Až 80 procent nádorů ústní části hltanu způsobí virus HPV

0
20051
hltanu
Ilustrační foto: Freepik.com

S některým z lidských papilomavirů [HPV] se setká většina lidí bez ohledu na pohlaví. Zatímco jedni se s nákazou vypořádají bez následků, u jiných vyvolá HPV rakovinu. Často karcinom děložního hrdla, pohlavních orgánů a ústní části hltanu.

HPV viry si většina lidí spojuje s rakovinou děložního hrdla. Pravda je, že 99 procent takových nádorů vyvolá některý typ lidského papilomaviru neboli HPV. Odborníci ale upozorňují, že infekce vyvolaná HPV stojí i za zhoubnými nádory vulvy, vagíny, penisu, análního otvoru a u mužů více než už žen i za nádory ústní části hltanu, takzvaného orofaryngu.

Imunitní systém se s infekcí HPV většinou vypořádá, nicméně v mnoha případech se z infekce může vyvinout rakovina či jiné HPV podmíněné onemocnění. U žen je to nejčastěji karcinom děložního hrdla, u mužů dominují nádory orofaryngu, tedy ústní části hltanu,“ potvrdil na úterním [18.6.] sněmovním kulatém stolu s názvem Rakovině lze předejít i očkováním doc. Milan Vošmik, člen výboru České onkologické společnosti ČLS JEP.

Odborný diskuzní kulatý stůl uspořádal místopředseda sněmovního Výboru pro zdravotnictví Petr Fifka [ODS].

Až 80 procent nádorů ústní části hltanu vyvolá HPV

A jak dále uvedl docent Vošmik, mužských pacientů se zhoubným nádorem orofaryngu, tedy ústní části hltanu, v Česku rok od roku přibývá. Zatímco v roce 2011 u nás mělo podle docenta rakovinu orofaryngu 23 procent všech pacientů s nádory v oblasti ORL, o pět let později už jejich podíl vzrostl na 27 procent a v roce 2020 dokonce na 30 procent.

„Z nádoru jsme schopni zjistit, zda jej způsobil vir HPV, a dokonce umíme určit přesně kmen. HPV stojí za karcinomem ústní části hltanu z 60–80 procent,“ přibližuje častého původce onemocnění doc. Vošmik.

Za rakovinou děložního čípku je v 99 % HPV. HPV ale napadá i jiné orgány

Medicínské vědy rozlišují stovky typů viru HPV, ne všechny ale představují vážná zdravotní rizika. Ze skupiny rizikových HPV virů v populaci nejčastěji kolují kmeny 16 a 18. A díky jejich znalosti dokáží specialisté laboratorní analýzou zjistit, zda daný zhoubný nádor vyvolal některý z virů HPV, či nikoliv. A lépe tak zacílit léčbu.

„To, že víme, zda nádor vznikl kvůli HPV nebo z jiných příčin, nám pomáhá v následné léčbě. Pokud je nádor HPV pozitivní, má pacient větší šanci na vyléčení, než když je důvod vzniku karcinomu jiný. Například kouření nebo konzumace alkoholu,“ vysvětluje důvody znalosti původce onemocnění docent Vošmik.

V této souvislosti upozornil, že riziku rozvoje rakoviny kvůli nákaze HPV se dá zčásti předejít očkováním. I u nás jsou dobře dostupné vakcíny proti některým jeho kmenům. A díky nim se dají v budoucnu dostat onemocnění vyvolaná viry HPV na minimum.

„Naším cílem je rakovinu způsobenou HPV v České republice zcela vymýtit nebo ji alespoň dostat na úroveň vzácného onemocnění. To se podařilo například v Austrálii v případě rakoviny děložního hrdla,“ uvedl v diskuzi poslanec Petr Fifka.

HPV stojí za nádory pohlavních orgánů u mužů i žen

Na vážné dopady onkologických onemocnění vyvolaných po nákaze HPV upozornila na kulatém stolu Michaela Tůmová, místopředsedkyně výboru Hlasu onkologických pacientů. Té se před několika týdny ozval mladý, asi třicetiletý muž s tím, že mu lékaři diagnostikovali rakovinu penisu způsobenou HPV virem.

„Kvůli léčbě bohužel o penis přišel, a to mu sebralo chuť žít. Takových pacientů přibývá, a proto se chceme více zaměřit na mužské zdraví. Vyzveme muže nejenom k pravidelné kontrole varlat, ale i k očkování proti HPV,“ upozornila na vážné následky onemocnění Michaela Tůmová.

Připomněla, že od letošního ledna spadá do plné úhrady z veřejného zdravotního pojištění očkování proti HPV pro dívky a chlapce ve věku od 11 let do dosažení 15. narozenin.

Zhoubným nádorům se dá předejít očkováním, upozorňuje EK

Přesto u nás proočkovanost proti nemoci ale dosahuje podle místopředsedkyně České vakcinologické společnosti ČLS JEP a dětské lékařky Hany Cabrnochové jen asi 50 procent u chlapců a 70 procent u dívek.

„Podle Světové zdravotnické organizace by přitom pro vymýcení HPV asociovaných karcinomů bylo třeba proočkovat 90 % dívek a zvýšit proočkovanost i u chlapců,“ řekla.

Vakcíny proti HPV jsou podle ní nejúčinnější, pokud se podají předtím, než se osoba vystaví viru. Jinak řečeno, ideální je mládež očkovat ještě před zahájením sexuálního života.

„Je třeba silně apelovat na rodiče a vysvětlit jim, proč by měli nechat očkovat nejen dcery, ale i syny. Před nemocí ochrání nejen je, ale také jejich budoucí partnerky. Na prevenci je třeba dbát i poté, co ‚děti‘ přejdou do péče praktiků pro dospělé,“ uvedla Cabrnochová.

Odborníci podle ní nadále usilují o to, aby zdravotní pojišťovny proplácely očkování proti HPV i dětem starším 14 let. A dále mladým dospělým, kteří se v dětství z nějakého důvodu proti nemoci neočkovali.

 –VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here