoduše, náramky jim byly úplně lhostejné. Do pár sekund jsem byla poštípaná a komáři sedali i na takzvané repelentní náramky,“ popisuje Terezie Arnoldová, zástupkyně vedoucího Národní referenční laboratoře pro dezinsekci a deratizaci.

A to podle ní značí, že náramek v podstatě neochrání proti hmyzu ani sám sebe, natož aby repelentním účinkem pokryl celou plochu lidského těla.

Klasické repelenty a pravidelná kontrola jsou jistota

Pro ověření, že jsou komáři použití k testu v pořádku, provedli odborníci ze SZÚ ještě další kontrolní test. Tentokrát si na ruce aplikovali klasický repelent s 28% účinnou látkou DEET.

„Ověřili jsme tím jednak, že komáři nejsou z jakéhokoli důvodu necitliví vůči repelentním látkám, ale také znovu i fakt, že repelentní náramky neposkytly ochranu proti komárům naprosto žádnou. Na ruku ošeřenou repelentem nesedal hmyz ani po pokusu opakovaném po dobu čtyř hodin,“ popsala kontrolní pokus Zdeňka Leipnerová Galková.  

Proto není podle Martina Kulma dobré se spoléhat na repelentní náramky. Jako účinnou ochranu před hmyzem doporučuje používat repelenty s účinnými látkami [DEET, IR 3535, icaridin]. Jejich obsah je v procentech uveden na každém výrobku, stejně jako doba ochrany.

Komáři dengue se rychle množí. Nasadili na ně bakterii Wolbachia

Vzhledem k tomu, že pracovníci SZÚ otestovali jen čtyři náhodně vybrané náramky, nemohou říci, že jsou všechny stejně neúčinné. Na druhou stranu se dá ale jen těžko očekávat, že po navléknutí napuštěného náramku na ruku nebo nohu dojde k odpuzení hmyzu od celého těla.

„Uvědomme si, že krevsající hmyz přenáší nejrůznější patogeny. A člověk domnívající se, že ho náramek chrání, se tak nevědomky může vystavovat například riziku infekce klíšťovou encefalitidou, borreliózou. Ale například i malárií či horečkou dengue v tropických oblastech,“ varuje před podceněním ochrany Martin Kulma.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here