Ministerstvo zdravotnictví se Rx výdeje léků nebojí. A to už 12 let

0
250
ministerstvo
Diskuzní kulatý stůl organizovaný místopředsedou sněmovního Výboru pro zdravotnictví MUDr. Tomem Philippem, Ph.D., MBA, ve spolupráci s Národní asociací pacientských organizací na téma Proč se bojíme zásilkového výdeje léčiv? / Foto: PS PČR

Zavedení online výdeje léků na předpis se Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] nebojí. Uvedl to náměstek ministra Jakub Dvořáček. Důležité je ale zajistit, aby neohrozil dostupnost lékáren v regionech. Ne všichni s online Rx ale souhlasí.

O zavedení online výdeje léků vázaných na předpis se v Česku hovoří déle než dvanáct let. A za tu dobu zákonodárci vytvořili několik legislativních návrhů. Jak ale upozornil náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček na středečním [26.6.] kulatém stolu, který uspořádal k otázce zavedení online zásilkového výdeje léků místopředseda sněmovního Výboru pro zdravotnictví Tom Philipp [KDU-ČSL], nikdy se takový návrh zákona nedostal do závěrečné fáze legislativního procesu.

„Bavíme se o tom od roku 2012 v omezené první variantě. Postupně se o tom dále hovoří, ale nikdy se ten návrh nedostal do finální podoby,“ řekl Dvořáček s tím, že připravit novelu, která by zásilkový výdej léků umožnila, není technicky nijak složité.

Za nikoliv jednoduché už ale považuje nastavení pravidel pro online Rx [výdej léku na lékařský předpis přes internet, pozn. red.] tak, aby taková možnost výdeje léku neohrozila zdraví pacientů, ale i fungování stávající sítě kamenných lékáren. To znamená dostupnost lékárenské péče především v odlehlých regionech.

„Uvědomujeme si, že ten trh se dostává do poměrně napjaté situace. […] A udržet menší lékárny mimo velká města je čím dál složitější,“ uvedl náměstek s tím, že dnes ale fungují podpůrné programy a bonifikace pro kamenné lékárny v menších městech ze strany zdravotních pojišťoven.

I díky zavedení elektronického receptu [eRecept, pozn. red.] se Česko podle Dvořáčka ale hodně přiblížilo k zavedení online výdeje léků. A není tak podle něj ani otázkou, zda ho zavést, ale kdy a za jakých podmínek takový způsob výdeje zavést.

„My se zásilkového výdeje léčiv, Rx, nebojíme,“ shrnul postoj ministerstva.

S regulací zásilkového výdeje souhlasí i online lékárny

Podle Vladimíra Finsterleho, člena představenstva Evropské asociace e-lékáren a zakladatele Lekarna.cz, zásilkový výdejléků na předpis již funguje roky v Německu, Švédsku, Dánsku a třeba i v Nizozemsku.

„Pokud je to dobře regulovaná záležitost, tak je to výrazně vyšší komfort pro pacienta,“ řekl svůj náhled na věc.

Že by tento způsob výdaje léků decimoval tradiční lékárenský trh si nemysli. Například v sousedním Německu, kde funguje Rx v online režimu od roku 2004, tvoří podíl na celkových výdejích léků na předpis zhruba jedno procento.

Rovněž připomněl nedávné výsledky online průzkumu Národní asociace pacientských organizací [NAPO]. Ty ukázaly, že zhruba 86 procent respondentů považuje zavedení Rx online za krok správným směrem. A stejný podíl dotazovaných uvedl, že by mu taková změna významně ulehčila život. Jen asi 18 procent respondentů by podle výsledků průzkumu nemělo o zásilkový výdej léků zájem. A deset procent není o využití takové možnosti rozhodnuto.

Předseda NAPO Robert Hejzák na kulatém stolu uvedl, že sledují i to, jak funguje online Rx jinde v Evropě. A nikde se po jeho zavedení systémy nezhroutily, řekl.

„I to nás ubezpečilo, že jdeme správnou cestou,“ dodal s tím, že průzkum jasně ukázal, že i čeští pacienti chtějí mít možnost volby při vyzvedávání léků na předpis.

NAPO čeká vládní návrh na zásilkový výdej léků na předpis

Podle ředitelky odboru léčiv a zdravotnických prostředků MZ ČR Daniely Rrahmaniové je i přesto, že už jsou tady některé návrhy upravující zavedení zásilkového výdeje z minulosti, nutné napsat zcela novou a komplexní úpravu.

„Není možné tam jen něco připisovat,“ uvedla s tím, že by šlo o změnu zákona o léčivech a všech lékárenskou praxí dotčených vyhlášek.

„Primární cíl při přípravě je zajištění bezpečnosti farmakoterapie toho pacienta,“ upozornila.

Lékárníci z ČLnK se k zásilkovému výdeji staví zdrženlivě

K obsahu novely ředitelka z MZ ČR uvedla, že by měla určitě zavádět povinnost nahlížet do lékového záznamu při zásilkovém výdeji léku. To proto, aby lékárník ověřil, zda jde o bezpečnou praxi. Omezení takového výdeje by se podle ní zřejmě týkalo prvního výdeje léků, pro který by si pacient musel osobně do lékárny. To kvůli poskytnutí informace ohledně jeho užívání. Stejně tak by se podle Rrahmaniové online nevydávaly léky s obsahem nebezpečných látek [návykových látek, pozn. red.]. Případně léky se zvláštními nároky na teplotu či dopravu.

