Ruské rakety dnes zabíjely v kyjevské dětské nemocnici

0
229
detskou
Dnešní ruský raketový útok zasáhl i dětskou nemocnici Ochmatdyt v Kyjevě. Nejvíce poničil budovu toxikologického oddělení, kam docházejí nemocné děti na dialýzu. / Foto: Nemocnice Ochmatdyt v Kyjevě

Dnešní raketový útok Ruska na několik ukrajinských měst zasáhl i dětskou nemocnici Ochmatdyt v Kyjevě. Ukrajinské úřady po útocích dosud potvrdily 29 obětí a přes stovku zraněných. Záchranáři i civilisté stále pátrají po zraněných.

Ukrajinské letectvo oznámilo, že po dnešním [8.7.] rakovém útoku sestřelilo třicet z celkem osmatřiceti vypálených ruských raket. Některé z nich dopadly na veřejná místa ve městech. Jedním z nich je nemocnice Ochmatdyt, jedno z největších zdravotnických zařízení pro děti a mládež na Ukrajině. Informaci potvrdil na síti X prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Ochmatdyt zachraňuje a léčí tisíce dětí. Nyní, když byla nemocnice poškozena ruským úderem, jsou pod troskami lidé. Přesný počet obětí stále neznáme,“ uvedl ukrajinský prezident.

Podle instagramového profilu nemocnice lidé z nemocnic i celého města právě odklízejí trosky po dopoledním útoku Ruska na tuto kyjevskou nemocnici. A stále pátrají po zraněných, kteří uvízli v troskách budovy.

„Rusko nemůže tvrdit, že neví, kam létají jeho rakety, a musí nést plnou odpovědnost za všechny své zločiny. Proti lidem, proti dětem, proti lidskosti obecně. Je velmi důležité, aby o tom nyní svět nemlčel a aby každý viděl, co Rusko je a co dělá,“ napsal na síť X ukrajinský prezident a později přiložil fotografii [vpravo] po útoku na dětskou nemocnici v Kyjevě.

Nejméně sedm mrtvých dosud potvrdil Kyjev, podle jehož starosty Vitalije Klyčka šlo o jeden z nejhorších útoků na metropoli od začátku ruské invaze.

Rakety dnes dopadly na dětskou nemocnici v Kyjevě

V Kryvém Rihu v centrální části Ukrajiny raketový útok zabil deset lidí a dalších jedenatřicet osob zranil. Uvedlo to ukrajinské ministerstvo vnitra. Další mrtvé hlásí i Pokrovsk na východě Ukrajiny, kde rakety zasáhly průmyslové zařízení. Ve všech ukrajinských oblastech dnes dopoledne vyhlásily úřady letecký poplach. Rusko prohlásilo, že útočilo na zařízení vojenského průmyslu a letecké základny, nikoliv na civilní cíle.

Raketový zásah ale dopadl i na dětskou nemocnici v Kyjevě, potvrdil pro deník Ukrajinska pravda ředitel nemocnice Volodymyr Žovnir. Dodal, že pacienti i personál nemocnice byli okamžitě evakuováni.

„Je to jeden z nejhorších útoků. Vidíte, to je dětská nemocnice,“ řekl kyjevský starosta Klyčko agentuře Reuters, když stál u vážně poškozené budovy.

Nášlapné miny se objevují i v ukrajinských nemocnicích

Na místě je podle serveru RBK-Ukrajina také ministr zdravotnictví Viktor Liaško. Ten uvedl, že v době ruského raketového útoku se v budově léčily děti a byl v ní přítomný zdravotnický personál.

„Jde o budovu, kde sídlilo toxikologické oddělení. Byly tam děti na dialýze a laboratoř,“ řekl ministr Liaško.

Ukrajinský prezident i další politici míří na summit NATO

O dnešním raketovém útoku na Kyjev a další města na Ukrajině informují všechna světová média. Podle britského listu The Guardian potvrdily ukrajinské úřady po dnešních útocích nejméně devětadvacet obětí na životech a desítky zraněných.

Podle britského listu plánuje Ukrajina po dnešním raketovém úderu iniciovat schůzku s představiteli OSN. Prezident Zelenskyj uvedl, že za dnešní útok čeká ruskou stranu odveta.

K dnešnímu útoku došlo v době, kdy ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštěvuje Varšavu. V polské metropoli podepíše ukrajinský prezident a jeho polský protějšek Donald Tusk dohodu o bezpečnostní spolupráci. Poté Zelenskyj odlétá na summit NATO, který se koná ve Washingtonu. Tam má v plánu požádat svého spojence o větší vojenskou podporu.

Ruská vojska stále útočí na ukrajinské nemocnice

Summitu NATO ve Washingtonu se tento týden účastní i maďarský premiér Viktor Orbán. Jeho účast na setkání již potvrdil maďarský úřad vlády. Orbán v minulém týdnu navštívil Moskvu, kde se setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

–RED–

Aktualizace: Při dalším ruském raketovém útoku na Ukrajinu byla v Kyjevě po dětské nemocnici Ochmatdyt zasažena i porodnice v Kyjevě, kde zahynuli další lidé, informují s odvoláním na tamní představitele místní média. Budovu podle nich těžce poškodily kusy sestřelených raket.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here