Na Ukrajinu odveze běžence i zdravotní dopravní služba

3
9006
na_Ukrajinu
Na dobrovolný návrat 430 Ukrajinců do jejich vlasti schválila vláda vydat z rozpočtu ministerstva vnitra 5,595 mil. Kč. Podle ministra vnitra Víta Rakušana o pomoc s návratem často žádají běženci kvůli nemoci a rodině. / Foto: Úřad vlády ČR

Na dobrovolné návraty Ukrajinců z Česka do jejich vlasti vyčlenila vláda zatím přes 5,5 milionu korun. O finanční pomoc s návratem na Ukrajinu podle ministra vnitra Víta Rakušana [STAN] často žádají uprchlíci kvůli nemoci nebo rodině.

Na středečním [15.5.] jednání schválila vláda Petra Fialy [ODS] zatím jen pilotní projekt dobrovolných návratů v Česku pobývajících uprchlíků na Ukrajinu. Na program vyčlenilo Ministerstvo vnitra ČR [MV ČR] ze svého rozpočtu 5,595 milionu korun. Finanční podporu poskytne resort při návratu na Ukrajinu zatím 430 uprchlíkům. Z toho třicet jich české úřady přepraví s ohledem na jejich onemocnění zdravotní dopravní službou.

„Přibývá případů, kdy cizinci s udělenou dočasnou ochranou žádají o její ukončení a žádají o pomoc s návratem do vlasti z různých důvodů,“ uvedl po jednání vlády ke schválenému programu ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [STAN].

Upřesnil, že o pomoc s návratem na Ukrajinu často žádají lidé s vážným zdravotním postižením, případně onemocněním, které vyžaduje trvalou lékařskou péči.

„Mnohdy jde o komplikovaný, ale stabilizovaný zdravotní stav. Může jít i o případy terminální fáze onemocnění nebo jde i o jiné rodinné závažné důvody,“ vysvětlil důvody návratu ukrajinských uprchlíků do jejich vlasti ministr Síkela s tím, že rozhodně nejde o nucené návraty.

Na Ukrajinu se lidé vracejí často kvůli nemoci nebo rodině

Jeho stranický kolega a ministr vnitra Vít Rakušan v tiskové zprávě uvedl, že v programu chce vláda nabídnout pomoc těm Ukrajincům, kteří si například ze zdravotních nebo rodinných důvodů přejí vrátit domů na Ukrajinu.

Tato pomoc bude spočívat především v nákupu jízdenek a v některých zvlášť závažných případech například v zajištění sanitního vozu,” přiblížil formu pomoci ministr Rakušan.

Vláda schválila zdravotní pomoc pro Ukrajinu za 15,57 mil. Kč

A stejně jako ministr Síkela zdůraznil, že tyto návraty nemají žádnou souvislost s brannou povinností Ukrajinců.

„Současná situace na Ukrajině neumožňuje ukončit poskytování dočasné ochrany, protože ruská agrese proti Ukrajině trvá. A nedá se ani v průběhu roku 2024 předvídat, že by ukrajinští uprchlíci už dočasnou ochranu u nás nepotřebovali,“ popsal situaci ministr Síkela.

Podle něj mělo na území Česka k 1.4.2024 oprávnění k pobytu s dočasnou ochranou 338 700 ukrajinských uprchlíků.

Pomoc s návratem pro 430 Ukrajinců za 5,5 mil. Kč

Trvání programu naplánovalo MV ČR zatím na šest měsíců, od letošního června do listopadu. Určený je podle Rakušana pro 430 osob, které v Česku pobývají kvůli ozbrojenému konfliktu na Ukrajině. Pro čtyři sta osob zajistí úřady jízdenku na autobus. To z místa pobytu v Česku do nejbližšího místa pobytu na Ukrajině.

„U zbylých 30 osob v komplikovaném zdravotním stavu se počítá s individuální asistencí ve formě zdravotní dopravní služby,“ upřesnil Adam Rözler z odboru komunikace MV ČR.

Česko Ukrajině darovalo autobus přestavěný na JIP

Dále platí, že žádost o úhradu nákladů na návrat z Česka zpět na Ukrajinu může uprchlík podat jen jednou. Ani čerpání nákladů na návrat na Ukrajinu z českého rozpočtu ale nezavírá lidem z Ukrajiny dveře do České republiky a budou se moci do Česka vrátit. Pokud požádají o povolení k pobytu na území ČR do dvanácti měsíců od poskytnutí finanční podpory na jízdenku či jiný druh přepravy, pak budou muset uhradit polovinu z přiznaných nákladů na dopravu do jejich domoviny.

 –VRN–

3 KOMENTÁŘE

  1. mohou také sdělit když cca 500 občanů UA žádá o pomoc s návratem na Ukrajinu dá náš stát 5,5 mil Kč . Kolik bude investovat do občanů, kteří se budou vracet zpět z důvodů nástupu do armády?. Mám obavy, že tady to asi nebude velká suma a bude spíše v minusových sumách počtů přihlášených. I když z cca 600 tis je počet asi 500 osob skutečně tak vysoký , že bude stát kolik? na osobu jednoduchá matematika 5, 5 mega v Kč děleno 500= kolik. Dobrá otázka k maturitě z matematiky.

  2. Vláda nedávno jela do Kyiva vlakem, to se ta jejich ekonomika docela za těch pár týdnů sesypala, když došlo k takovému zdražení dopravce ČD . Bude výběrové řízení na dopravce ?Kdo ho vyhlásí ? Vláda, MVČR, MZV nebo Státní veterinární správa a Státní rezervy.Dle mezinárodní smlouvy o přistoupení ČR do EU musí být VVŘ aby je mohl odvézti třeba vlak Merklovka pokud vyhrají DB, Šikanzen nebo Slovenská Střela.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here