„Na ministerstvu připravujeme prvotní výkop, který rozešleme,“ řekla s tím, že tento návrh poslouží k neformálním konzultacím. Nepůjde o připomínkové řízení, upozornila.

Zdrženlivě se k uzákonění zásilkového výdeje léků na předpis ale dál staví část zástupců České lékárnické komory [ČLnK]. Podle jejího viceprezidenta a provozovatele kamenné lékárny Martina Kopeckého se musí před zavedením takového výdeje pečlivě připravit prostředí.

„Je třeba myslet i na bezpečnost pacientů,“ řekl.

Zásilkový výdej léků se má podle ČLnK podobat výdeji v lékárně

Takové argumenty, že online Rx je pro pacienty pohodlný a uspoří jim čas, považuje za zcestné, uvedl. Obává se i toho, že po jeho zavedení vzniknou velké internetové obchody, které budou shromažďovat zásoby léků. A do několika let několik prodejců pohltí celý lékárenský trh v Česku.

„Úplný trend to zase není,“ podotkl na adresu Rx.

Zachování rovnoměrné sítě kamenných lékáren

Nabídnout lidem online Rx je podle něj obecně správné. Ale jen takovým způsobem, aby to neohrozilo stávající síť kamenných lékáren.

„Dělat vše online není vždy ideální,“ řekl s tím, že lék není zboží a musí se kolem něj chodit opatrně.

Jan Žák z Asociace provozovatelů lékárenských sítí a generální ředitel lékárenské sítě Dr. Max řekl, že i podle něj se při případném zavedení zásilkového výdeje léků nesmí zapomenout na důležité postavení fyzických lékáren.

„Šel bych opravdu formou evoluční, vyzkoušenou a připravenou diskuzí, a ne nějakým rychlým rozhodnutím, které řekne od pondělka začínáme zasílat a hotovo,“ řekl na kulatém stolu Jan Žák.

Na nutnost zachování rovnoměrné sítě kamenných lékáren i po zavedení online Rx upozornila rovněž ředitelka Odboru léčiv a zdravotnických prostředků Všeobecné zdravotní pojišťovny [VZP ČR] Alena Miková.

„Nevím, jestli je v současné době terén připraven zvládat i ty nevýhody z hlediska poskytování péče,“ řekla s tím, že pojišťovna se k takovém kroku staví spíše rezervovaně.

Úkolem zdravotní pojišťovny je, jak zdůraznila, zabezpečit lidem zdravotní péči i v oblasti lékárenské péče.

„Chápu, že je to uživatelsky pohodlné. Na druhou stranu lékárník je pro mě kvalitní a zodpovědný profesionál, který je prodlouženou rukou nastavené farmakoterapie,“ dodala.

Ministerstvo se online Rx nebojí, pojišťovny ale váhají

V názoru na zavedení zásilkového výdeje se zástupci především ze soukromého a veřejného sektoru jen těžko shodují. Například ale zástupkyně Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže [ÚOHS] Romana Skácelová v diskuzi uvedla, že úřad považuje online Rx za jednu z možností, jak posílit přístup pacientů k lékům.

„Určitě si nemyslíme, že tento krok znamená konec kamenných lékáren,“ řekla s tím, že na to ostatně neukazují ani zkušenosti ze zahraničí, kde online Rx funguje roky.

„Zejména v severských zemích byly zaznamenány určité pozitivní zkušenosti s odstraněním této bariéry vstupu na trh. To znamená posílení nějaké konkurence v sektoru,“ dodala.

Nicméně zatímco zástupci státních institucí a soukromý sektor hledají v zavedení zásilkového výdeje léků jen těžko jednotnou řeč, určitá skupina pacientů by takový způsob vydání léku na předpis uvítala bez výhrad.

Zdravotně postižení Rx výdej léků vyžadují

Jde především o zdravotně postižené, domácí a institucionální pečující. A také o osoby s omezenou osobní soběstačností. Většina z nich totiž užívá léky pravidelně. Recepty jim běžně vydávají jejich lékaři v elektronické podobě formou SMS zprávy.

„My potřebujeme pomoc od státu a jedna z pomocí je výdej léků online,“ řekla v diskuzi kulatého stolu Petra Suchá ze spolku Metoděj, která sama pečuje o desetiletou dceru se vzácným onemocněním.

Pomáhá se chudým a nemajetným. Ne milionářům, říká domácí pečující

„Matky s chronickými pacienty si rády připlatí za dopravu. To když budou vědět, že své léky dostanou domu včas a v požadovaném množství,“ vnesla praktický náhled na věc.

Stejně tak by dovážku léků na předpis objednané online zřejmě uvítaly rodiny pečující o seniorní rodiče s omezenou nebo i plnou imobilitou a provozovatelé sociálních zařízení. Ti už si ale s doručením takových léků většinou sami poradili.

Pojištění dlouhodobé péče nově nabízí Simplea a Ambeat Group

„Hovořil jsem s provozovateli senior housů [domovy důchodců, domy s pečovatelskou službou, aj., pozn. red.] a ti mi řekli, že existuje velmi šedá zóna distribuce léků do těchto domovů,“ uvedl na kulatém stolu například Vladimír Finsterle.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here