Inspektoři Státní veterinární správy [SVS] zjistili, že na farmářském trhu v Brně na Vinohradech prodával začátkem října stánkař polévku z domácí zabijačky. Inspektoři prdelačku, jak polévce lidé říkají, znehodnotili a muži dali pokutu.
Předpisy muž porušil tím, že prodával polévku ze zvířete, které neprošlo veterinární prohlídkou. A pokud zvíře neprojde veterinární prohlídkou, nelze z něj prodávat žádané masné výrobky. Byť by pocházelo z ekologického domácího chovu.
„Maso z takto poraženého prasete je určeno pouze pro omezený okruh spotřebitelů [domácnost chovatele a osoby blízké, pozn. red.]. Rozhodně není možné maso z doma poražených zvířat veřejně nabízet a prodávat,“ vysvětluje ve zprávě k případu tiskový mluvčí SVS Petr Vorlíček.
Upřesňuje, že přesto se inspektoři SVS čas od času setkají s případy, kdy prodejce porušuje zákon. Norma přitom jasně stanovuje povinnost porazit jatečná zvířata na jatkách, pokud se maso a orgány dále uvádějí na trh. Jsou to právě jatka, která spadají pod veterinární dozor. Což ale muž v Brně v případě své polévky ignoroval.
Inspektoři prdelačku znehodnotili a muži dali pokutu
A protože stánkař v Brně zákon porušil, inspektoři mu polévku zabavili. Zároveň mu udělili pokutu. A nejen za porážku zvířete mimo jatka.
„Veterinární inspektoři nabízenou polévku na místě znehodnotili a zakázali ji stánkaři dále prodávat. Zároveň mu SVS uloží pokutu v řádu jednotek tisíc korun. A to proto, že kromě prodeje produktu z domácí porážky navíc výroba této potraviny probíhala bez povinné registrace výrobny u krajské veterinární správy,“ potvrzuje Vorlíček.
Znovu opakuje, že zákon jasně stanovuje povinnost porazit jatečná zvířata na jatkách. Pokud maso a orgány jdou dále na trh. Výjimku tvoří pouze domácí porážky, zabíjačky, kde maso a orgány prasat poražených v hospodářství chovatele, spotřebuje pouze úzký okruh spotřebitelů definovaný zákonem [osoby blízké, viz výše, pozn. red.].
„Právě z důvodu takto úzkého a legislativou omezeného okruhu spotřebitelů, kdy chovatel v podstatě bere případná rizika spojená s podáním potraviny své rodině na sebe, je možné konzumovat maso a orgány prasete, které nebylo veterinárně prohlédnuto,“ říká ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví SVS Jan Váňa.
Kdy lze prodávat maso z domácí zabijačky
Veřejnou akci [např. pod názvem zabíjačkové hody, či jiným podobným názvem] lze uspořádat, ale pouze za té podmínky, že pořádající prase porazí ve schváleném zařízení, tedy na jatkách. Tam prase veterinárně prohlédnou a rozbourají. Jen tak mohou pořadatelé zabíjaček pochoutky nabídnout. A je jedno, zda zdarma, za úplatu, v rámci veřejného stravování nebo u stánku. To samozřejmě pouze za předpokladu, že dotyčný splní veškerá, zejména hygienická pravidla.
Jan Váňa dále upozorňuje, že legislativa desítky let nepovoluje ani nic takového, jako je „veřejná zabíjačka“. S ohledem na zvíře, které má být poraženo šetrně a v souladu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání, by podle něj nemělo jít o žádné „divadlo“.
–DNA–
běžte s ukrajinou i s tou prdelačkou do …, cenzoři mdlěho rozumu!!!!! [redakčně upraveno]
Ale byla výborná. Měli jsme ju u tchyně k obědu!!!
Seriozní periodikum by namělo používat název jako je „prdelačka“ . Toto pojmenování si vymysleli maloměštští návštěvníci zabijaček, kteří pozváni svými venkovskými příbuznými, známími nebo přáteli se na zabijačku přijeli pouze nacpat aniž by přiložili rujku k dílu. Výslužkou nepohrdli. V pondělí v práci pak dávali v kolektivu stejně „inteligentních“ lidí k dobru historky o tom, jací jsou ti venkované křupani. Člověk , který se okolo prasátka točí celý rok by nikdy pro tuto vynikající polévku takové slovo nepoužil.
Proč Vás to Mílo tak bere? Naši děda s babčou měli celý život na vesnici na každý rok 2 čuniky a polévce jinak než prdelačka neřekli a taktéž celá vesnice i okoli dalšich vesnic jedli a rozdávali PRDELAČKU !
Nechápu že to každý řeší za první republiky to fungovalo bez problémů teď se každý do všeho rýpe
Navíc to vše bylo poctatne kvalitnější
A co halal? Na to máme oficiální jatka, nebo mají zase výjimku?
Veterináři polévku zabavili, na pracovišti ji rozlili do velkých třílitrových sklenic a doma sežrali.😜🤣
Přesně jste to,Jirko, řekl ! Trochu něco vím o tom, kde také někdy končí zabavené věci .Nejen od hygieniků, ale i od celníků…
Přesně řečeno, Jirko!
Dobře vím, kde někdy končí zabavené věci, nejen od hygieny, ale i od celníků nebo exekutorů (jednak osobní zkušenost a také i v okolí – na vlastní oči „).
Pravda je ale, že pán dost riskoval, pokud si nebyl jistý , jestli je prasátko ok zdravotně.
Je to horší jak za komunistlů,prdelačka je výborná a zničit ji je pěkná blbost.
Na Fialu se asi nedostalo.