Online seznamky lákají. Lidé na nich ale končí i s pohlavní nákazou

0
1304
pohlavni
Foto: Freepik.com

Virtuální seznamky a nahodilá sexuální setkání stěžují práci venerologů při zachytávání lidí s pohlavně přenosnou chorobou. Profily mnohých totiž bývají falešné a zjistit jejich identitu poté, kdy někoho nakazí, bývá obtížné.

Jen za loňský rok se u nás syfilida laboratorně potvrdila v 1 140 případech. To je oproti roku 2015 nárůst o bezmála 386 případů. Ještě vyšší nárůsty vykazuje kapavka, u níž vzrostl počet nákaz ze 1 438 v roce 2015 na 2 562 v roce 2023. A podle venerologů, specialistů na léčbu a prevenci pohlavních nemocí, stojí za těmito nárůsty hlavně nahodilé sexuální kontakty, často zprostředkované po internetu.

„U kapavky zachytíme nejvíc případů ve věku 15 až 39 let, u syfilidy vítězí věková kategorie 20 až 44 let,“ přibližuje praxi Roman Trýzna z Dermatovenerologické kliniky 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice [VFN] v Praze.

Za nákazou podle jeho zkušeností stojí nejčastěji nahodilé sexuální kontakty bez ochrany a následného otestování se. A velkou měrou se na šíření nákaz v posledních letech podílejí sociální sítě a online seznamky. Trend jsou seznamovací aplikace, v nichž lidé často ale vystupují pod falešnou identitou. Pak nelze odhalit původce nákazy, říká doktor Trýzna.

„Realita je zatím taková, že žádná z pohlavně přenosných nemocí nebyla zcela vymýcena,“ vysvětluje a dodává, že léčba i pohlavních nemocí je v ČR naštěstí stále dobře dostupná.

Nechráněný a nahodilý pohlavní styk je vždy rizikový

Nákaza pohlavní nemocí se podle doktora Trýzny obvykle projeví spontánním výtokem z močové trubice nebo vaginy. Dále si pacienti stěžují na pálení a řezání při močení, bolesti v podbřišku a v genitálu. Některé nemoci vyvolají hnisající vřídky či jiné výrůstky a změny na kůži, vyrážky či zvětšení mízních uzlin.

„Samozřejmě s ohledem na nejrůznější sexuální praktiky je dobré myslet na to, že i bolesti
a škrábání v krku, svědění a pálení v konečníku nebo zánět oka, mohou souviset s pohlavně přenosnou nemocí,“
doplňuje výčet příznaků nákazy pohlavně přenosnou chorobou doktor Trýzna.

Riziko u takových nákaz spatřuje i v tom, že nákaza se ne vždy projeví hned, ale třeba až za několik měsíců. Proto pokud už dojde k nechráněnému pohlavnímu kontaktu, který je v podstatě vždy rizikový, je dobré přijít na dermatovenerologické pracoviště. Pohlavně přenosné choroby jsou totiž velmi nebezpečné. Při zanedbání léčby způsobují trvalé následky. Jde například o gynekologické hluboké pánevní záněty, záněty prostaty. Infekce často proniká i do kloubů, očí a ohrožuje imunitní systém, ledviny a další orgány.

„Léčba naštěstí existuje a když se nemoc zachytí včas, pacient může žít bez zdravotních následků,“ dodává lékař.

Používání kondomu funguje vždy a všude, říká David Jilich

Většina pohlavních nemocí se podle něj vyléčí ambulantně pomocí antibiotik, antivirotik, antimykotik a na některá onemocnění se nasazují i antiparazitika.

„Nejlepší ochranou je samozřejmě prevence,“ nabádá doktor Trýzna.

A k té neúčinnější patří jedině sexuální abstinence. Což je pro většinu lidí ale nemožné, dodává. Proto doporučuje alespoň nestřídat partnery. Pokud už k tomu dojde, tak mají lidé vždy použít bariérovou ochranu, kondom. Dále doporučuje nesdílet sexuální pomůcky a vždy je pečlivě dezinfikovat. I skrze ně se totiž může virus nebo bakterie do těla dostat. Vhodné je podle něj tuto ochranu ještě doplnit o očkování proti žloutence a lidskému papilomaviru [HPV].

V letních měsících jsou lidé uvolněnější

S přicházejícím létem odborníci také varují před sexuálním dobrodružstvím na dovolené nebo třeba na hudebním festivalu. Například oproti podzimu jsou lidé v létě svolnější k náhodným románkům třeba jen na jednu noc. Určitý podíl na tom má sluneční záření, tvrdí Libor Zámečník, primář Sexuologického ústavu 1. LF UK a VFN.

„Sluneční záření stimuluje produkci serotoninu, který může zvyšovat libido. Slunce dodává tělu vitamin D a ten hraje důležitou roli v produkci pohlavních hormonů testosteronu a estrogenu,“ vysvětluje působení slunce na lidské chování sexuolog.

Až 80 procent nádorů ústní části hltanu způsobí virus HPV

K častějšímu navazování kontaktů v letních měsících podle něj přispívají i delší dny a vyšší teploty. I to má totiž své konkrétní projevy.

„Odlehčené oblečení může zvyšovat sexuální přitažlivost a sexuální stimulaci,“ upozorňuje, co dalšího ovlivňuje sexuální touhy lidí v letních měsících, primář Zámečník.

K podceňování rizika pohlavní nákazy podle něj vede i konzumace alkoholu, užívání drog, často na hromadných akcích, jako jsou hudební festivaly. Lidé se pak více uvolní a ztrácí zábrany. Což je rovněž svádí k nezávaznému sexuálnímu experimentu. Pokud už k takovému chování ale dojde, doporučuje primář Zámečník vždy použít bariérovou ochranu. A i při sebemenším podezření na nákazu některou z pohlavních nemocí doporučuje navštívit dermatovenerologickou ambulanci k vyšetření.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here