Pojištění dlouhodobé péče nově nabízí Simplea a Ambeat Group

0
226
pojisteni_dlouhodobe_pece
Ilustrační foto: Pixabay.com

Pojištění dlouhodobé péče nově nabízí pojišťovna Simplea. Zájemcům slibuje přednostní umístění v pobytových zařízení skupiny Ambeat Group. Ta provozuje 13 zařízení pro seniory AHC a 25 poboček domácí péče skrze službu sestricka.cz.

Celkem skupina Ambeat Group, která mimo jiné působí i na trhu se zdravotnickými prostředky, pečuje podle svých zástupců o osm tisíc klientů v celém Česku. Ambeat Group spolu s pojišťovnou Simplea nově založily nemovitostní fond Ambeat Care na podporu výstavby nových pobytových zařízení. Do pěti let plánují vhodný nákup až dvaceti pobytových zařízení, čímž chtějí rozšířit lůžkovou kapacitu o dva tisíce.

„Nyní společně vyhledáváme vhodné pozemky i pro výstavbu nových pobytových zařízení, jako jsou domovy pro seniory, alzheimer centra nebo třeba zařízení následné péče. Snažíme se pokrýt lokality v dojezdové vzdálenosti 30 minut od krajských měst. Aktuálně cílíme na Jihočeský, Středočeský, Olomoucký a Jihomoravský kraj,“ vysvětluje ředitel vztahů s obchodními partnery Ambeat Group Radek Peřina.

Ředitel pojišťovny Simplea Martin Švec doplňuje, že prostřednictvím fondu chtějí obě společnosti investovat do nových kapacit pět miliard korun. Na druhé straně fond zacílí na konzervativní investory, jimž slibuje zhodnocení ve výši čtyř až sedm procent ročně. Investovat do něj bude možné pravidelně již od 500 korun měsíčně, ale také jednorázově libovolnou částkou. Nabízet jej budou finanční poradci skupiny Partners, do jejíhož portfolia patří i pojišťovna Simplea.

Proč nabízet pojištění dlouhodobé péče

To, že komerční pojišťovny nabízejí pojištění dlouhodobé péče, vyplývá z nedostatečné nabídky domů se zvláštním režimem pro seniory, ale i podpůrných terénních a domácích služeb. Očekává se, že do roku 2050 vzroste počet seniorů v české populaci ze současného 2,1 milionu na 3,1 milionu. Společně s tím poroste i potřeba zajistit pro ně adekvátní péči.

„Uvědomujeme si, že poskytování takové péče v domácím prostředí může být pro rodiny náročné a v některých situacích, i navzdory ohromné snaze, jednoduše nemožné. Zajištění péče v kvalitních pobytových zařízeních naráží na nedostatečné kapacity i vysoké náklady,“ vysvětluje Martin Švec.

Pojišťovny již brzy nabídnou pojištění dlouhodobé péče

Pojištění dlouhodobé péče podle něj prozatím nabízejí pouze dvě pojišťovny. Další se na jeho uvedení na trh teprve chystají. Zároveň vyjasňuje rozdíly mezi nabídkou jeho pojišťovny a ostatních pojišťoven. Rozdíl je podle něj v tom, že zatímco konkurence nabízí pouze výplatu pojistného plnění, Simplea spolu s ním nabízí také servis o klienty.

„Naše pojištění je navrženo tak, aby poskytlo jistotu a podporu v těchto náročných životních situacích a zajistilo kvalitní péči pro vás nebo vaše blízké. Je dostupné pro všechny ve věku 18 až 75 let. Pojistné plnění poskytujeme v případě 3. a 4. stupně závislosti na péči. Výhodou produktu je možnost daňové odečitatelnosti, která platí od letošního roku,“ doplňuje s tím, že ke sjednání pojištění stačí pravdivě vyplněný zdravotní dotazník a není nutné dokládat detailní lékařské zprávy.

Komerční pojišťovny vstupují na nesaturovaný trh

Skutečnost, že pojištění dlouhodobé péče má svá opodstatnění, dokazuje nejen reálný nedostatek lůžek následné péče na trhu, ale i průzkum mezi českými domácnostmi. Ten provedla agentura MindBridge. V průzkumu uvedly dvě třetiny dotázaných, že mají ve svém okolí, v rodině, u příbuzných, přátel, někoho, kdo by dlouhodobě potřeboval denní nebo téměř denní služby pečovatele.

Pomáhá se chudým a nemajetným. Ne milionářům, říká domácí pečující

Ve chvíli, kdy tazatelé zúžili „okolí“ na rodinu nebo příbuzné, pak se jednalo o každého druhého. Dále se ukázalo, že 51 procent dotázaných nedůvěřuje státu v tom, že v budoucnu ufinancuje místa v domovech pro seniory nebo dlouhodobou péči pro seniory úplně nebo těžce závislé na pomoci druhých. Naopak důvěru v tomto směru vyjádřilo 18 procent dotázaných. Pro vlastní rodiče by se o takovou nabídku zajímalo 56 procent respondentů.

Obavy lidí o soběstačnost a dostupnou péči sílí

Podle Martina Švece se cenově nové pojištění pohybuje kolem tisíce korun měsíčně. Rozhodující pro jeho konečnou výši bude pojistná doba, povolání a zdravotní stav klienta. Také bude záležet na věku, do kterého pojištění potrvá. Přibližně tisíc korun měsíčně zaplatí ti klienti, jejichž pojištění potrvá do 80 let, asi 1 500 korun klienti s pojištěním do 85 let.

„Tato cena odpovídá ochotě Čechů za tuto službu platit. Podle průzkumu činila průměrná očekávaná měsíční částka za pojištění 1 267 korun. Dvě třetiny dotázaných odhadovaly, že měsíční částka bude 500 korun a vyšší,“ uzavírá Martin Švec.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here