Placené volno před zkouškou dostanou i sestry a jiní nelékaři

0
181
placene_volno
Foto: Freepik.com

I nelékařské profese, jako jsou zdravotní sestry, dostanou placené volno před závěrečnou zkouškou při specializačním vzdělávání. To v rozsahu pěti dnů. Změnu přináší novela zákoníku práce s předpokládanou účinností od letošního září.

O především transpoziční novele zákoníku práce jednali dnes [5.6.] poslanci sněmovního Výboru pro sociální politiku. Mimo zavedení automatického valorizačního mechanismu pro růst minimální mzdy v návaznosti na výkon ekonomiky a úpravu, respektive redukci zaručených mezd, novela upravuje podmínky práce ve zdravotnictví. A to ty, na kterých se v minulém týdnu dohodli zástupci ministerstev zdravotnictví, práce a sociálních věcí, odborů a České lékařské komory [ČLK].

Jednou z novinek je, že na několikadenní placené volno před konáním závěrečné zkoušky při specializačním vzdělávání budou mít nárok i nelékařští pracovníci ve zdravotnictví. Typicky tedy zdravotní sestry.

„Po dohodě bylo nově upraveno nárokové placené volno při vzdělávání lékařských i nelékařských zaměstnanců,“ potvrdila vrchní ředitelka Sekce legislativy Ministerstva práce a sociálních věcí ČR [MPSV] Dana Roučková.

Lékařům, farmaceutům a stomatologům povinně poskytne jejich zaměstnavatel placené volno před vykonáním zkoušky po ukončeném vzdělávání v základním kmeni v délce pěti pracovních dnů. U atestační zkoušky jim ze zákona náleží placené volno v délce alespoň deseti pracovních dnů.

A pětidenní placené volno na přípravu před vykonáním zkoušky podle nyní projednávané novely zákoníku práce dostanou i nelékařské zdravotnické profese.

„Oceňuji toto volno i pro nelékařské zdravotníky. […] Vždycky mi přišlo nefér, že se vše točilo jenom kolem lékařů,“ reagovala na změnu poslankyně Andrea Babišová [ANO].

Co dál upravuje novela zákoníku práce

Novelizace do zdravotnictví vrací možnost sloužit čtyřiadvacetihodinové směny. Ovšem za podstatně přísnějších podmínek a za zcela nový 20procentní příplatek. Současná úprava zákoníku práce podle Roučkové nedovoluje sloužit směny delší než 12 hodin.

„Tímto by se to mělo změnit. Ale za podmínky, že bude zajištěna náležitá ochrana zaměstnance,“ uvedla vrchní ředitelka.

65 000 až 130 000 Kč budou nová zákonná minima pro platy lékařů

Nejen lékařům, ale i dalším zdravotnickým profesím tak jejich zaměstnavatel už nenařídí čtyřiadvacetihodinové směny. Vždy se na možnosti odpracování takto dlouhých směn musí zaměstnavatel dohodnout s daným zaměstnancem. Navíc takto rozsáhlé služby předem upraví v kolektivní smlouvě.

„U zaměstnavatelů bez odborů je to možné aktivovat vnitřním předpisem,“ řekla Roučková.

A takto rozsáhlou pracovní dobu ale vždy odsouhlasí zaměstnanec. Tedy mu ji jeho zaměstnavatel nenařídí, jako tomu bylo před zákonným zrušením těchto směn. Což byl i jeden z důvodů protestu lékařů loni v prosinci.

Placené volno i nový 20% příplatek za 24 hodinové služby

Se znovuzavedením 24hodinových pracovních směn do zdravotnictví souvisí další novinka a tou je nově zavedený příplatek za pracovní zátěž při takto dlouhých pracovních směnách. Od 13. hodiny takové služby až do čtyřiadvacáté hodiny pracovní doby tak bude náležet pracovníkovi ve zdravotnictví zvláštní příplatek ve výši 20 procent průměrného výdělku. Opatření se vztahuje jak pro mzdy, tak i pro platy.

Tyto podmínky se podle Roučkové mají vztahovat i na takzvané dohodáře [DPČ, DPP]. I tam se totiž domlouvají pracovní směny.

„Takto dlouhé směny mohou přicházet i tady,“ potvrdila vrchní ředitelka.

Shoda na jednotném odměňování v nemocnicích se zatím nenašla

Závěrem připomeňme, že v minulém týdnu se zmiňované strany sice dohodly na úpravě podmínek práce ve zdravotnictví v zákoníku práce, na čem už se ale nedohodly byl zákon o odměňování ve zdravotnictví. Prostřednictvím něj požadují ČLK a odbory sjednotit platy a mzdy v nemocnicích bez ohledu na to, kdo je jejich zřizovatelem. Proti takové úpravě se staví především zaměstnavatelé. Ti argumentují, že není správné nařizovat výši odměňování v soukromém sektoru.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here