Pětidenní stávka lékařů v Anglii je zbytečná, tvrdí i odbory

0
61
Anglii
Peníze nejsou to jediné, co nyní trápí britské zdravotnictví. Před několika týdny nezávislá zpráva potvrdila, že kvůli infikované krvi se v Británii mezi lety 1970 a 1991 nakazilo virem HIV či žloutenkou přes 30 000 lidí. Každý desátý z nich zemřel. Několik vlád i britský zdravotnický systém NHS se snažily skandál ututlat. / Foto: NHS

Do stávky v Anglii vstoupilo ve čtvrtek [27.6.] na 25 tisíc lékařů. Žádají 35% růst platů hlavně pro mladé lékaře. I odbory ale považují stávku za nesmyslnou. Příští týden jsou v zemi parlamentní volby a vedení se zřejmě ujmou labouristé.

Pětidenní stávka začala v anglických nemocnicích ve čtvrtek [27.6.] v sedm hodin ráno. Protesty potrvají do úterý 2. července. Podle britského deníku The Guardian, který se odvolává na údaje tamní lékařské odborové asociace [British Medical Association, BMA], se do stávky zapojí na 25 tisíc lékařů. Hlavní rada BMA konání stávky iniciované mladými lékaři ale kritizuje. Podle jejích členů protest k růstu platů nepovede a jen zhorší stávající problémy ve veřejném zdravotnictví, především v nemocnicích.

„Já a žádný z lékařů, se kterými pracuji, nerozumíme tomu, čeho chce stávka dosáhnout. Není tu žádná vláda k vyjednávání. Opoziční ministr zdravotnictví [Wes Streeting] prohlásil, že jeho první prioritou ve funkci bude náprava. A vyzval [starší lékaře], aby to zrušili,“ uvedl jeden z nejmenovaných členů rady BMA.

V Anglii šli mladí lékaři v NHS do skutečné stávky

Další z členů ve vyjádření uvedl, že podpora mladých lékařů kvůli stávce jen několik dnů před parlamentními volbami upadá. A skutečnost, že se i přes nesmyslnou stávku rozhodnou obětovat pětidenní plat, když tvrdí, že nezaplatí ani základní účty, nedává na mladé lékaře příliš dobré světlo.

Rada BMA tak před stávkou mladé lékaře sdružené ve Výboru pro mladé lékaře [Junior Doctors Committee, JDC] varovala. A požádala je, aby stávku odvolali.

Zdravotnictví v Anglii se ocitá v troskách

Pětidenní přerušení hlavně nemocniční péče dopadne podle představitelů veřejného zdravotnictví [National Health Systém, NHS] hůře než předchozí lékařské protesty. Zdravotní systém se v Británii potýká s problémy dlouhé roky a lidé čekají na plánované výkony roky. Někteří se kvůli dlouhým čekacím dobám rozhodnou za péčí odletět i do zahraničí. Tam si za ni platí plnou cenu z vlastních peněz.

„Nynější kolo stávkové akce opět velmi tvrdě zasáhne NHS,” řekl profesor Stephen Powis, lékařský ředitel NHS England.

Již deset předchozích stávek donutilo NHS zrušit 1,4 milionu ambulantních vyšetření a operací. Opatření ke zmírnění narušení provozů vyšlo systém na 1,7 miliardy liber. Ze současné stávky lékařů se podařilo na žádost NHS England vyjmout alespoň onkologickou péči poskytovanou v londýnských nemocnicích.

V Británii čekají lidé na operaci kyčlí roky. A nejen na ni  

 

Do úterka příštího týdne ale přestanou pracovat lékaři v nemocnicích po celé Anglii. Včetně Londýna, Birminghamu, Nottinghamu a Liverpoolu. Protestovat chtějí i před nemocnicí Friarage v Severním Yorkshiru, která se nachází v blízkosti úřadu volebního obvodu premiéra Rishiho Sunaka. Ve čtvrtek odpoledne svolali mladí lékaři shromáždění i před Downing Street.

Labouristický ministr rychlý růst platů vyloučil

Mladí lékaři v Británii v opakovaných protestech požadují navýšení platů o 35 procent. Argumentují, že od roku 2008 jim příjmy reálně propadly zhruba o čtvrtinu. Představitelé Výboru pro mladé lékaře v den zahájení stávky uvedli, že nevylučují další protestní akce v létě. Pokud nově zvolená vláda nezačne jednat včas, dodali.

Stínový ministr zdravotnictví za labouristy Wes Streeting řekl, že ke zvýšení platů u mladých lékařů by muselo dojít postupně, nikoliv jednorázové. Nesouhlasí se skokovým navýšením o 35 procent. Pokud by to udělal, pak by, jak uvedl, jakýkoli odborový svaz požadoval stejnou částku pro své členy.

Británie v řešení kolapsu zdravotnictví využije inovace

Spolupředseda JDC Vivek Trivedi uvedl, že považuje za důležité, že z jednání z labouristy vychází ochota zapojit se do konstruktivních a smysluplných rozhovorů o růstu platů lékařů.

„Pokud se rozhovory neposunou včas, naši členové samozřejmě očekávají, že je vyzveme ke stávce,” dodal Trivedi.

Hlavní vedení BMA ale zdůrazňuje, že taková stávka ještě dříve, než se sejdou a začnou vyjednávat s novým týmem ministra zdravotnictví, může ohrozit stávající dohodu zaručující růst platů. I když ne o 35 procent.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here