V ÚJF AV ČR otevřeli novou laboratoř pro výrobu 225Ac

0
137
laborator
Premiér Petr Fiala se v nové laboratoři ÚJF AV ČR, jejíž vznik zaplatila německá farmaceutická firma Eckert & Ziegler Radiopharma, hned zapojil do práce. / Foto: Úřad vlády ČR

Ústav jaderné fyziky [ÚJF] AV ČR v Řeži u Prahy otevřel novou laboratoř pro výrobu radionuklidu Aktinium-225. To je jedním z nejslibnějších zdrojů takzvaného záření alfa, které se využívá při léčbě rakoviny.

Otevření laboratoře se zúčastnil i premiér Petr Fiala [ODS]. Co vznikne spojením jaderné fyziky, urychlovače částic a radionuklidů? Účinná radiofarmaka se zaměřením na léčbu onkologických onemocnění! Alespoň tak ve zkratce popisuje práci nové laboratoře ÚJF AV ČR. Podle jeho zástupců by se Aktinium-225 [225Ac] mohlo v budoucnu vyrábět pomocí technologie vyvinuté českými vědci.

„Nová laboratoř je dokonalým synonymem úspěšného transferu znalostí a technologií, na jedné straně špičkové znalosti a inovativní technologie, na druhé straně silné zázemí a podpora solidního investora,“ uvedla předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová.

Solidní investor je v tomto případě společnost Eckert & Ziegler Radiopharma. Do vývoje přístrojů a technologie investovala firma 100 milionů korun. Společnost sídlí v Berlíně a výrobní kapacity má nejen v Evropě, ale i ve Spojených státech. Mezi farmaceutickými společnostmi platí za jednoho z klíčových výrobců lékařských radionuklidů a techniky v oblasti nukleární medicíny.

V ÚJV Řež kontroluje kvalitu radiofarmak nová mikrolaboratoř

„Jsme hrdí, že můžeme spolupracovat s vynikajícími českými vědci na vývoji průlomové technologie výroby aktinia-225,“ uvedl Lutz Helmke s tím, že cílem výzkumu je zpřístupnit aktinium-225 ve velkém měřítku a otevřít nové možnosti léčby rakoviny.

Laboratoř bude dodávat aktinium-225 do Německa

Tým vedoucího oddělení radiofarmak ÚJF AV ČR Ondřeje Lebedy se přípravě zářičů alfa věnuje již od konce 90. let. Od roku 2004 při ní spolupracuje s vědeckou skupinou Alfreda Morgensterna z Ústavu transuranových prvků v německém Karlsruhe. Vědec uvádí, že Aktinium-225 uvolňuje vysokoenergetickou kaskádu částic s velmi krátkým “doletem v tkáni”. Ten je kratší než 0,1 mm.

„To umožňuje zacílit vysoké dávky ničivé energie do malého objemu nádorových buněk, tedy i do mikrometastáz, s minimálním dopadem na okolní zdravou tkáň,“ vysvětluje.

Šárka Slavíková: Ještě jsem neviděla, aby se z rakoviny někdo sám vyléčil

Spuštění nové laboratoře podle tohoto špičkového experta na radionuklidy předcházely dva roky spolupráce jeho týmu právě s německou společností Eckert & Ziegler Radiopharma.

„Laboratoř v Řeži bude po skončení testovacího provozu dodávat aktinium-225 německému partnerovi jako surovinu pro výrobu léčivých preparátů. Pro jeho přípravu se bude kromě nové laboratoře využívat jeden z urychlovačů částic, které patří k základním nástrojům výzkumu v jaderné fyzice,“ doplnil Lebeda.

ÚJV Řež obnovila pražský cyklotron na radiofarmaka

Radionuklid aktinium-225 je podle jeho slov jedním z nejslibnějších zdrojů takzvaného záření alfa, jež se užívá při léčbě rakoviny. Podle něj se otázkou jeho výroby zabývají největší světová výzkumná centra.

„I když se v experimentální terapii ukazuje jeho potenciál, například pro léčbu rakoviny prostaty, současné metody jeho přípravy zdaleka nevyhovují potřebám lékařské komunity,“ doplnil vědce ředitel ÚJF AV ČR Ondřej Svoboda.

Premiér Fiala a nová laboratoř ÚJF AV ČR

Dohodu o spolupráci uzavřel Ústav jaderné fyziky AV ČR se společností Eckert & Ziegler na přelomu dubna a května roku 2022. Mezinárodní spolupráci ocenil i host slavnostního otevření laboratoře premiér Petr Fiala.

„Téměř bych ji nazval laboratoří naděje, protože přináší naději tisícům pacientů, kteří bojují s rakovinou, a to i těm, jejichž léčba je v současné době obtížná, ne-li skoro nemožná. Rakovina je pro společnost obrovský problém a jakýkoli krok, který nás přiblíží k její cílenější léčbě, je potřeba podporovat,“ představil svůj náhled na věc předseda vlády.

Zvládnout boom rakoviny pomůžou v Česku regionální onkocentra

Co se týče samotné spolupráce českého ústavu a německé farmaceutické firmy, uvedl: „Jde o velmi dobrý příklad transferu znalostí do praxe. Ten se nám v České republice ne úplně daří realizovat. […] Jde také o dobrý příklad spolupráce veřejné instituce se soukromou firmou, a v tomto případě se zahraniční firmou.”

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here