Hemoroidů se nejlépe zbaví každý sám

0
37460
hemoroidu
Foto: Freepik.com

Hemoroidy se objevují zhruba u 30 procent populace a jen menší část z nich kvůli studu navštíví proktologa, specialistu na léčbu nemocí konečníku. Málokdo ale ví, že hemoroidů se dá často zbavit zhubnutím, pohybem a vyšším příjmem vlákniny.

S léčbou hemoroidů a dalších onemocnění konečné části tlustého střeva a konečníku jako první poradí praktický lékař, případně proktolog. Podle odborníků by lidé s příznaky hemoroidního onemocnění měli vyzkoušet změnit stravu a zařadit do ní více ovoce a zeleniny. K tomu se i více přirozeně hýbat a dochucované nápoje vyměnit za vodu.

„V dnešní pohodlné a moderní době si málokdo uvědomuje, že při potížích s hemoroidy si nejvíc dokáže pomoct sám. Právě tím, že upraví těchto pár věcí. A taky si pacienti často neuvědomují, že i ta nejlepší léčba selže, pokud nezmění svůj životní styl,“ radí Katarína Kudelasová, lékařka proktologické poradny mladoboleslavské Klaudiánovy nemocnice.

U hemoroidů podle ní sehrává prevence vůbec tu nejpodstatnější roli. Hemoroidy patří k nejčastějším nemocem konečníku a více jimi trpí lidé v sedavém zaměstnání. Dále lidé s nadváhou a ti, co se málo hýbou. Což spolu nakonec úzce souvisí.

„Mám mnoho pacientů, kteří přijdou na kontrolu třeba za dva měsíce a pochvalují si, že jakmile začali dodržovat má doporučení, tak jsou prakticky bez potíží,“ říká Kudelasová.

Podle ní lidí s hemoroidy nepřibývá. Pacienti se ale přestávají ostýchat o takových problémech s lékaři hovořit a stále častěji přijdou do ambulance.

Hemoroidy nebo laicky hemeroidy jsou uzlovitě rozšířené cévní pleteně v oblasti konečníku a řitního kanálu. Projevují se krvácením při stolici, svěděním a podrážděním v anální oblasti. Také bolestí a otoky s hmatnými bulkami. Podle místa vzniku se hemoroidy dělí na vnitřní a vnější.

Hemoroidů se pacienti zbaví pohybem a lepší stravou

Obecně do proktologické ambulance přicházejí pacienti často kvůli krvácení z konečníku, bolestmi při vyprazdňování, svěděním, sekrecí mimo stolici nebo hmatným nálezem v oblasti konečníku. Akutní případy, kdy u pacienta dochází k silnému a náhlému krvácení z konečníku, si přebírá centrální příjem, dodává lékařka. Také říká, že pacienti starší pětapadesáti let by měli jako první při potížích kolem konečníku navštívit svého praktického lékaře. Ten vyloučí komplikace výše ve střevě. Proktologové totiž vyšetřují posledních 15 až 20 centimetrů tlustého střeva.

„U našich pacientů je zdaleka nejčastějším nálezem zvětšení žilních pletení v análním kanálu. Tedy hemoroidy, které podle rozsahu řešíme buď nastavením režimových opatření – úprava životního stylu, nasazením lokální i celkové léčby, nebo ambulantními výkony,“ přibližuje léčbu hemoroidů lékařka Kudelasová.

Kanadský chirurg úspěšně popularizuje zdravý řitní otvor

Rozsáhlejší hemoroidy léčí chirurgickým výkonem obvykle při jednodenní hospitalizaci na nemocničním lůžku. Dalšími typy onemocnění, které v proktologické ambulanci léčí, jsou trhliny análního kanálu, píštěle, polypy, zánětlivé změny nebo nádorová onemocnění.

Nemoci konečníku a řitního otvoru řeší proktologie

Proktologie je specializovaný lékařský obor zabývající se léčbou onemocnění konečníku a tlustého střeva. Při vyšetření v proktologické ambulanci lékař s pacientem nejprve provede vstupní anamnézu. Poté přistoupí k vyšetření takzvaně per rectum, rektoskopii, eventuálně anoskopii. To jsou endoskopické metody zaměřené na vyšetření konečníku a řitního otvoru. Při výkonu se používá rektoskop, tuhá dutá trubička s optickým systémem, která ukazuje lékaři obraz sliznice této části trávicího traktu.

„Na rozdíl od kolonoskopie se tyto metody používají v situacích, kdy se předpokládá problém lokalizovaný jenom v oblasti konečníku a řitním kanálu,“ upřesňuje rozsah výkonu mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny [VZP ČR] Viktorie Plívová.

Zdravý střevní mikrobiom je základ zdraví

Tímto způsobem podle ní specialista odhalí záněty, vnitřní hemoroidy, píštěle a nádory.

Po vyšetření proktolog zhodnotí nález a určí způsob léčby nebo indikuje další doplňující vyšetření,“ dodává Plívová.

Specialista při léčbě hemoroidů nejprve volí konzervativní přístup, kdy pacientovi doporučí režimová opatření [více ovoce a zeleniny, celozrnného pečiva, ořechů, semínek, zhubnutí a více vody, pozn. red.]. Při selhání těchto doporučení přistupuje k chirurgické léčbě.

„Pacienta k operačnímu výkonu vždy indikuje příslušný ošetřující lékař, proktolog, chirurg, který také rozhoduje o výběru vhodné operační metody,“ upřesňuje kompetence v oboru mluvčí Plívová a dodává, že veškerá vyšetření a výkony spadají do úhrad z veřejného zdravotního pojištění.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here