Akce Spolu proti melanomu zachytila přes 400 rizikových nálezů

0
297
proti_melanomu
Preventivní vyšetření pigmentového znaménka dermatoskopem / Foto: ČPZP

Při letošní akci Spolu proti melanomu zachytili dermatologové 403 rizikových kožních nálezů s nutností podrobnějšího vyšetření. Do speciálních stanů v patnácti městech letos přišlo na vyšetření celkem 8 214 lidí.

Letošní sedmý ročník preventivní zdravotně vzdělávací akce Spolu proti melanomu přilákal do stanů k vyšetření pigmentových znamének a jiných kožních útvarů přes 8 200 lidí. To je nevětší návštěvnost za celou dobu konání akce. Nejvyšší návštěvnost dosud byla v roce 2017, kdy si kožní útvary nechalo ve stanech vyšetřit 6 786 lidí.

„Lékařům se podařilo zachytit 403 podezřelých nálezů na kůži. Což představuje 4,9 procenta vyšetřených lidí. Šlo o podezření na různé typy kožních nádorů,“ přibližuje Elenka Mazurová, mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny [ČPZP], která akci Spolu proti melanomu tradičně pořádá.

Aktinická keratóza je růžová skvrna na kůži přecházející i v karcinom

Mezi podezřelými nálezy na kůži byly podle ní i nejnebezpečnější zhoubné nádory zvané melanomy, ale i jiné druhy karcinomu kůže.

„Pacienti byli odesláni k dalšímu odbornému vyšetření,“ dodává mluvčí pojišťovny.

Akce se prvně uskutečnila v roce 2016. Od té doby se s výjimkou dvouleté přestávky kvůli pandemii covidu koná každý rok. Za předchozích šest ročníků vyšetřili lékaři ve stanech Spolu proti melanomu celkem 38 148 lidí. K dalšímu vyšetření jich odeslali přes 2 340.

O pokožku se vyplatí pečovat

K rychlému vyšetření dermatoskopem do stanu může přijít kdokoli bez ohledu na smluvní zdravotní pojišťovnu. Vyšetření je zdarma a bez objednání. Letos se organizátoři akce zaměřili na prevenci nejen kožních nádorů, ale doprovodnými akcemi návštěvníky poučili o preventivních samovyšetřeních karcinomu prsu a varlat. V některých městech se lidé také dozvěděli, jak správně pečovat o své cévy a oběhový systém. A dále, jak svou kůži chránit před ostrými slunečními paprsky, které často stojí za vznikem melanomu.

Výsledky kampaně Spolu proti melanomu 2024
Město a termín konání Počet vyšetřených pacientů Počet nálezů Procento nálezů (po zaokrouhlení)
Opava 13.5. 503 19 3,8
Zlín 14.5. 559 38 6,8
Prostějov 15.5. 559 37 6,6
Olomouc 16.5. 563 12 2,1
Liberec 21.5. 659 13 2,0
Kladno 22.5. 435 28 6,4
Plzeň 23.5. 406 11 2,7
Znojmo 27.5. 440 34 7,7
Jihlava 28.5. 447 25 5,6
České Budějovice 29.5. 553 27 4,9
Písek 30.5. 465 40 8,6
Třinec 3.6. 671 26 3,9
Havířov 4.6. 601 39 6,5
Frýdek-Místek 5.6. 650 39 6,0
Ostrava 6.6. 703 15 2,1
CELKEM 8214 403 4,9

 [Zdroj: ČPZP]

Nejvíce lidí letos dorazilo do vyšetřovacího stanu v Ostravě, kde se jich nechalo prohlédnout 703. Ve stejném stanu dermatologové vyšetřili zřejmě i nejstaršího návštěvníka ve věku 95 let. Mezi nejmladší účastníky pak patřila tradičně miminka.

Pobyt na slunci přispívá ke vzniku melanomu

Melanom je zhoubný nádor, který se nejčastěji objevuje na kůži. Tvoří ho pigmentové buňky takzvané melanocyty. Zhruba třetina melanomů se vyvíjí na podkladě vrozených nebo získaných pigmentových névů [mateřských znamének].

I nakopnutý palec může ukázat na zhoubný nádor

K jeho vzniku přispívá kromě genetických predispozic nebo poruch imunity v důsledku jiného onemocnění především opalování bez dostatečné ochrany. Pravděpodobně nejvýznamnější roli ve vzniku maligního melanomu sehrává UVB záření. Tento zhoubný nádor se častěji rozvine u lidí, kteří se v životě vícekrát spálili na sluníčku.

Průběžná kontrola mateřských znamének

Součástí prevence včasného záchytu karcinomu na kůži je pravidelná kontrola pokožky, zvlášť mateřských znamének. Při jejich kontrole pomůže varovný systém zvaný „ABCDE“. V jeho případě platí, že čím více písmenek je pozitivních u jednoho pigmentového znaménka, tím větší je pravděpodobnost, že jde o rizikový nález.

A [asymmetry] – asymetrie

Asymetrická skvrna například ve tvaru oválu nebo kruhu.

B [border] – ohraničení
Hranice skvrny by měla být ostrá a pravidelná. Neostré, rozpité ohraničení či nepravidelné výběžky ze znaménka jsou důvodem k návštěvě dermatologa.

C [colour] – barva
Znaménko nemá být tmavě hnědé až černé a s nepravidelnou pigmentaci s různými odstíny.

D [diameter] – průměr
Pigmentové znaménko, jehož průměr je větší než pět milimetrů, si žádá odborné vyšetření.

E [elevation] – vyvýšení
Rostoucí pigmentové znaménka do výšky může být známkou postupujícího nádoru a rovněž si žádá odborné vyšetření.

Jak se chránit před vznikem zhoubného melanomu

Podle dermatologů k tomu, aby se melanom na kůži nevytvořil, postačí opalování se s rozumem a dostatečnou ochranou. Případné změny na kůži si pak vždy žádají vyšetření v dermatologické ambulanci. Jsou tu ale i další rady:

  • Vyhnout se přímému slunci mezi 11. a 15. hodinou.
  • Vyhledávat stín, krýt se před slunečním zářením oděvem.
  • Nosit sluneční brýle.
  • Používat širokospektré fotoprotektivní prostředky. Přípravky nanášíme na kůži alespoň 20 minut před pobytem na slunci a aplikace se opakuje několikrát za den.
  • Chránit se proti slunci i ve vodě. Při koupání je nutné nanášet prostředky označené jako water-resistant. To každých 40 minut a water-proof každých 80 minut.
  • I při pobytu na horách je třeba používat krémy s vyšším ochranným faktorem.
  • Děti do jednoho roku věku se vůbec nevystavují slunečnímu záření.

Nejčastěji se nádor vytvoří na původně zdravé kůži jako skvrna odlišné barvy, která se zvolna zvětšuje a postupně přibývá na tloušťce. Jindy se existující neškodné mateřské znaménko barevně a tvarově změní na melanom.

 

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here