Náměstek Dvořáček označil zajišťování léků v Německu za hloupé

1
711
Dvoracek
Archiv: Zdravé Zprávy

Na výpadky generických léků reagovaly velké země EU nařízením výrobcům držet velké objemy léků na jejich území. Jde o Německo, Francii i Rakousko. V listu Politico toto ale ostře zkritizoval náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Článek bruselského listu v překladu nese název Česko kritizuje Německo kvůli hromadění léků. V reakci na nedostatky léků převážně v období respiračních nemocí zavedly některé země Evropské unie [EU] opatření, podle nichž musí výrobci léků držet ve skladech dané země několikaměsíční zásoby určených léků. Například německá vláda loni koncem roku přijala nařízení, podle kterého musí mít výrobci léků ve skladech vybraná léčiva v objemu šestiměsíční spotřeby. Rakousko přijalo obdobné opatření, avšak s méně přísným požadavkem, a sice čtyřměsíční zásobou.

Na rizika spojená s takovou praxí, kdy tato opatření ukrojí z dodávek léků do jiných unijních zemí, upozorňuje náměstek českého ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Podle něj hrozí, že se kvůli objemným lékovým zásobám držených v těchto zemích nebudou dostávat potřebné léky na menší trhy, například do České republiky.

„Moje zima tak bude pravděpodobně opět tuhá,” vyjádřil se k možným následkům takových opatření pro bruselský list Politico Dvořáček.

Němci stáhnou chybějící léky z ostatních zemí. Prostě je přeplatí

Právě pod jeho agendu na ministerstvu zdravotnictví v ČR spadá řízení léková politiky, a tedy i zajištění dostupnosti léků. V této oblasti letos zavedlo i české ministerstvo zdravotnictví opatření, která mají snížit výpadky léků. Terapeutika, u nichž hrozí nedostatek, dostávají přízvisko omezená dostupnost. Lékárny pak povinně hlásí jejich zásoby a lékaři omezují jejich preskripci. Rovněž i v Česku musí u některých léků držet jejich výrobci povinné skladové zásoby. To obvykle v objemu dvouměsíční spotřeby.

Dvořáčkův hlas v EU posiluje

Podle Dvořáčka skutečně hrozí, že tak drastická, ale zároveň zbytečná a nesolidární opatření, která přijala převážně větší země, způsobí, že výrobci léků upřednostní jejich trhy. I když budou léky třeba jen ležet na jejich skladech. Oproti tomu menší země, jako je Česká republika, nedostanou včas potřebné množství léků, vysvětlil.

„Představte si situaci, máme české lékárny, slovenské lékárny, které jsou prázdné. A německé lékárny, které jsou plné. Pak si každý pacient řekne: Ach ta vláda, ta nás neumí ochránit, musíme pro léky chodit do německých lékáren,“ nastínil pro Politico možný scénář následujícího období respiračních chorob Dvořáček.

Jakub Dvořáček míří do Bruselu spoluřídit lékovou politiku

Takové lékové strategie zmiňovaných států označil za hloupé. V následující zimě podle něj povedou k nedostatku léků v jiných unijních státech, upozornil.

Na kritiku české strany zareagovalo Německo. Podle mluvčího německého ministerstva zdravotnictví Sebastiana Güldeho se šestiměsíční držení léků na německých skladech nevztahuje na všechna léčiva.

„Povinnost se nevztahuje na všechny léčivé přípravky, ale pouze na ty bez patentové ochrany a pouze v rámci slevových dohod uzavřených mezi farmaceutickou společností a zdravotními pojišťovnami,“ vyjasnil pro Politico Gülde.

Nechci vysvětlovat, proč někdo umřel, protože neměl léky

Ve své odpovědi zdůraznil, že farma firmy mohou s německými zdravotními pojišťovnami uzavírat takové smlouvy za podmínky, že dokáží splnit závazek udržet šestiměsíční zásoby léku. Což podle něj neovlivňuje stávající závazky v jiných zemích.

„Společnosti tak zůstávají povinny plnit své závazky z předchozích smluv v jiných zemích. Německé zákony tomu nijak nebrání,” dodal Gülde.

Dvořáček: Německo nemá k opatření notifikaci EK

Na rizika spojená se shromažďováním léků v některých unijních zemích chce české ministerstvo zdravotnictví upozornit na dnešním [21.6.] jednání Rady ministrů zdravotnictví EU v Lucembursku. České stanovisko má podle ministra zdravotnictví ČR Vlastimila Válka [TOP 09] podporu patnácti zemí.

„Dlouhodobě prosazujeme, aby takové zásoby měla Evropa jako celek,” uvedl před odletem na Radu ministr Válek.

Nový systém hlídání dostupnosti léků zažívá ostrý start

Jeho náměstek Jakub Dvořáček upozornil, že německá legislativa ke svému opatření, které ale ovlivňuje celoevropský trh, navíc nemá notifikaci Evropské komise [EK].

Dnes tak zástupci České republiky společně se Slovenskem, Rumunskem, Kyprem, Maltou a Slovinskem na jednání rady unijních ministrů zdravotnictví vyzvou dotčené členské státy k přehodnocení jejich lékové strategie. A současně je upozorní na dodržování solidarity na unijní úrovni i v oblasti dostupnosti léků.

–VRN–

1 komentář

  1. Opět se ukazuje jak jsme si v EU všichni rovni. Je to horší než RVHP . Východní a střední Evropa se rozkrádá a drancuje a všichni tomu tleskají. Je mi hodně smutno z našich politiků.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here