Lékárny Pilulka vykázaly propad tržeb a zvýšily ztrátu

0
140
Pilulka
Ilustrační foto: Freepik.com

Tržby lékárenské sítě Pilulka v roce 2023 meziročně propadly o dvanáct procent na 2,1 miliardy korun. A tržby společnosti klesaly i letos v prvním čtvrtletí. Za propady stojí především neúspěšné vstupy na zahraniční trhy.

Tuzemská lékárenská síť Pilulka loni společně s výrazným propadem tržeb zvýšila svou čistou ztrátu na 175,9 milionu korun. Meziročně se ztráta skupiny prohloubila o více než 110 milionů korun. Údaje vyplývají z výroční zprávy společnosti.

Rok 2023 hodnotí spolumajitel a člen představenstva Pilulky Martin Kasa jako období restrukturalizace a adaptace skupiny na nové tržní podmínky. Ve stále probíhající transformaci se firma podle něj zaměří na své dosud ziskové aktivity. Mezi ně patří především provoz online lékárny v České republice a na Slovensku. Stejně tak se vedení společnosti zaměří na provoz vlastních a partnerských kamenných lékáren v Česku.

Změny se týkaly také zaměstnanců napříč celou skupinou. Jejich počet loni klesl o více než 120 na 260 zaměstnanců. Největší část pracovníků skončila v centrále firmy.

Pilulka se loni stáhla z Rumunska, Rakouska i Maďarska

O neúspěšné expanzi na zahraniční trhy svědčí to, že se společnost loni v létě stáhla z Rumunska. Na konci roku pak ukončila své podnikatelské aktivity v Rakousku a Maďarsku. Kasa tento krok vysvětlil tím, že by další působení v těchto zemích vyžadovalo mnohamilionové investice. Ty by podle něj v současné době ale nebyly pro podnik udržitelné.

„Tímto krokem chceme upevnit naši pozici a zaměřit se na trhy, kde vidíme největší potenciál pro růst a stabilitu společnosti v nadcházejících letech,” podotkl Kasa.

Pilulka.cz jde do Maďarska. Uspět chce s Pilulka.hu

Na podzim roku 2020 oznámili zakladatelé Pilulky bratři Martina a Petr Kasovi vstup na trh Start Burzy cenných papírů Praha [BCPP] právě se záměrem investovat výnosy z prodeje svých akcií do rozšíření lékárenské sítě na rumunský a maďarský trh. Část peněz utržených na burze investovali i do zajištění dalších skladovacích kapacit a IT infrastruktury. Při vstupu na trh Start vedení společnosti plánovalo postupný přechod obchodování akcií Pilulky na hlavní trh pražské burzy.

Na trh Start pražské burzy vstupují pouze firmy se sídlem v ČR. Trh je určen pro malé a střední firmy. Hodnota společnosti při vstupu na trh musí být v rozmezí od 25 milionů korun do dvou miliard korun. Tržní hodnota Pilulky v době jejího vstupu na burzu se odhadovala na 700 až 850 milionů korun. To před zohledněním navýšení kapitálu.

Mnozí z investorů si od akcií Pilulky na trhu Start slibovali vysoké zhodnocení. Očekávání, která tehdy podněcovala i doba covidu a růst online obchodů, se ale prozatím nenaplnila. Naopak mnozí z investorů si nyní zřetelně uvědomují faktory, které dřív nebrali do úvahy. Je to návrat klientů do kamenných lékáren po covidu či tvrdá konkurence na lékárenském trhu. Zklamání mnohých podtrhl i aktuální neúspěch zahraniční expanze Pilulky.

Pokles tržeb pokračuje i letos, provozní zisk ale roste

Lékárenská síť Pilulka již zveřejnila výsledky hospodaření v úvodu letošního roku. V prvním čtvrtletí pokračoval výrazný pokles tržeb, meziročně o více než 27 procent na 423 milionů korun. Ve výsledcích hospodaření za letošní první kvartál se tak odrazil především útlum aktivit na zmiňovaných zahraničních trzích. Provozní zisk EBITDA naopak oproti loňskému prvnímu čtvrtletí vzrostl o 24 milionů. A vykázal zisk ve výši 6,2 milionu korun.

NAPO čeká vládní návrh na zásilkový výdej léků na předpis

Pilulku založili v roce 2013 bratři Petr a Martin Kasovi. Při vstupu společnosti na burzu v posledním čtvrtletí roku 2020 očekávali zástupci firmy s ohledem na úspěšné rozšíření aktivit do zahraničí, že v roce 2024 dosáhnou tržeb v objemu až 4,3 miliardy korun.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here