Celková spotřeba potravin, včetně potravinových ztrát a odpadů, dosáhla loni v Česku hodnoty 796,5 kg na obyvatele. Meziroční nárůst byl o 6,9 kg. Jde o vůbec nejvyšší spotřebu od roku 1993. Skokově vzrostla také spotřeba alkoholu, a to o bezmála litr na obyvatele [+0,5 %].

Od roku 1993 celková spotřeba potravin na obyvatele a rok vzrostla o 65,5 kg na 796,5 kg. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ]. Podle něj historicky nejvyšší spotřeby na obyvatele bylo loni dosaženo u spotřeby rýže, a to 6,7 kg. Dále u drůbežího masa [29,0 kg], sýrů [13,8 kg], ostatních mléčných výrobků [35,2 kg] a jižního ovoce [37,5 kg].

„Pokles spotřeby je naopak patrný v posledních několika letech u chleba, králičího masa, konzumního mléka a soli,“ uvádí vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ Renata Vodičková.

Loni se meziročně zvýšila spotřeba potravin na obyvatele u:
  • Obilovin v hodnotě mouky: +0,3 kg [+0,2 %],
  • Masa celkem: +0,8 kg [+1,0 %]
  • Mléka a mléčných výrobků, bez másla: +3,2 kg [+1,3 %]
  • Tuků a olejů: +0,2 kg [+0,8 %]
  • Čerstvého ovoce: +0,4 kg [+0,4 %]
  • Brambor: +1,8 kg [+2,7 %]
  • Cukru: +0,2 kg [+0,4 %]

U čerstvého ovoce platí, že spotřeba ovoce mírného pásma se snížila o 0,7 [-1,3 %]. Naopak u jižního ovoce došlo k meziročnímu nárůstu o 1,0 kg [+2,8 %], a to především díky vyšší spotřebě citrónů a grapefruitů, pomerančů a mandarinek.

Nepatrně se snížila spotřeba čerstvé zeleniny o 0,1 kg [-0,1 %] a luštěnin o 0,1 [-1,8 %]. Týká se to paprik, kapusty, květáku, špenátu nebo mrkve. Naopak ke zvýšení spotřeby došlo u salátových okurek, rajčat, cibule a celeru.

Ukazatel spotřeby lihovin rostl o 40 procent

Statistika upozorňuje, že meziročně klesla spotřeba minerálních vod a nealkoholických nápojů, to o 4,7 litru [-1,8 %]. Avšak naopak alkoholických nápojů se vypilo o 0,9 litru více [+0,5 %]. Spotřeba alkoholických nápojů celkem vzrostla o 0,9 litru [+0,5 %], při zvýšení spotřeby piva o 0,8 litru [+0,6 %] a spotřeby lihovin [+40%] o 0,1 litru [+1,4 %]. Spotřeba vína meziročně klesla o 0,8 litru [-0,6 %]

Spotřeba alkoholických nápojů v hodnotě čistého [100%] lihu se zvýšila o 0,1 litru [+0,5 %] vlivem vyšší spotřeby piva o 0,8 litru [+0,6 %] i lihovin o 0,1 litru [+1,4 %]. Dobrá zpráva pak je, že se snížila spotřeba cigaret o 34 ks [-1,7 %] na obyvatele.

Jak se počítá spotřeba potravin a soběstačnost

Podle ČSÚ se spotřeba počítá bilanční metodou na základě znalostí o tuzemské výrobě včetně samozásobení, zásobách, pohybu zemědělských komodit a potravinářských výrobků přes české hranice.

„Kalkulované množství zahrnuje také možné potravinové ztráty a odpady, které jsou odhadovány až na jednu třetinu spotřeby,“ upřesňuje předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček.

Dodejme, že statistka ČSÚ zahrnuje i výsledek pohybu agrárního zboží přes hranice. V tomto ohledu došlo loni k dalšímu prohloubení schodku [-47,5 mld. Kč]. Záporné saldo se meziročně prohloubilo o 13,9 procenta. Propadá se i potravinová soběstačnost vyjádřená podílem výroby a spotřeby na obyvatele a to u většiny komodit. V porovnání s rokem 1993 poklesla u vepřového masa o 61procentních bodů na 43 procent. U drůbežího masa se snížila o 32procentních bodů na 63 procent.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here