Ústřední vojenskou nemocnici v Praze povede Václav Masopust

0
2089
Vaclav_Masopust
Ústřední vojenskou nemocnici v Praze povede od července plukovník a neurochirurg Václav Masopust. / Foto: Vojenská nemocnice Brno

Funkci ředitele Ústřední vojenské nemocnice v Praze [ÚVN] převezme letos prvního července plukovník a neurochirurg Václav Masopust. Ten od letošního ledna vede Vojenskou nemocnici Brno.

Do výběrového řízení na ředitele pražské ÚVN, jejímž zřizovatelem je Ministerstvo obrany ČR [MO ČR], se podle resortu přihlásilo pět kandidátů. Jeho vítězem se stal Václav Masopust. Od července tak ve vedení pražské ÚVN vystřídá Miroslava Zavorala, který na pozici ředitele skončil na vlastní žádost k poslednímu červnu.

„Pan plukovník Masopust splnil všechny podmínky a vyhrál ve výběrovém řízení, proto došlo k jeho jmenování. Přeji mu především hodně sil do jeho práce a věřím, že pod jeho vedením bude nemocnice dále rozvíjet špičkovou péči,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová [ODS] a zároveň poděkovala prof. Zavoralovi za jeho čtrnáctiletou službu ve vedení nemocnice.

Z Ústřední vojenské nemocnice odchází její ředitel prof. Zavoral

Vojenskou nemocnici Brno vede Václav Masopust od ledna 2024. Po jeho přesunu do vedení Ústřední vojenské nemocnice v Praze vypíše ministerstvo obrany výběrové řízení na uvolněnou pozici ředitele v brněnské vojenské nemocnici. To zřejmě během letních měsíců.

MUDr. Václav Masopust, Ph.D., MBA, LL.M., DBA

Plukovník Václav Masopust se narodil v roce 1971 a je absolventem 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy [1. LF UK] v Praze. V letech 1995 až 2013 pracoval jako sekundární lékař na Neurochirurgickém oddělení ÚVN.

Od roku 2005 provádí endoskopické operace spodiny lební. Hlavní náplní jeho práce jsou endoskopické chirurgické operace lézí sella turcica, provedl jich více než tisíc. Plukovník Masopust má bohatou publikační činnost, je spoluautorem tří knih zabývajících se neurochirurgií. Dále publikoval třicet recenzovaných článků v českých i zahraničních časopisech z oblasti chirurgické léčby bolesti a neuromodulace.

Udělená vyznamenání:

▪ Medaile Za službu v ozbrojených silách České republiky I. stupně
▪ Medaile Za službu v ozbrojených silách České republiky II. stupně
▪ Medaile ministra obrany České republiky Za službu v zahraničí – Afghánistán III. stupně
▪ Non Article 5 NATO Medal ISAF Operation
▪ Medaile Za službu v ozbrojených silách České republiky III. stupně

Masopust se zúčastnil třech operačních nasazení v zahraničí. To v Iráku v roce 2005, Afghánistánu v roce 2013, o čtyři roky později v roce 2017 v Kurdistánu. Od roku 2021 zastává Václav Masopust i pozici předsedy Sboru hlavních odborníků VZDrSl AČR. Rovněž  publikoval nebo je spoluautorem 26 recenzovaných článků v oblasti chirurgické léčby lézí lební báze, především adenomů hypofýzy.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here