O novém řediteli VZP ČR se zřejmě rozhodne po prázdninách

0
121
vzp_cr
Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Volbou nového ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] se chce správní rada pojišťovny zabývat po letních prázdninách. Čtyřletý mandát skončí Zdeňku Kabátkovi, nynějšímu řediteli VZP ČR, na konci listopadu.

Podle předsedy správní rady pojišťovny Toma Philippa [KDU-ČSL] chtějí její členové o novém obsazení postu rozhodnout ideálně dva měsíce před koncem mandátu současného ředitele Kabátka.

„Někteří členové vyjadřovali doporučení, aby vzhledem k tomu, že mandát panu řediteli trvá do konce listopadu, tak abychom to nenechávali na poslední chvíli a s odstupem minimálně dvou měsíců před koncem se pokusili najít konsenzus na řediteli VZP ČR,” řekl Tom Philipp.

Ředitel Kabátek se odmítl vyjádřit k podzimní volbě ředitele. Zákon o VZP ČR nikterak nestanovuje, kolik funkčních období může být jedna osoba ředitelem VZP ČR. Stanovuje pouze dobu funkčního období na čtyři roky.

Zdeněk Kabátek obhájil potřetí funkci ředitele VZP ČR

Čtyřiapadesátiletý Kabátek stojí ve vedení největší tuzemské veřejné zdravotní pojišťovny již třetí období, prvně do pozice usedl v roce 2012. V příštím roce má pojišťovna hospodařit podle jejích odhadů s částkou 309 miliard korun. Zdravotní péči za ně zajišťuje přibližně pro šest milionu jejích pojištěnců.

Philipp: Vláda se o funkci ředitele zajímá

Šéf správní rady pojišťovny potvrdil, že i členové vládní koalice se o pozici ředitele VZP ČR zajímají. O řediteli rozhoduje výsledek volby třicetičlenné rady pojišťovny.

„Ptají se, jaký výsledek bude, ale to konečné rozhodnutí je jednoznačně na 30 členech správní rady,” potvrdil Philipp.

Pokud by se správní rada pojišťovny držela doporučení rozhodnout o novém řediteli dva měsíce před koncem mandátu stávajícího ředitele, hlasovat by o něm měla teoreticky na konci srpna nebo září, kdy jsou plánovaná jednání. Vzhledem k letním prázdninám se dají jednání o novém řediteli očekávat spíše v září.

K průběhu volby ředitele VZP ČR se několikrát vyjádřili zástupci vládních Pirátů. Podle nich by bylo vhodnější namísto tajné volby správní radou otevřené výběrové řízení.

„Je za nás zásadní, aby ve funkci ředitele byla osoba, která má nejen vizi a jasný plán, ale bude vybrána v otevřeném výběrovém řízení, které by vyhlásila přímo správní rada pojišťovny,” vyjasnila svůj náhled na volbu ředitele VZP ČR členka správní rady nominovaná Piráty Barbora Malíková.

Piráti se nakonec prorvali do Správní rady VZP ČR

Jak již bylo zmíněno, deset členů Správní rady největší tuzemské pojišťovny jmenuje vláda. Mezi nimi jsou zástupci ministerstva zdravotnictví, poslanci a senátoři. Zbývajících dvacet členů volí Poslanecká sněmovna PČR. Obvykle za ni do vedení pojišťovny usedají poslanci včetně těch opozičních. Z 20 volených členů Sněmovnou jich osm nominovalo hnutí ANO, čtyři ODS, po dvou za Piráty, STAN, SPD, KDU-ČSL a jeden za TOP 09. Z deseti vládních nominantů jsou tři spojení s ODS a po jednom se STAN, TOP 09 a Piráty.

Příjem ředitele VZP ČR je půl milionu měsíčně

Pozice ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny patří k těm nejlépe finančně hodnocením ve zdravotnictví. Letos v březnu server Seznam Zprávy zveřejnil informaci, že měsíčně pobírá Zdeněk Kabátek plat ve výši 355 tisíc korun. Tuto výši platu mu v prosinci 2021 schválila správní rada pojišťovny, do té doby pobíral měsíčně 225 tisíc.

Zdravotnictví funguje velice dobře, říká šéf VZP ČR

Pokud se k jeho měsíčnímu platu připočte roční odměna, která se jen loni přiblížila dvěma milionům korun, přijde si ředitel největší české zdravotní pojišťovny měsíčně na více než půl milionu korun. Jeho roční odměna za loňský rok, kterou rovněž schvaluje rada pojišťovny, činila 1,81 milionu korun. O rok dříve mu členové rady odsouhlasili roční odměnu ve výši bezmála 1,6 milionu korun. Ředitel pojišťovny může získat roční odměnu do výše až šesti měsíčních platů.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here