Válek: Navýšení platů lékařů podle dohody vyjde na miliardy

1
851
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek hledá cestu, jak naplnit dohodu s lékaři, ale přitom neutratit z veřejných rozpočtů více, než je zdrávo. / Foto: Úřad vlády ČR

Navýšení odměňování zdravotníků podle dohody s odbory a Českou lékařskou komorou přijde veřejné zdravotní pojištění podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] na miliardy korun. Některé návrhy vycházejí i na 50 mld. Kč ročně.

Ministr to řekl po dnešním [27.6.] jednání k vládou slíbenému připravovanému zákonu o odměňování ve zdravotnictví se zástupci České lékařské komory [ČLK] a odborů ve zdravotnictví. Zákon podle současných návrhů stanovuje minimální hranici platů a mezd u lékařů na 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy. Úprava by měla platit od roku 2025. Znovu se obě strany sejdou za tři týdny. Už nyní jsou proti návrhu slyšet výhrady a kritické hlasy. Podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníkové se dnes jednání ke shodě příliš neposunulo.

Na dnešním jednání se podle Válka různily požadavky zdravotnických odborů a ČLK na navýšení platů ve zdravotnictví. Vždy však byly vyšší než návrh ministerstva.

„Z různých návrhů, které jsme dostali, by kalkulace navýšení vycházely na miliardy, i zhruba na 50 miliard korun,” řekl ministr Válek.

Pro představu uvedl, že jde o deset procent všech nákladů veřejného zdravotního pojištění. Z něj už nyní připadá kolem 60 procent na platy a mzdy personálu ve zdravotnictví. Odborníci proto dlouhodobě poukazují, že miliardy plynoucí ze zdravotního pojištění jsou v kolizi vůči nákladům, které mají jít primárně na poskytování zdravotní péče pojištěncům.

Podle Žitníkové bylo vyčíslení nákladů ze strany nemocnic na jednání představeno jen ústně. Nyní odbory čekají na písemné materiály, aby je mohly analyzovat.

„Potřebujeme dospět k číslům, která budou objektivní,” řekla po jednání odborářka.

S nimi pak půjdou na další jednání v polovině července. „Na základě toho se podle pana ministra povede debata, co vlastně systém veřejného zdravotního pojištění umožní,” dodala s tím, že podle jejího názoru systém umožní to, co mu umožní politici.

Návrh je v rozkolu s ústavou, tvrdí soukromý sektor

Problém u aktuálně projednávaného návrhu spočívá i v tom, že návrh zavádí povinné minimální měsíční mzdy také pro soukromý sektor.

„Jako společnost to považujeme za totální nesmysl. Roubovat povinné minimální tarifní tabulky na hodně variabilní systém, který máme třeba my, je něco, co do toho systému nepatří. My se nebojíme, že bychom tyto změny neufinancovali, proto o tom nemluvím negativně, ale v principu ten návrh, kdy stát spolu s odbory rozhodne o tom, kdo, kde a kolik bude brát peněz, považujeme za velice špatný,“ uvedla nedávno pro Zdravé Zprávy ředitelka skupiny Penta Hospitals CZ Barbora Vaculíková.

Penta Hospitals odmítá povinné minimální platové tabulky pro lékaře

Podle ní se odbory chovají spíše „odborově“ než odborně. Upřesnila, že odbory, ale i ČLK prosazovaný návrh je podle jejího názoru minimálně v rozporu s Ústavou ČR.

„Obsahuje mnoho nerovností. […] Snaha o vytvoření rovnosti vede k výrazným nerovnostem. Je třeba se ptát, zda toto chceme od našeho systému, protože náš systém je pojišťovnický, není státní. To znamená řízený státem. Každé další regulatorní zásahy ho dál jen deformují a snižují jeho flexibilitu,“ doplnila.

Návrh z roku 2011 vychází na miliardy korun ročně

Podle ministerstva zdravotnictví v návrhu zákona stojí, že navržená úroveň základního platu/mzdy odpovídá takzvanému Hegerovu memorandu. Návrh zákona tedy zaručí, že lékař v závislosti na dosažený stupeň kvalifikace bude včetně odměny za přesčas v rozsahu 416 hodin ročně pobírat průměrně 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy v národním hospodářství dva roky nazpět. Návrh vychází z dohody někdejšího ministra zdravotnictví Leoše Hegera [TOP 09] s odbory v roce 2011. Ta odvrátila tehdejší lékařský protest, do legislativy se z dohody ale tehdy nedostalo nic.

Shoda na jednotném odměňování v nemocnicích se zatím nenašla

Po minulém jednání v polovině června prezident ČLK Milan Kubek řekl, že ministerstvo svým návrhem neplní dohodu z loňského prosince, která ukončila protest lékařů, kde resort sjednocení platů slíbil. Komora proto nevyloučila na podzim další protesty.

Objetí s politiky dlouho nevydrželo. Lékaři znovu ohlásili protesty

Návrh stanoví minimální plat či mzdu jednotlivých skupin zdravotníků, odbory ale žádaly rozšíření platových tabulek pro státní zaměstnance i na soukromá, krajská či městská zařízení. To ale odmítá ministerstvo zdravotnictví. Náměstek ministra Václav Pláteník [KDU-ČSL] tehdy řekl, že takový návrh není politicky průchozí. Proti se postavili i zástupci nemocnic.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob doplnil, že zatím není rozhodnuto o formě, jakou bude legislativa změněna. Může jít o samostatný zákon, pozměňovací návrh nebo poslaneckou iniciativu. Kubek po minulém jednání řekl, že nejlepší by byla změna zákoníku práce, který je aktuálně projednávaný ve Sněmovně.

–ČTK/RED–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here