Shoda na jednotném odměňování v nemocnicích se zatím nenašla

0
169
odmenovani
Foto: Pixabay.com

Na zákonem vymezeném jednotném odměňování zdravotníků se dnes [30.5.] lékaři a odbory s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem [TOP 09] nedohodli. Návrh zákona chce ministr předložit do legislativního řízení i přes rozpory.

Návrh zákona o odměňování ve zdravotnictví rozeslalo ministerstvo České lékařské komoře [ČLK], odborům, zaměstnavatelům a dalším zapojeným stranám minulý týden v pátek [25.5.]. Dnes se zástupci těchto stran sešli k osobnímu jednání nad návrhem zákona. A na návrhu zákona nenašli shodu.

„I když mě to mrzí, tak shoda zatím není na podobě zákona o odměňování zdravotníků. Věřím, že třecí plochy i v tomto bodě nakonec obrousíme. Zatím se však neshodnou zástupci zaměstnanců a zaměstnavatelů, mezi jejichž stanovisky hledá ministerstvo zdravotnictví přijatelný kompromis,“ informoval o výsledcích jednání na sociální síti X ministr Válek.

Zdůraznil, že se snaží brát připomínky a podněty obou stran v potaz. Další společné jednání naplánoval resort na 13. června. Ministr dále oznámil, že se s odbory a lékaři dohodli na pozměňovacím návrhu novely zákoníku práce. Do tohoto jednání se zapojilo i Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV].

Součástí balíku změn je například povinnost zaměstnavatele dát lékaři několik dní volna na přípravu před specializační zkouškou. Dále upravuje 24hodinové směny pro zdravotnická povolání a speciální příplatky za ně. S účinností novely počítají resorty od 1. srpna.

„Pokud vše půjde podle plánu, tak to bude účinné už od 1. srpna,“ uvedl Válek.

Shodu nad novelou zákoníku práce potvrdil po dnešním jednání i prezident ČLK Milan Kubek. Ten řekl, že se otevřela diskuze o další novele zákoníku práce, která bude následovat.

„Chápeme, že pro zaměstnavatele by bylo nejlepší, kdyby žádné limity přesčasové práce nebyly, ale to je pro Českou lékařskou komoru nepřijatelné,” naznačil důvody další novely.

ČLK a odbory chtějí jednotné platy a mzdy

Podle ministra Vlastimila Válka se v návrhu zákona o odměňování ve zdravotnictví na zavedení jednotného odměňování zásadně neshodnou zástupci zaměstnanců a zaměstnavatelů.

„Je zásadní rozpor mezi zaměstnavateli, zdravotnickými zařízeními a mezi odboráři a komorou. Je zásadní rozpor v tom, zda takový zákon vůbec ano, nebo ne,” řekl ministr.

Podle některých zaměstnavatelů je navrhovaný zákon i protiústavní, zmínil ministr Válek. Podivení nad záměrem sjednotit mzdy a platy v nemocnicích pro všechny typy zřizovatelů v zákoně vyjádřil na sociální síti například i bývalý ministr zdravotnictví a dnes předseda představenstva Bohumínské městské nemocnice Svatopluk Němeček.

„Vážně někdo uvažuje, že bude stát určovat odměňování v soukromých zařízeních???” vyjádřil se na sociální síti Němeček.

Objetí s politiky dlouho nevydrželo. Lékaři znovu ohlásili protesty

Odbory a ČLK po ministerstvu požadují, aby se v zákoně zakotvily stejně minimální platy ve státních nemocnicích i mzdy v nemocnicích měst, krajů a jiných zřizovatelů. Projednat by tuto záležitost ale měli zástupci podle ministra na jiné platformě, například na tripartitě. Další jednání je v plánu 13. června, do kdy jejich připomínky vypořádá ministerstvo. I přes případné rozpory resort podle Válka návrh předloží. To proto, aby splnit to, co slíbil, uvedl.

Prezident ČLK Kubek k návrhu zákona uvedl, že spatřuje hlavní problém v tom, že návrh zákona o odměňování ve zdravotnictví nesjednocuje platy a mzdy.

„Návrh bohužel vůbec neodpovídá tomu, co jsme domluvili v té dohodě loni osmého prosince. Není to sjednocení odměňování. Zatím je tam mnohem víc otázek než odpovědí,” řekl po dnešním jednání.

Loni v prosinci ČLK a odbory podepsaly s ministrem Válkem dohodu s garancí premiéra Petra Fialy [ODS], která ukončila protesty lékařů formou podaných výpovědí z přesčasové práce. Cílem jednání podle Kubka nemá být, zda dohodu naplnit, ale jakou formou. Současný ministerský návrh považuje za velmi nepřehledný.

„Už podle předběžných návrhů se ukazuje, že by pro některé zaměstnance mohl být dokonce snížením jejich příjmů,” řekl.

Sjednocení odměňování pro všechny nemocnice

Podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče [OSZSP] Dagmar Žitníkové návrh může u zdravotní sestry pracující 32 let znamenat pokles o 600 korun. Sjednotit je podle ní třeba tabulku pro stanovení výše platu i mzdy, které se liší o jednotky tisíc měsíčně. A dále i různé příplatky. Například za práci v noci je ve státních nemocnicích 20 procent navíc, v soukromých zařízeních je to deset procent, tvrdí.

„Není ani ukončená diskuse o tom, pro který okruh zaměstnanců by měl zákon platit,” doplnil Kubek.

Požadavek Komory je podle něj pro všechny nemocnice a zdravotnickou záchrannou službu. Ministerstvo podle Válka navrhuje, aby se změna týkala všech zdravotníků.

65 000 až 130 000 Kč budou nová zákonná minima pro platy lékařů

Aktuální návrh MZ ČR stanoví minimální odměnu pro různé zdravotnické profese. Přičemž vychází z takzvaného Hegerova memoranda, které tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger [TOP 09] uzavřel v roce 2011 s Lékařským odborovým klubem. V něm zadal závazek, že odpovídat “bude průměrný plat lékaře v přímé úměře na dosažené kvalifikace a praxi 1,5násobku až trojnásobku průměrné mzdy v národním hospodářství ČR vyhlášené ČSÚ za rok o dva roky předcházející”.

Podle propočtu MZ ČR činila v roce 2023, který bude v roce 2025 pro výpočet rozhodný, průměrná mzda v ČR 43 341 korun. V závislosti na stupni vzdělání by tedy dosahovala odměna lékařů 65 000 až 130 000 korun měsíčně. To bez dalších příplatků, mimořádných nebo cílových odměn.

V současné době činí podle ministerstva tabulkové platy lékařů ve státních nemocnicích 41 380 až 71 700 korun. Návrh stanoví i koeficienty pro další nelékařské zdravotníky.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here