Kolébka IVF australský Queensland trpí nedostatkem spermatu

0
70
spermatu
Ilustrační foto: Freepik.com

Kvůli špatné evidenci darovaných spermií nařídilo vedení australského státu Queensland zničit zamrazené spermie v tamních spermobankách. V Austrálii tak okamžitě stoupla poptávka po dárcích spermatu.

O důsledcích auditní zprávy zdravotních institucích, podle které pracovníci bank a klinik při uchovávání reprodukčních materiálů porušovali postupy správné praxe, dnes [3.7.] informuje zpravodajský server BBC News. Podle něj vedení státu Queensland nařídilo doslova čistku zamrazených spermií v místních spermobankách. To především kvůli vysokému riziku jejich chybné identifikace při skladování.

Tamní úřad zdravotního ombudsmana ve své auditní zprávě doporučil, aby všichni poskytovatelé služeb v oblasti reprodukce zničili uložený materiál dárců, který nesplňuje současné identifikační standardy. Není ale jasné, kolik vzorků spermatu by mohlo být zničeno. Nicméně tamější ombudsman považuje až tisíce vzorků zmrazených před rokem 2020 za “vysoce rizikové”. Jako důvod uvedl, že tento biologický materiál “nesplňuje požadavky dvojího ověření”. To je praxe, při níž dva odborníci na umělé oplodnění kontrolují, zda je materiál klienta správně označený a bezpečně uchovaný.

Případné záměny mohou rodiče a děti dárců připravit o klíčové genetické informace. Navíc hrozí nebezpečí náhodného incestu, píše server BBC News.

V Queenslandu špatně označovali darované spermie

S poruchami plodnosti se v Austrálii potýká podle vládních úřadů zhruba každý šestý pár. Mnoho z nich se tak stále více spoléhá na pomoc reprodukčních klinik a dárců spermatu, případně vajíček. A stát Queensland platí za kolébku a jedno z největších center poskytovatelů umělého oplodnění. Výkony související s umělým oplodněním jsou však ve státě samoregulované. V posledních letech se na tamní kliniky ale snáší kritika právě kvůli tomu, že při umělém oplodnění nedodržují postupy správné praxe.

O pohlaví dítěte „rozhoduje“ výhradně muž, říká prof. Trávník

Na reprodukční kliniky a spermobanky, ve kterých se točí i v Austrálii obrovské objemy peněz, se tak zaměřil zdravotní ombudsman. Provedl v nich auditní šetření a zjistil systémové problémy týkající se “kvality a bezpečnosti” a dále “záruk pro klienty, dárce a děti počaté od dárců”.

Jeho zpráva podrobně popisuje, že 42 procent darovaných spermií, vzorků vajíček a embryí v Queenslandu vykazovalo problémy s “identifikací a sledovatelností”. Což znamená, že kliniky ztratily přehled o vzorcích a nesprávně je označily. Anebo dovolily, aby se jejich kvalita zhoršila pod úroveň laboratorních standardů.

Rodiny mají děti od různých dárců spermatu

Ve zprávě ombudsman cituje i pacienty, kteří obviňují poskytovatele umělého oplodnění z nezveřejnění zdravotního stavu dárců. A dále z toho, že špatně identifikovali vajíčka a embrya či zaměnili spermie. To podle jedné z rodin vedlo k tomu, že mají děti od různých biologických otců.

Anastasia Gunnová, která žaluje jednu z queenslandských klinik za to, že jí v roce 2014 údajně poskytla nesprávné spermie, řekla listu The Guardian Australia, že ji zjištění ombudsmana “šokovalo, ale nepřekvapilo”.

„Je to děsivé pomyšlení, kolik pacientek mohlo nevědomky počít s pomocí nesprávných spermií,” řekla.

Zátěž těhotenství zhoršuje vyšší věk žen i civilizační choroby

A je podle ní otázkou, proč reprodukční kliniky a spermobanky neprověřují darované sperma dvakrát, když jde o tak významnou věc.

„Následky těchto chyb budou trvat po celé generace,” dodala Gunnová.

Nařízená likvidace ve spermobankách podle BBC News ještě zhorší celonárodní nedostatek darovaného spermatu. Velkou poptávku po něm vyvolalo zpřísnění pravidel pro jeho darování, ale i omezení provozu klinik v době covidu-19.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here