Černý kašel nyní zřejmě neustoupí, přicházejí dovolené

0
1547
cerny_kasel
Foto: Freepik.com

Černý kašel zřejmě ani nyní podle Státního zdravotního ústavu [SZÚ] výrazně neustoupí. V době letních prázdnin, kdy lidé více cestují a navštěvují hromadné akce, zůstane podle SZÚ nemocnost zřejmě stále vysoká.

V minulém týdnu přibylo do Informačního systému infekčních nemocí [ISIN] nově 1 137 nákaz černým kašlem. To je oproti předchozímu týdnu pokles o 17 případů. Týdenní nárůsty nově potvrzených nákaz přesahující tisíc vykazuje ISIN od 11. týdne letošního roku, to je od 11. března do 17. března. A podle zástupců SZÚ se ani o letních prázdninách nedá očekávat výrazné snížení počtu nakažených černým kašlem.

„Vzhledem k tomu, že během letních měsíců nastává velký přesun obyvatel a dochází k mnoha kontaktům na festivalech, táborech, dovolených apod., lze předpokládat, že původce onemocnění se bude v populaci udržovat a cirkulovat mezi vnímavými jedinci,“ píší ve svém komentáři k týdennímu přehledu nově nakažených černým kašlem zástupci SZÚ.

Ti dále upozorňují, že s ohledem na výjezdy českých domácností za hranice země kvůli dovoleným zřejmě dojde o letních prázdninách i k nárůstu počtu dovezených nákaz.

„I vzhledem k tomu, že pertuse koluje i v dalších zemích EU i mimo EU,“ uvádí v komentáři lidé ze SZÚ.

Nyní se počty importovaných nákaz černým kašlem z dovolených či ze služebních cest v zahraniční pohybují v desítkách případů.

Data o záchytech ovlivňuje dostupnost zdravotní péče

Nákazu černým kašlem laboratorní testy v Česku dosud potvrdily u 21 251 případů. V minulém týdnu pak do registru přibylo 1 137 nově nakažených. Nejvíce nemocných zůstává ve věkové skupině 15-19 let, kde se pertuse nejvíce přenášejí od počátku letošního roku. Zdravotníci SZÚ tvrdí, že epidemiologická situace kolem černého kašle stagnuje.

„Stále jsou dohlašovány případy z předchozích týdnů ale i nově vzniklé případy onemocnění, jejich počty však výrazně klesají,“ uvádějí ve svém komentáři.

O tom, že se epidemie černého kašle v Česku zřejmě dostává na svůj vrchol, hovořil v polovině března ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] Matyáš Fošum.

„V současné době máme být na píku, ale s ohledem na tu historii s covidem nedokážeme říci, zda tomu tak skutečně bude, či ne,“ dodal tehdy Fošum s tím, že další vývoj šíření černého kašle ukáží následující týdny.

A jak se ukázalo, o epidemiologický vrchol tehdy nešlo. Podle dat SZÚ počty nově nakažených v týdenních intervalech od té doby stále přesahují tisíc případů. Navíc zástupci SZÚ uvádějí, že reálné počty nakažených budou podstatně vyšší než ty, které uvádí ISIN.

„Přitom je třeba počítat s tím, že podhlášenost onemocnění je značná. Protože se řada případů nákazy do ISIN z nejrůznějších důvodů nedostane a skutečný stav v populaci se odlišuje od našich dat,“ objasňuje SZÚ.

Za neochotou očkovat těhotné proti černému kašli jsou obavy lékařů

Zachycené a laboratorně potvrzené případy se odvíjí od dostupnosti laboratorního vyšetření v daném regionu. Příkladem zdravotníci jmenují Zlínsko, kde podle nich velmi dobře funguje síť laboratorních služeb. Výsledek je, že nemocnost v okrese Zlín výrazně převyšuje republikový průměr.

„Počty případů hlášených z jednotlivých okresů jsou enormně závislé na dostupnosti lékařské péče, přístupu jednotlivých lékařů a dostupnosti laboratoře, její kapacitě a používané metodě,“ vyjmenovává, co vše ovlivňuje skutečné záchyty pacientů s černým kašlem, SZÚ.

Černý kašel: Hospitalizace neukazují na zdravotní hrozbu

Ani data za minulý týden neukazují změnu v počtu hospitalizací kvůli černému kašli. Ta se od začátku letoška stabilně pohybuje kolem 2,3 procenta. Nejvíce zůstávají pod nepřetržitým lékařským dohledem děti do jednoho roku věku [46,5 %], často z preventivních důvodů.

„Léčení pertuse u nejmenších dětí by vzhledem k možným závažným komplikacím onemocnění a jejich rychlému nástupu mělo vždy probíhat pod odborným dohledem ve specializovaném zdravotnickém zařízení,“ vysvětlují zástupci SZÚ.

Pro srovnání uveďme, že v nejvíce zasažené věkové skupině 15-19 let činí průměrná hospitalizace 0,9 procenta. U osob ve věku 75 a více let pak 9,6 procenta případů.

Z celkem 21 251 letos prokazatelně nakažených černým kašlem bylo proti nemoci očkováno 15 905 osob. Bezmála 1 600 se proti nemoci neočkovalo. U 3 748 osob informace o očkování chybí.

Vakcíny proti černému kašli pojišťovny dospělým uhradí příští rok

Současná epidemie černého kašle podle odborníků ukazuje na to, že v dětství podané očkování nezajišťuje ochranu na celý život. Proto se mají lidé alespoň jednou v dospělosti proti nemoci přeočkovat. Úhradu očkování z veřejného zdravotního pojištění doporučila zavést Národní imunizační komise [NIKO], poradní orgán Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR], počátkem letošního června.

„Pokud bude ministerstvem akceptováno doporučení Národní imunizační komise, tak se bavíme o roce 2025,” uvedl k doporučení ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Fošum.

Podle něj by pojišťovny hradily dospělým očkovací látku dvakrát. A to jednou před dosažením věku 65 let a podruhé v období po něm. Těhotné by se na náklady pojišťovny očkovaly při každé graviditě. Pokud by se pro takovou ochranu samy rozhodly.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here